15 Ιουλίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 15 ΙΟΥΛΙΟΥ


Σήμερα είναι Κυριακή, 15 Ιουλίου 2012.
Η σημερινή ημερομηνία είναι σημαδιακή για την σύγχρονη ελληνική ιστορία, καθώς τα γεγονότα που συνέβησαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους έγραψαν ορισμένες από τις πιο μαύρες σελίδες του ελληνισμού.
Σαν σήμερα το 1965, η παραίτηση του Γεωργίου Παπανδρέου (του "Γέρου της Δημοκρατίας") από την πρωθυπουργία ύστερα από διαφωνία του με τον τότε βασιλιά Κωνσταντίνο Β', μετά την απροκάλυπτη ανάμειξη του τελευταίου στο εσωτερικό της κυβέρνησης, οδήγησε στην κορύφωση της κρίσης των Ιουλιανών και σε μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας με κατάληξη την επιβολή της χούντας των συνταγματαρχών δυο χρόνια αργότερα. 
Επίσης, σαν σήμερα το 1974, η στρατιωτική χούντα που κυβερνούσε τη χώρα με επικεφαλής τον ταξίαρχο Ιωαννίδη έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο ανατροπής του νόμιμα εκλεγμένου Προέδρου της Κύπρου, του αρχιεπισκόπου Μακάριου, και τον διορισμό του Νίκου Σαμψών στη θέση του, παρέχοντας στην Τουρκία το άλλοθι για να εισβάλλει με τις στρατιωτικές της δυνάμεις στο μαρτυρικό νησί τη; Αφροδίτης. 
Πλειάδα πολιτικών, καλλιτεχνών και άλλων προσωπικοτήτων γιορτάζουν σήμερα τα γενέθλιά τους. Ο 15 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στο κικ μποξ, γνωστός και με το παρατσούκλι "Iron Mike", ο Μιχάλης Ζαμπίδης γίνεται 32 ετών. Ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης κλείνει τα 58 του χρόνια, ενώ 62 ετών γίνεται σήμερα ο συγγραφέας Δημοσθένης Κούρτοβικ.
Την τιμητική τους έχουν σήμερα και πολλοί σταρ του Χόλιγουντ, οι οποίοι ετοιμάζονται να σβήσουν τα κεράκι στην τούρτα των γενεθλίων τους, όπως ο Φόρεστ Γουιτάκερ (51 ετών), η Νταιάν Κρούγκερ (36), η Μπριγκίτε Νίλσεν (49), ο Τέρι Ο Κουίν, γνωστός και ως Τζον Λοκ στη σειρά LOST (60), αλλά και ο Μπράιαν Όστιν Γκριν, ο Ντέιβιν Σίλβερ της αγαπημένης σειράς των 90s "Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς" (39). 
Στο Παλέρμο της Ιταλίας σήμερα διοργανώνεται το ετήσιο φεστιβάλ προς τιμήν της αγίας Ροζαλίας, γνωστής και ως La Santuzza ("μικρή αγία"), η οποία θεωρείται η προστάτιδα της σικελικής πόλης. Η αγία έζησε ως ερημίτισσα σε μια σπηλιά του λόφου Πελεγκρίνο το 12ο αιώνα, ενώ λέγεται ότι έσωσε τους κατοίκους του Παλέρμο από επιδημία πανώλης που έπληξε την περιοχή το 1624, όταν εμφανίστηκε στο όνειρο ενός ντόπιου, του υπέδειξε πού βρίσκονται θαμμένα τα κόκαλα της και του ζήτησε να τα περιφέρει στη χτυπημένη από την επιδημία πόλη. Σύμφωνα με το έθιμο, τη σημερινή ημέρα οι κάτοικοι του Παλέρμο διανύουν με τα πόδια και χωρίς παπούτσια  την απόσταση από την πόλη τους μέχρι το Πελεγκρίνο προς τιμήν της αγίας Ροζαλίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου