29 Απριλίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


Σήμερα είναι Κυριακή, 29 Απριλίου 2012. Ένα χρόνο οικογενειακή ευτυχίας συμπληρώνουν σήμερα το πριγκιπικό ζευγάρι της Μ. Βρετανίας, ο Ουίλιαμ και η Κέιτ, η οποία παντρεύτηκαν την ίδια ημερομηνία, αλλά σε διαφορετική χρονιά φυσικά, το γάμο του Χίτλερ με την αγαπημένη του Εύα Μπράουν λίγο πριν την αυτοκτονία και των δύο. Ok, πρόκειται για απλή σύμπτωση χωρίς βαθύτερο νόημα και αυτό που θα ευχηθούμε στον Ουίλιαμ και την Κέιτ είναι να έχουν ένα γάμο πολύ πιο ευτυχισμένο και χωρίς ερωτικά σκάνδαλα, τα οποία ταλαιπώρησαν πολύ τον βασιλικό οίκο της Μ. Βρετανίας. Σήμερα έχουν γενέθλια και ωραίες κούγκαρ γυναίκες ηθοποιοί του Χόλιγουντ, όπως η 54χρονη Μισέλ Φάιφερ και η 42χρονη Ούμα Θέρμαν, ενώ τα γενέθλια του γιορτάζει σήμερα και ο Ιρλανδός ηθοποιός - "Τελευταίος των Μοϊκανών" - Ντάνιελ Ντέι Λούις.
Στην Ιαπωνία γιορτάζεται ως εθνική αργία η επέτειος από τη γέννηση του αυτοκράτορα Χιροχίτο, η βασιλεία του οποίου κράτησε 62 ολόκληρα χρόνια, από τις 25 Δεκεμβρίου 1926, οπότε ενθρονίστηκε, μέχρι το θάνατό του στις 7 Ιανουαρίου 1989. Όλη αυτή η περίοδος ήταν αρκετά αμφιλεγόμενη για τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, καθώς αντιμετώπισε πολλά εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα, έφτασε στο απόγειο της στρατιωτικής της δύναμης μέχρι τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, με το τέλος του οποίου την απώλεσε, ενώ σταδιακά αναγεννήθηκε και μετεξελίχθηκε σε μία από τις ισχυρότερες οικονομικές δυνάμεις παγκοσμίως. Άλλωστε, το νόημα της σημερινής ημέρας για τους Ιάπωνες είναι περισσότερο αυτή η αναδρομή στη σύγχρονη ιστορία της χώρας τους, παρά η εξιδανίκευση του Χιροχίτο. Με τη σημερινή γιορτή ξεκινάει και η αποκαλούμενη "χρυσή εβδομάδα", η οποία διαρκεί μέχρι και τις 5 Μαΐου και η οποία είναι γεμάτη από σημαντικές γιορτές για τη χώρα αυτή.
Σήμερα είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Χορού, η οποία γιορτάζεται από το 1982. Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχτηκε σκόπιμα, προκειμένου να συμπίπτει με την επέτειο από τη γέννηση του Ζαν Ζορζ Νοβέρ, ο οποίος γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1727 και θεωρείται ο "πατέρας" του μοντέρνου μπαλέτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου