9 Φεβρουαρίου 2013

Ο "γητευτής των ραντεβού".


Ως παιδί, ο Μπλέικ Ίστμαν δυσκολευόταν στις κοινωνικές συναναστροφές. Ένιωθε να παραλύει και σκεφτόταν πάντα το χειρότερο σενάριο, αν θα έλεγε μια λάθος κουβέντα ή έκανε μια λάθος κίνηση. Μεγαλώνοντας αποφάσισε να διορθώσει αυτό το μειονέκτημα του... σπουδάζοντας "μη λεκτική επικοινωνία", δηλαδή τη "γλώσσα του σώματος". Και αφού πήρε το πτυχίο αλλά και μεταπτυχιακό δίπλωμα στο συγκεκριμένο τομέα ψυχολογίας, σήμερα, σε ηλικία 27 ετών, ο Ίστμαν εργάζεται ως "date whisperer" - κάτι σαν "γητευτής των ραντεβού" - στη Νέα Υόρκη δίνοντας στους πελάτες του - κυρίως γυναίκες - συμβουλές για το πώς να χειρίζονται τη γλώσσα του σώματος σ' ένα ερωτικό ραντεβού.

Μια από τις φράσεις που ο Ίστμαν συνηθίζει να λέει είναι η εξής: "Το ωραίο στον κόσμο των ραντεβού είναι ότι κανείς ποτέ δεν σου λέει πώς αισθάνεται. Σου το δείχνει". Πώς; με τον "αντανακλαστικό προορισμό", δηλαδή γυρνώντας το κεφάλι σε ό,τι πραγματικά τον/την ενδιαφέρει. Όμως δεν είναι μόνο το κεφάλι που δείχνει τα πραγματικά συναισθήματα του προσώπου που κάθεται στην απέναντι καρέκλα, αλλά και όλο του το σώμα.
Ο Ίστμαν δεν διδάσκει απλά πώς να διαβάζει κάποιος το πρόσωπο που τον ενδιαφέρει ερωτικά, αλλά πώς να επικοινωνεί ο ίδιος το μήνυμα που θέλει να μεταδώσει. Γιατί είναι σημαντικό αυτό; Διότι το συχνότερο λάθος που κάνουμε οι άνθρωποι σ' ένα ραντεβού είναι ότι δείχνουμε "συναισθηματικά ασύμφωνοι". Συνήθως, λόγω άγχους λέμε κουβέντες που δεν αντιστοιχούν σ' αυτό που  εκπέμπει το σώμα μας με αποτέλεσμα να μεταδίδουμε λάθος μηνύματα. 
Ορισμένα παραδείγματα: Όταν κάποιος γυρνάει το κεφάλι στην αντίθετη κατεύθυνση κάθε φορά που τον πλησιάζουμε, μάλλον θέλει να μας πει διακριτικά να μείνουμε μακριά. Όταν, όμως, μια γυναίκα αρχίζει να παίζει με τη γραβάτα ή τα κουμπιά του πουκαμίσου, να γλυκαίνει τη φωνή της και να κοιτάζει έναν άνδρα στα χείλη, εμμέσως τον προσκαλεί να τη φιλήσει. Και βέβαια, μην ξεχνάτε να ανοιγοκλείνετε τα ματόκλαδα, καθώς όσοι το κάνουν αραιά και πού μεταδίδουν μια ανατριχιαστική (creapy) αύρα - καλά, μην το παρακάνετε κιόλας.
Τι συμβουλή δίνει στους μαθητές του για να διορθώσουν τα λάθη τους; Να βιντεοσκοπήσουν τον εαυτό τους σ' ένα ραντεβού, ώστε στη συνέχεια κοιτώντας το βίντεο να εντοπίσουν και τελικά να διορθώσουν τα λάθη τους. Ο Ίστμαν, πάντως, υποστηρίζει ότι η σχέση του με την κοπέλα του, την οποία γνώρισε σ' ένα από τα ομαδικά σεμινάρια που παραδίδει, είναι "η καλύτερη που έχει δει στην ζωή του", επειδή έχουν άριστη επικοινωνία μεταξύ τους - και φανταζόμαστε ότι δεν έχουν συμπληρώσει ακόμη τα περίφημα "επτά χρόνια φαγούρας". 


Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου