21 Μαρτίου 2013

Ο μοναδικός κάτοικος-ήρωας στην απαγορευμένη ζώνη της Φουκουσίμα! (βίντεο)

Πηγή: Flickr

Δύο χρόνια μετά τον καταστρεπτικό σεισμό των 9 Ρίχτερ και το ατύχημα που προκλήθηκε στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Φουκοσίμα, η γύρω περιοχή σε ζώνη 20 χιλιομέτρων είναι ακατοίκητη ζώνη. Οι οικογένειες που έμεναν εκεί - περίπου 15.000 άνθρωποι - εγκατέλειψαν τις εστίες τους, όχι όμως και ο 53χρονος Ναότο Ματσουμούρα, που φέρεται να είναι ο μοναδικός κάτοικος στη συγκεκριμένη ζώνη, στην πόλη Τομιόκα της Φουκουσίμα. Ο Ματσουμούρα μίλησε σε ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στην ιαπωνική τηλεόραση και εξηγεί πώς είναι η μοναχική ζωή σ' ένα από τα πιο ραδιενεργά σημεία του πλανήτη.

"Τη νύχτα υπάρχει απόλυτη ησυχία. Υπάρχουν κτίρια, αλλά καθόλου αυτοκίνητα ή άνθρωποι. Ήταν τρελό στην αρχή. Ούτε φώτα, ούτε ήχος" αφηγείται ο 53χρονος άνδρας, που παραδέχεται ότι ειδικά την πρώτη εβδομάδα ήταν πολύ άβολη η ζωή σε μια πόλη-φάντασμα. "Το συναίσθημα που ένιωσα, όταν συνειδητοποίησα ότι ήμουν μόνος, δεν περιγράφεται" τονίζει. Όμως με τον καιρό, δυο χρόνια μετά, έχει πια συνηθίσει. 
Συντροφιά του έχει κάτι.. στρουθοκαμήλους, με τις οποίες μάλιστα παίζει μπροστά στην κάμερα. Υποστηρίζει ότι τις έχει εκπαιδεύσει κατάλληλα και τις χρησιμοποιεί ως μεταφορικό μέσο! "Θα το θεωρήσουν κακοποίηση ζώων;", γελάει. Προσπαθεί ν' ανέβει σε μία, αλλά δεν τα καταφέρνει. Μάλλον αστειευόταν...
Γιατί όμως διάλεξε να παραμείνει στην Τομιόκα; Παραδέχεται ότι στην αρχή, μετά την έκρηξη της μονάδας 4, το μέρος δεν ήταν ασφαλές, καθώς θ' ακολουθούσαν κι άλλες εκρήξεις. Ο Ναότο Ματσουμούρα πήρε την οικογένεια του κι έφυγαν προς το νότο, όπου έμενε η αδερφή του πατέρα του. Εκείνη, όμως, δεν τους δέχτηκε. Όσο απίστευτο και σκληρό κι αν ακούγεται, η γυναίκα εκείνη έδιωξε τους συγγενείς της - ακόμη και τον ίδιο της τον αδερφό! - πιστεύοντας ότι ήταν ήδη μολυσμένοι από την ακτινοβολία.  
Επόμενος σταθμός του Ναότο και της οικογένειας του ήταν τα ειδικά καταφύγια που είχαν οργανωθεί. Όμως ήταν γεμάτα και τους έδιωξαν. Κουρασμένος από τις μετακινήσεις και τις απορρίψεις, ο Ναότο σκέφτηκε να γυρίσει πίσω. Θυμήθηκε άλλωστε και τα ζώα του σπιτιού, τα οποία είχαν ανάγκη από τροφή. "Δεν είχα άλλη επιλογή από το να μείνω", εξομολογείται στην κάμερα. "Δεν μπορούσα ν' αφήσω πίσω τα ζώα. Έπρεπε να ταϊστούν".
Δεν κατάφερε να σώσει όλα τα ζώα. Εκατοντάδες χιλιάδες κοτόπουλα και πάνω από χίλιες ήταν οι αγελάδες που πέθαναν στη φάρμα της οικογένειας Ματσουμούρα. Πώς να εξασφαλίσει άλλωστε τροφή για τα ζωντανά, όταν όλη η περιοχή, γεμάτη κάποτε από ορυζώνες, σήμερα είναι παρατημένη και τίποτα δεν καλλιεργείται; Ο μόνος που ασχολείται με τη μολυσμένη γη είναι ο Ναότο. 
Εξάλλου, είναι και η ιαπωνική κυβέρνηση που θέλει να σφαχτούν τα εναπομείναντα ζωντανά, όσα κατάφεραν να επιβιώσουν μέχρι σήμερα. "Αν ήταν να σφαχτούν για ανθρώπινη κατανάλωση, δεν θα με πείραζε. Έτσι είναι η ζωή", δηλώνει ο Ναότο. Όμως τα ζώα αυτά είναι υγιή - ή τέλος πάντων δεν κάνουν κακό σε κανέναν. "Γιατί να τα σφάξουν χωρίς λόγο;", αναρωτιέται. "Απλά και μόνο επειδή είναι εδώ. Είμαι αντίθετος. Για μένα, άνθρωποι και ζώα είναι ίσοι. Θα σκότωναν ανθρώπους τόσο απροκάλυπτα;". 
Ο 53χρονος επιτίθεται στους υπεύθυνος της Tepco, τς επιχείρισης ενέργειας που διαχειριζόταν τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Φουκοσίμα. Θυμάται πώς ένας υπάλληλος τον καθησύχασε ότι όλα είναι εντάξει μετά την έκρηξη του αντιδραστήρα νούμερο 4, αφού προηγουμένως είχε κανονίσει να διώξει μακριά από την περιοχή τη δικιά του οικογένεια, ή πώς ένας άλλος πίστευε ότι το "μπαμ" που ακούστηκε δεν προερχόταν από το εργοστάσιο, αλλά από κάποιο πύραυλο, αφού "τα πυρηνικά εργοστάσια δεν εκρήγνυνται"! 
O Ναότο παραδέχεται ότι στην αρχή ανησυχούσε για το ενδεχόμενο να πάθει λευχαιμία ή κάποια άλλη μορφή καρκίνου σε πέντε ή δέκα χρόνια. Τώρα, όμως, αυτό είναι κάτι που πλέον δεν τον απασχολεί. Κάποια στιγμή έκανε τσεκ απ στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο. Η εξέταση διήρκεσε 18 λεπτά κι όταν τελείωσε, ο γιατρός τον κοιτούσε με ανοιχτό το στόμα, καθώς μόλις είχε εξετάσει τον άνθρωπο με τα μεγαλύτερα επίπεδα ραδιενέργειας σ' ολόκληρη την Ιαπωνία. Έτσι του είπε, αλλά τον καθησύχασε ότι δεν θα αρρώσταινε για τα επόμενα 30 με 40 χρόνια. "Μέχρι τότε θα 'χω πεθάνει έτσι κι αλλιώς", φιλοσοφεί ο 53χρονος άνδρας. "Δεν έχω άλλη επιλογή από το να πεθάνω στην Ταμιόκα. Έχω ακόμη περίπου 30 χρόνια".
Δείτε το απόσπασμα του ντοκιμαντέρ "Alone in the Zone" με αγγλικούς υπότιτλους:




ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου