18 Μαρτίου 2013

Σαν σήμερα: 18 Μαρτίου


Σήμερα είναι Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013 (και καλά ξε-καθαρίσματα)!
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ο Νέβιλ Τσέμπερλεν, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας που με την εξωφρενικά υποχωρητική εξωτερική πολιτική του ("κατευνασμός") συνέβαλε στην αποθράσυνση της ναζιστικής Γερμανίας γεννήθηκε σαν σήμερα το 1869.
Ο πιο γνωστός Έλληνας που έχει σήμερα γενέθλια είναι ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος, που κλείνει φέτος τα 74.
Άλλοι γνωστοί άνθρωποι που έχουν σήμερα γενέθλια είναι ο Ουκρανός σκακιστής Βασίλι Ίβαντσουκ (44 ετών) και ο Άνταμ Λιβάιν (34), ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Maroon 5.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ: 
Στην Ελλάδα και στην Κύπρο γιορτάζεται η Καθαρά Δευτέρα, η έναρξη δηλαδή της Σαρακοστής. Αντίστοιχη αργία στα υπόλοιπα κράτη που γιορτάζουν το Ορθόδοξο Πάσχα δεν υπάρχει σήμερα.

Στο Μεξικό η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στον Μπενίτο Χουάρεζ, ο μοναδικός πρόεδρος της χώρας μέχρι και σήμερα, που καταγόταν από τους αυτόχθονες πληθυσμούς. Ο Χουάρεζ γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου 1806, όμως γιορτάζεται η επέτειο της γέννησης του την πλησιέστερη Δευτέρα.
Αν και προερχόταν από φτωχή οικογένεια, σπούδασε δικηγόρος και στη συνέχεια έγινε δικαστής, αλλά και κυβερνήτης της Οαξάκα. Αντιτάχθηκε στο δικτατορικό καθεστώς του Αντόνιο Λοπέζ ντε Σάντα Άννα  με συνέπεια να εξοριστεί αρκετές φορές, ενώ τελικά εξελέγη πρόεδρος του Μεξικό (1858-1872). Κατά τη θητεία του κατάργησε τη δουλεία και βοήθησε στην βελτίωση της κοινωνικής θέσης των αυτοχθόνων πληθυσμών. Πέθανε στις 18 Ιουλίου 1872 σε ηλικία 66 ετών.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 18 Μαρτίου 1926 έγινε η πρώτη πτήση αεροπλάνου ελληνικής κατασκευής. Η πρώτη, δοκιμαστική πτήση έγινε στο αεροδρόμιο Τατοΐου από τον Άγγλο συνταγματάρχη αεροπορίας Σέμπιλ και παρατηρητής ο πλωτάρχης κ. Βιτάλης. Το αεροπλάνο, που κατασκευάστηκε στο εργοστάσιο του Φαλήρου, μπορούσε να εκσφενδονίσει τορπίλη βάρους 600 κιλών. Στην εκδήλωση, που ξεκίνησε στις 10 το πρωί, είχε παρευρεθεί και ο "πρωθυπουργός" - ύστερα από στρατιωτικό κίνημα - Θεόδωρος Πάγκαλος με τη σύζυγο του, η οποία βάφτισε το αεροπλάνο "Ελπίς".


Στις 18 Μαρτίου 1936, έφυγε από την ζωή η σημαντικότερη πολιτική φυσιογνωμία στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, που τα τελευταία χρόνια της ζωής του διέμενε στο Παρίσι. "Με βαθύτατην οδύνην αναγγέλω αναπανόρθωτον συμφοράν που μας έπληξεν. Βενιζέλος παρέδωκεν εν ειρήνη το πνεύμα 8 το πρωί (ώρα Γαλλίας)" τηλεγραφούσε η σύζυγος του, Έλενα Βενιζέλος γνωστοποιώντας  στην Ελλάδα τη θλιβερή είδηση, που ξάφνιασε πολλούς, καθώς το πρόβλημα υγεία που αντιμετώπιζε ο Βενιζέλος είχε μαθευτεί μόλις μια μέρα νωρίτερα..

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - δημοσιεύματα:
"ΜΕΓΑΛΕΙΟΤΑΤΕ, ΦΕΥΓΟΥΝ!" γράφει το κύριο άρθρο της εφημερίδας ΤΟ ΑΣΤΥ στις 18 Μαρτίου 1907 με αφορμή την αναχώρηση 10.000 Ελλήνων την ίδια μέρα με βαπόρι από το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό την Αμερική. Η οικονομική εξαθλίωση και η διοικητική τελμάτωση του κράτους είχαν προκαλέσει το πρώτο μαζικό κύμα προσφυγιάς από τη χώρα στις αρχές του 20ου αιώνα. Η εφημερίδα έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου: 
"ΜΕΓΑΛΕΙΟΤΑΤΕ!
Η Κυβέρνησις Σας, η οποία δεν αντιπροσωπεύει παρά κατά συνθήκην την θέλησιν του ελλην. Λαού - διότι και πότε εκυβέρνησεν η θέλησις αυτού του λαού; - είνε ανίκανος να συγκινηθή από την πένθιμον κωδωνοκρουσίαν, η οποία προαγγέλει τον θάνατον της Ελλάδος, η οποία προαγγέλει εις τους εκπατριζόμενους Έλληνας να μη λησμονήσουν να στείλουν τα έξοδα της κηδείας της".

Αναρωτιέστε πότε έγινε η Αθήνα τσιμεντούπολη; Σταδιακά και με το πέρασμα πολλών ετών. Σαν σήμερα, πάντως, στις 18 Μαρτίου 1926, η εφημερίδα "Βραδυνή" σχολίαζε με θλίψη: "Πάει και η εξοχή των Σεπολίων. Έγινεν όλη σπίτια και οικόπεδα. Μία ωραία εξοχική μπυραρία κατεκόπη και αυτή οικοπεδοποιηθείσα. Και ο Κηφισσός - άλλο κακό αυτός - ούτε μια στάλα νερό εφέτος. Επηρεάσθη φαίνεται κι αυτός από την οικοπεδοποίησι. Και αύριο ίσως-ίσως να αρχίση να πουλιέται με τον πήχη". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου