30 Απριλίου 2012

FACEBOOK ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ


Αν και ζούμε σε μια πολυπολιτισμική εποχή, που σημαίνει ότι άνθρωποι από διαφορετικές κουλτούρες δε συμβιώνουν απλά στις ίδιες πόλεις και τις ίδιες γειτονιές, αλλά επικοινωνούν και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, για πολλούς αποτελεί προτεραιότητα η διατήρηση αυτής της διαφορετικότητας μέσα από την ύψωση τειχών. Να μην παρεξηγηθώ, δε θεωρώ λάθος την ανάγκη των ανθρώπων να αυτοχαρακτηρίζονται μέσα από τις - όποιου είδους - ιδιαιτερότητές τους, όμως ορισμένες φορές ο τρόπος έκφρασης αυτής της ανάγκης λαμβάνει κατά τη γνώμη μου χαρακτηριστικά αυτογκετοποίησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η είδηση που διάβασα στην ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger για την πρόθεση μιας τούρκικης εταιρίας να λειτουργήσει στο ίντερνετ το πρώτο κοινωνικό δίκτυο τύπου facebook αποκλειστικά για μουσουλμάνους, η ονομασία του οποίου θα είναι Salamworld. 
Σύμφωνα με τον Jawus Selim Kurt, διευθυντή δημοσίων σχέσεων του Salamworld, από τα 1.7 δισ. μουσουλμάνοι που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο τα 300 εκατομμύρια περίπου χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, και οι μισοί σχεδόν από αυτούς κάνουν χρήση των κοινωνικών δικτύων, όμως κανένα από αυτά δεν "τρέχει" από μουσουλμάνο. Το Salamworld θα τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του ερχόμενου Ιουλίου και σκοπεύει να απευθυνθεί στους μουσουλμάνους αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται για τη μουσουλμανική θρησκεία. Άλλωστε, σκοπός του θα είναι - εκτός των άλλων - και η γνωριμία με τις ισλαμικές ηθικές αρχές και αξίες. Οι υπεύθυνοι του Salamworld ευελπιστούν στη δημιουργία μιας "ούμα", δηλαδή μιας παγκόσμιας διαδικτυακής, μουσουλμανικής κοινότητας ελπίζοντας να καταφέρουν να αποκτήσουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια μέχρι και 50 εκατομμύρια χρήστες από όλον τον κόσμο, οι οποίοι θα μπορούν να "κατεβάζουν" κηρύγματα σε podcast, να αγοράζουν ταξιδιωτικά πακέτα για προσκύνημα στη Μέκκα, να σπουδάζουν ισλαμική θεολογία εξ αποστάσεως ή να παραγγέλνουν ταξιδιωτικούς οδηγούς που θα τους βοηθούν να βρίσκουν το πλησιέστερο τζαμί για προσκύνημα. 
Ωστόσο, ο Κουρτ σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι δε θα πρόκειται για ένα είδος διαδικτυακού τζαμιού, αλλά η ιστοσελίδα θα παρέχει την ίδια ελευθερία που απολαμβάνουν και οι χρήστες των άλλων κοινωνικών δικτύων και θα μπορούν βίντεο και φωτογραφίες, αλλά και να συνομιλούν μεταξύ τους. Η επικοινωνία θα μπορεί να γίνεται κατ' αρχήν σε πέντε διαφορετικές γλώσσες: αγγλικά, αραβικά, τούρκικα, ρωσικά και ουρντού με προοπτική να προστεθούν και άλλες γλώσσες στο μέλλον. Φυσικά, θα αποκλείεται η πρόσβαση σε πορνογραφικό υλικό, όπως και σε οτιδήποτε μπορεί να έχει σχέση με τρομοκρατία ή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι moderator των τσατ ρουμ θα παρεμβαίνουν αφαιρώντας οτιδήποτε θεωρείται παράνομο ή προσβλητικό, μόνο που εδώ γεννάται το ερώτημα του τι ακριβώς θεωρείται προσβλητικό και κατά πόσο αυτό συμπίπτει με τις διαφορετικές ηθικές αξίες ενός μουσουλμάνου που γεννήθηκε και μεγάλωσε π.χ. στην Τουρκία ή σε ένα ευρωπαϊκό κράτος με τον κάτοικο της Σαουδικής Αραβίας ή του Ιράν. Εξάλλου, πολλές φορές, ακριβώς σ' αυτές τις χώρες, όπου τα ήθη είναι πιο αυστηρά, το ίντερνετ αποτελεί μια μορφή απόδρασης από αυτήν την αυστηρότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση της google, το μέρος εκείνο, οι κάτοικοι του οποίοι χρησιμοποιούν τη λέξη "sex" συχνότερα, όταν κάνουν τις διαδικτυακές τους αναζητήσεις, είναι το.. Πακιστάν.
Δεν πρόκειται για την πρώτη απόπειρα ενσωμάτωσης ενός ποπ στοιχείου του δυτικού τρόπου ζωής στο μουσουλμανικό κόσμο, που θα φέρει τη σφραγίδα του προοριζόμενου "μόνο για μουσουλμάνους". Έχουν προηγηθεί και άλλες αντίστοιχες έξυπνες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, όπως η τύπου Μπάρμπι κούκλα για τις μικρές μουσουλμάνες, το τύπου κόλα αναψυκτικό με την ευφάνταστη ονομασία Μέκα Κόλα επίσης μόνο για μουσουλμάνους κλπ. Και αν δεχόμασταν ότι η Μέκα Κόλα δεν είναι παρά μια πολύ έξυπνη και καλά στημένη επιχειρηματική - έστω και αφελής - πρωτοβουλία σύνθεσης στοιχείων του δυτικού τρόπου ζωής και ενσωμάτωσης τους στην καθημερινότητα των μουσουλμάνων κατά τρόπο ανώδυνο, ώστε να μη αισθάνονται ότι αλλοτριώνεται η ιδιαιτερότητα τους, δεν έχω την ίδια άποψη και για το Salamworld.
Δεν αμφιβάλλω ότι οι δημιουργοί του σκέφτονται κατά βάση το εύκολο κέρδος πλασάροντας ένα "μουσουλμανικό facebook", ωστόσο ασυναίσθητα μεταδίδεται το λάθος μήνυμα ότι καλό θα ήταν να "είμαστε ξεχωριστά", να έχουμε τις "δικές μας" κοινότητες, οι οποίες δεν "μολύνονται" με τα ελαττώματα των "άλλων" κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου