23 Μαρτίου 2012

ΓΙΑΤΙ Η ΛΕΥΚΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ... ΣΟΚΟΛΑΤΑ


Έχετε αναρωτηθεί ποια είναι η διαφορά της λευκής σοκολάτας από την καφέ; Εκτός από τη διαφορά στο χρώμα εννοείται... Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα η λευκή σοκολάτα δεν πρέπει να λέγεται σοκολάτα και επιμένουν ότι είναι καταχρηστική η χρήση της λέξης για τον προσδιορισμό της ως σοκολατένιο γλύκισμα. 
Η λευκή σοκολάτα παρασκευάζεται - όπως και κάθε σοκολάτα - από βούτυρο κακάο, γάλα σε σκόνη, ζάχαρη. Όπως είναι φυσικό περιέχει και χρωστικές ουσίες, οι οποίες άλλωστε τις δίνουν το λευκό χρώμα. Το άρωμα του κακάο είναι αυτό που κάνει ορισμένους να θεωρούν ότι πρόκειται για το ίδιο γλυκό σε γευστικές και χρωματικές παραλλαγές. Ok... για το χρώμα είναι εύκολο να αντιληφθούμε το γιατί διαφέρει. Τι τρέχει όμως με αυτές τις γευστικές παραλλαγές; Γιατί είναι τόσο σημαντικά διαφορετική η γεύση της λευκής σε σχέση με την καφέ; Μα αυτή είναι και η βασική διαφορά: η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει στερεοποιημένο πολτό που προέρχεται από τους καρπούς του κακάο (τον ονομαζόμενο και "λικέρ σοκολάτας"). Αυτό που κάνουν οι ζαχαροπλάστες, είναι να διαχωρίζουν το λίπος του κακάο, το οποίο κατά την επεξεργασία μετατρέπεται σε γλυκό. Αυτός είναι και ο λόγος που η λευκή σοκολάτα έχει πιο γλυκιά γεύση από την καφέ. Προκειμένου να δικαιούται το χαρακτηρισμό της σοκολάτας, θα έπρεπε - μεταξύ άλλων - να περιέχει τουλάχιστον 20% βούτυρο κακάο, αν και ορισμένοι κατασκευαστές δε χρησιμοποιούν ούτε αυτό, αλλά το αντικαθιστούν με φυτικά έλαια. Επίσης, θα έπρεπε να περιέχει σε αναλογία τουλάχιστον 15% γάλα σε σκόνη και 55% γλυκαντικών ουσιών. 

[Πηγή: english.pravda.ru]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου