26 Ιανουαρίου 2013

Ποια είναι η πραγματική ηλικία του σώματος σου;


Τελικά, οι άνθρωποι έχουμε πολλές ηλικίες: αυτή που αναγράφεται στο δελτίο ταυτότητας, αυτή που αναγράφεται στη ληξιαρχική πράξη γέννησης, αυτή που δείχνει η εξωτερική μας εμφάνιση και αυτή που αισθανόμαστε μέσα μας. Ε, λοιπόν, προσθέστε και ορισμένες άλλες; τις ηλικίες των οργάνων που έχουμε στο εσωτερικό του σώματος μας. Δεν έχετε παρά να επιλέξετε ένα από αυτά και να αποφασίσετε πόσων... μηνών - ή λίγων ετών - είστε και ανακοινώστε το στους φίλους σας, υπό την προϋπόθεση ότι τηρείτε ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής και ζωής.

Η γλώσσα μας αποτελείται από 9.000 γευστικούς αδένες, οι οποίοι αποτελούνται από ακόμη μικρότερα κύτταρα, τα οποία ανανεώνονται κάθε δέκα με δεκαπέντε μέρες.
Καθώς το δέρμα μας εκτίθεται σε πολλές βλαβερές επιδράσεις, η επιδερμίδα ανανεώνεται κάθε δύο με τέσσερις εβδομάδες. Γιατί, τότε, γεμίζουμε ρυτίδες; Γιατί, δυστυχώς, αυτή η διαρκής ανανέωση των κυττάρων συνοδεύεται από μείωση της ποσότητας του κολλαγόνου. 
Αντίστοιχα, ακόμη πιο γρήγορη είναι η ανανέωση των εντέρων, τα οποία εκτίθενται σε ακόμη πιο επικίνδυνες χημικές ουσίες, όπως είναι τα διαβρωτικά οξέα του στομάχου. Έτσι, τα έντερα μας δεν ζουν περισσότερο από δυο με τρεις ημέρες.
Τα νύχια στα δάχτυλα των χεριών μας μεγαλώνουν με συχνότητα 3.4 mm το μήνα. Έτσι, για να φτάσουν στο πλήρες μήκος τους απαιτούνται έξι μήνες. Αντίθετα, τα νύχια στα δάχτυλα των ποδιών αναπτύσσονται με πολύ βραδύτερους ρυθμούς, συνολικής διάρκειας 10 μηνών.
Τα μαλλιά μας συνήθως μεγαλώνουν κατά 1 εκατοστό το μήνα, ενώ η αντοχή των τριχών διαφέρει ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες. Για τους πρώτους είναι μόλις 3 έτη, ενώ η γυναικεία τρίχα αντέχει μέχρι και 10 χρόνια.
Τα κύτταρα των πνευμόνων μας ανανεώνονται σε διαφορετική συχνότητα. Για τις κυψελίδες, βαθιά στους πνεύμονες, το διάστημα αυτό είναι περίπου ένας χρόνος. Αντίθετα, τα κύτταρα που βρίσκονται στην επιφάνεια των πνευμόνων ανανεώνονται ανά δύο με τρεις εβδομάδες. Φυσικά, μιλάμε πάντα για πνεύμονες υγιείς και όχι καμένους από το τσιγάρο.
Στα αιμοφόρα αγγεία, η φθορά επέρχεται κάθε τέσσερις μήνες. Τότε, το συκώτι αφαιρεί το υπόλοιπο σιδήρου, που είναι απαραίτητο για τα υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια, ενώ το υπόλοιπο του κυττάρου καταστρέφεται στη σπλήνα.
Εξίσου καταπληκτική ικανότητα αναδημιουργίας εμφανίζει και το συκώτι, το οποίο ανανεώνεται ανά πεντάμηνο. Φυσικά, αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση της κίρρωσης, που εμφανίζεται σε όσους το παρακάνουν με την κατανάλωση αλκοόλ, οπότε η καταστροφή του συκωτιού είναι μη αναστρέψιμη.
Στα οστά η ανανέωση είναι επίσης διαρκής, αν και σε γενικές γραμμές η πλήρης αλλαγή της σπονδυλικής μας στήλης γίνεται σε 10 χρόνια. Πώς γίνεται η αλλαγή αυτή; Κάποια κύτταρα, που ονομάζονται οστεοκλάστες, διασπούν τα παλιά οστά και αντικαθίστανται από τους οστεβολάστες, που δημιουργούν τα καινούρια. Ωστόσο, η διαδικασία είναι συνεχή και εξελίσσεται σε διαφορετικούς ρυθμούς. Έτσι, πάντοτε στον οργανισμό μας συνυπάρχουν παλιά και νέα οστά.
Το ένα από τα δύο όργανα του σώματος μας που προδίδουν την πραγματική μας ηλικία είναι τα μάτια μας, εξαιρουμένου του κερατοειδούς χιτώνα στο εσωτερικό των ματιών, ο οποίος ανανεώνεται ανά 24 ώρες. Το άλλο είναι ο εγκέφαλος μας, καθώς τα περίπου 100 δισεκατομμύρια κύτταρα του δεν έχουν την ικανότητα να ανανεώνονται με το πέρασμα του χρόνου. Όταν καταστρέφονται, απλά χάνονται. Εξαιρέσεις είναι ο βολβός που μας εξασφαλίζει την αίσθηση της όσφρησης, όπως και ο ιππόκαμπος, δηλαδή η περιοχή της μάθησης. 
Μέχρι πρόσφατα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι μεταξύ των οργάνων που δεν ανανεώνονται είναι και η καρδιά. Ωστόσο, μία έρευνα του Medical College της Νέας Υόρκης έδειξε ότι η καρδιά είναι γεμάτη από βλαστικά κύτταρα, τα οποία αναζωογονούνται τουλάχιστον τρεις με τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Επομένως, αν κάποιος σας ρωτήσει για την ηλικία σας, μπορείτε κάλλιστα να του απαντήσετε ότι στην καρδιά είστε 20 ετών και αυτό να είναι αλήθεια - εφόσον βέβαια δεν είστε... κάτω των 20 και με την επιφύλαξη ότι ακολουθείτε ένα υγιεινό τρόπο ζωής!


Πηγή:
Body + Soul

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου