1 Απριλίου 2012

Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ: ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΩΝ ΣΤΟ ΣΕΞ;


Λίγες μόνο εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, η εταιρία Ifop προχώρησε σε μια άλλου τύπου σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης, με σκοπό όχι να μετρήσει την εκλογική δύναμη των υποψηφίων προέδρων, αλλά τις σεξουαλικές επιδόσεις των ψηφοφόρων τους. Άλλωστε πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το σεξ και η πολιτική είναι πιασμένες από το χέρι χαρακτηρίζοντας την πολιτική ως αφροδισιακό. Επαληθεύονται άραγε οι στερεοτυπικές αντιλήψεις που θέλουν τους συντηρητικούς ψηφοφόρους να είναι πιο συντηρητικοί και στην προσωπική τους ζωή και τους πιο προοδευτικούς να προσεγγίζουν το σεξ με πιο ανοιχτά μυαλά; 
Κατά τη γνώμη μου, το πρώτο γενικό συμπέρασμα της έρευνας, είναι ότι η γαλλική κοινωνία είναι σχετικά απελευθερωμένη σεξουαλικά, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνει τα στερεότυπα που έχουν διαμορφωθεί για τη σεξουαλική ζωή των ανθρώπων βάσει των πολιτικών τους πεποιθήσεων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, λοιπόν, οι εν δυνάμει ψηφοφόροι του υποψηφίου των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ κάνουν συχνότερα σεξ σε σχέση με τους υποστηρικτές του Νικολά Σαρκοζί. Οι πρώτοι δηλώνουν κατά μέσο όρο ότι κάνουν σεξ 7.6 φορές το μήνα, ενώ οι δεύτεροι το κάνουν 6.7 φορές στο ίδιο διάστημα. Επιπλέον, το 55% των αριστερών ψηφοφόρων παραδέχεται ότι έχουν επιδοθεί κάποια στιγμή στη ζωή τους σε πρωκτικό σεξ, έναντι μόλις 45% των δεξιών ψηφοφόρων που ομολογεί μία τέτοια σεξουαλική εμπειρία. Παράλληλα, το 81% των γυναικών με αριστερές πολιτικές πεποιθήσεις παραδέχονται ότι έχουν κάνει στοματικό έρωτα με το σύντροφο τους, έναντι του 69% των γυναικών που ψηφίζουν τη δεξιά. Η μεγαλύτερη σεξουαλική απελευθέρωση των πιο αριστερών ψηφοφόρων αποδεικνύεται και από το ότι ένα 10% από αυτούς παραδέχεται ότι έχει δοκιμάσει σεξ με ανταλλαγή συντρόφων, ενώ το ποσοστό των δεξιών ψηφοφόρων που το έχει δοκιμάσει είναι το μισό, δηλαδή μόλις 5%. Ένας κρίσιμος παράγοντας πάντως που επηρεάζει τα αποτελέσματα της έρευνας είναι η ηλικιακή κατανομή ων υποστηρικτών των διαφόρων υποψηφίων, καθώς οι ψηφοφόροι του Σαρκοζί έχουν μεγαλύτερο ηλικιακό μέσο όρο σε σχέση με τους ψηφοφόρους του Ολάντ, κάτι που αναπόφευκτα αντικατοπτρίζεται και στις διαφορές που εμφανίζει η σεξουαλική τους ζωή. 
Τέλος, ένα ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας έχει να κάνει με το αυξημένο ποσοστό των ψηφοφόρων που ανήκουν στα ονομαζόμενα και ως "κόμματα των άκρων" - είτε στην άκρα αριστερά είτε στην άκρα δεξιά - και οι οποίοι δηλώνουν ανικανοποίητοι με τη σεξουαλική τους ζωή. Συγκεκριμένα, ανικανοποίητο σεξουαλικά δηλώνει το 35% των ψηφοφόρων του αντικαπιταλιστή Ζαν Λουκ Μελενσόν και το 31 % των ψηφοφόρων της ακροδεξιάς υποψήφιας Μαρίν Λεπέν, ενώ το ποσοστό των ανικανοποίητων πέφτει στο 22% μεταξύ των ψηφοφόρων του Φρανσουά Ολάντ. Φαίνεται ότι εκείνοι που τα βάζουν συνολικά με το σύστημα δεν εξαιρούν καμία πτυχή του κατεστημένου τρόπου ζωής, την οποία να μην επιθυμούν να ανατρέψουν, μηδενός του σεξ εξαιρουμένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου