17 Ιουλίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 17 ΙΟΥΛΙΟΥ


Σήμερα είναι Τρίτη, 17 Ιουλίου 2012.
Γενέθλια έχει σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία γίνεται 58 ετών, όπως και ο πολύ δημοφιλής στη Γερμανία αμερικανός ηθοποιός Ντέιβιντ Χάσελχοφ (Μπέιγουοτς, Ο ιππότης της ασφάλτου), ο οποίος συμπληρώνει έξι δεκαετίες ζωής.
Στη Νότιο Κορέα γιορτάζεται η Ημέρα του Συντάγματος, η επέτειος από την ψήφιση του πρώτου Συντάγματος της χώρας σαν σήμερα το 1948, όταν το νότιο τμήμα της κορεατικής χερσονήσου τελούσε ακόμα υπό αμερικανική στρατιωτική διοίκηση (μέχρι τον Αύγουστο του 1948), ενώ το βόρειο ήταν υπό ρωσική διοίκηση. Αν και η σημερινή επέτειος θεωρείται εθνική εορτή, τα τελευταία χρόνια είναι εργάσιμη, στα πλαίσια περικοπών του αριθμού των αργιών.
Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Διεθνούς Δικαιοσύνης με αφορμή την υπογραφή της Σύμβασης της Ρώμης σαν σήμερα το 1998, την οποία υπέγραφαν 120 κράτη και με την οποία ιδρυόταν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με έδρα τη Χάγη. 
Το ΔΠΔ, το οποίο άρχιε επίσημα τις εργασίες του τον Ιούλιο του 2002, έχει αρμοδιότητα να δικάσει άτομα που βαρύνονται με κατηγορίες για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας (από το 2002 και μετά), όπως η εξολόθρευση αμάχων, η υποδούλωση, ο βασανισμός, οι βιασμοί, η εξαναγκαστική εγκυμοσύνη, ο κατατρεγμός πολιτικών, φυλετικών, εθνικών, εθνοτικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών πληθυσμιακών ομάδων (ή με βάση το φύλο) και οι εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, όταν είναι μέρος μιας εκτεταμένης ή συστηματικής επίθεσης, που στρέφεται εναντίον αμάχων πληθυσμών. Η λειτουργία του ΔΠΔ βασίζεται στην αρχή της συμπληρωματικότητας, δηλαδή μπορεί να επιληφθεί μιας υπόθεσης, μόνο εφόσον το εθνικό δικαστήριο αδυνατεί ή δε θέλει να εκδικάσει μια υπόθεση με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, χωρίς να μπορεί να υποκαταστήσει την εξουσία των εθνικών δικαστηρίων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου