5 Μαΐου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 5 ΜΑΪΟΥ


Σήμερα είναι Σάββατο, 5 Μαΐου 2012. Κεράκια ετοιμάζονται να σβήσουν σήμερα η Αντέλ και ο Κρις Μπράουν, 24 και 23 αντίστοιχα, οι οποίοι γεννήθηκαν την ημερομηνία που γεννήθηκε και ο γερμανός πολιτικός φιλόσοφος Καρλ Μαρξ πριν από 194 χρόνια. Εν τω μεταξύ, σήμερα η ημέρα βρίθει εθνικών εορτών σε διάφορα σημεία του πλανήτη.
Στην Ολλανδία σήμερα είναι η Ημέρα Απελευθέρωσης (Bevrijdingsdag), που σηματοδοτεί το τέλος της γερμανικής κατοχής της χώρας κατά τη διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου. Η απελευθέρωση της Ολλανδίας έγινε λίγες μόλις ημέρες πριν τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας, στις 5 Μαΐου 1945, από τις καναδικές στρατιωτικές δυνάμεις επικουρούμενες από τους Βρετανούς, τους Αμερικανούς και τη γαλλική αεροπορία. Μέχρι το 1990 η σημερινή ημέρα γιορταζόταν ως εθνική εορτή ανά πενταετία, όμως τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ο ετήσιος εορτασμός της.
Σήμερα είναι η επέτειος από την απελευθέρωση και της Δανίας ύστερα από την παράδοση του γερμανικού στρατού κατοχής. Αν και διοργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο, ωστόσο δεν αποτελεί επίσημη εθνική εορτή για τη χώρα.
Ημέρα της απελευθέρωσης γιορτάζεται σήμερα και στην Αιθιοπία, μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρόκειται για την επέτειο από την απελευθέρωση της χώρας από την ιταλική κατοχή στις 5 Μαΐου 1941 κατά τη διάρκεια του πολέμου στην ανατολική Αφρική μεταξύ των βρετανικών και των ιταλικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Στην Παλαιστίνη σήμερα είναι η γιορτή του αγίου Γεωργίου, γνωστή και ως al-Khader, από το όνομα μιας μικρής πόλης, όπου διοργανώνονται οι επίσημοι εορτασμοί της ημέρας. Στη γιορτή δε συμμετέχουν μόνο οι Χριστιανοί αλλά και οι Μουσουλμάνοι σφάζοντας πρόβατα και προσφέροντας τα σφάγια στο μοναστήρι του αγίου Γεωργίου στην πόλη al-Khader.
Στο Κιργιστάν η σημερινή αργία είναι αφιερωμένη στο νέο Σύνταγμα της χώρας, που υιοθετήθηκε ύστερα από δημοψήφισμα στις 27 Ιουνίου 2010 και με το οποίο περιορίστηκαν οι προεδρικές εξουσίες και αναβαθμίστηκε ο ρόλος του Κοινοβουλίου.
Στην Ταϊλάνδη σήμερα η χώρα γιορτάζει την επέτειο από τη στέψη του βασιλιά Bhumibol Adulyadej σαν σήμερα το 1950, παρόλο που ανέβηκε στο θρόνο τον Ιούνιο του 1946 ύστερα από τη δολοφονία του αδερφού του υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Να σημειωθεί ότι ο Adulyadej είναι ο μακροβιότερος ηγέτης κράτος αυτήν τη στιγμή στον πλανήτη, αλλά και ο μακροβιότερος βασιλιάς στην ιστορία της Ταϊλάνδης.
Στην Ιαπωνία και στη Νότιο Κορέα σήμερα γιορτάζεται η Ημέρα των Παιδιών. Αντίθετα, στο κράτος του Παλάου, που βρίσκεται στον Ειρηνικό ωκεανό, η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης γιορτάζει σήμερα την Ημέρα της Ευρώπης, στην επέτειο από την ίδρυση του στις 5 Μαΐου 1949.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου