24 Απριλίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


Σήμερα είναι Τρίτη, 24 Απριλίου 2012. Και επειδή η ζωή συνεχίζεται, ας πούμε χρόνια πολλά σε όσους έχουν σήμερα τα γενέθλιά τους. Μεταξύ αυτών είναι η Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια Μπάρμπαρα Στρέιζαντ, η οποία κλείνει εφτά δεκαετίες ζωής, ο κατά δέκα χρόνια νεώτερός της Γάλλος σχεδιαστής μόδας Ζαν Πολ Γκοτιέ, αλλά και ο παλαίμαχος τερματοφύλακας της ΑΕΚ και της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου (όπως και του ΠΑΟΚ στα τελευταία χρόνια της καριέρας του) Ηλίας Ατματζίδης, ο  οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα το 1969.
Στην Αρμενία η σημερινή ημερομηνία έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων στα πλαίσια της οθωμανικής αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Πρόκειται για ένα ζήτημα βαθύτατα αμφιλεγόμενο, η ιστορικότητα του οποίου αμφισβητείται από την Τουρκία, ωστόσο από πολλούς αξιολογείται ως η πρώτη γενοκτονία στη σύγχρονη - τουλάχιστον - ιστορία, που έδωσε στον Χίτλερ την έμπνευση για την ίδρυση των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης λίγα χρόνια αργότερα. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα 21 κράτη και 43 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει επίσημα την διάπραξη του φρικτού αυτού εγκλήματος, που επί της ουσίας δεν περιορίζεται με εθνικά ή εθνοτικά χαρακτηριστικά, αλλά αποτελεί έγκλημα στρεφόμενο κατά της ανθρωπότητας συνολικά.
Στο Νίγηρα γιορτάζεται η επέτειος από την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση της χώρας και τους αντάρτες της Οργάνωσης για την Ένοπλη Αντίσταση στις 24 Απριλίου 1995 σηματοδοτώντας το τέλος της επανάστασης των Τουαρέγκ, που είχε ξεσπάσει το 1990. 
Τέλος, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων Εργαστηρίου, σκοπός της οποίας είναι να θίξει το αμφιλεγόμενο ζήτημα των πειραματόζωων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου