23 Μαρτίου 2013

Το πρώτο επεισόδιο της "Τόλμης και Γοητείας".


Στις 23 Μαρτίου 1987 έκανε πρεμιέρα στην αμερικανική τηλεόραση η σαπουνόπερα "Τόλμη και Γοητεία", ένα από τα δημοφιλέστερα ξένα σίριαλ που έχουν προβληθεί στην Ελλάδα, αλλά και ένα από τα δημοφιλέστερα σίριαλ παγκοσμίως, αφού εξακολουθεί να προβάλλεται σε μεγάλο αριθμό κρατών με τεράστια επιτυχία. Σαν ένα μικρό αφιέρωμα για τα σημερινά γενέθλια της σειράς, ας θυμηθούμε/γνωρίσουμε το πρώτο επεισόδιο της σειράς, που στην Ελλάδα προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 14 Νοεμβρίου 1988 στις 13.30΄ από τη συχνότητα της ΕΤ1.


Η σειρά ξεκίνησε μ' ένα close-up στα σχέδια που βρίσκονταν πάνω στο γραφείο του Ριτζ Φόρεστερ. Ο Ριτζ βγαίνει από την πίσω πόρτα και κατευθύνεται στο χώρο όπου ο πατέρας του, Έρικ, η γραμματέας του πατέρα του, Μάργκο, και άλλοι υπάλληλοι της εταιρίας ετοιμάζουν τα μοντέλα για την επίδειξη, που βρίσκεται σε εξέλιξη - αλλά δεν βλέπουμε στη μικρή οθόνη. Ο Ριτζ δεν φαίνεται και πολύ ευχαριστημένος με τα ρούχα της κολεξιόν. Αντίθετα, ο αδερφός του, Θορν, που μπαίνει εκείνη τη στιγμή, είναι ενθουσιασμένος. Όμως, ο Ριτζ θεωρεί ότι τα ρούχα δεν είναι αρκετά σέξι. Ρίχνει το βλέμμα στον πατέρα του και τη Μάργκο και αναρωτιέται αν τρέχει κάτι ανάμεσα τους.

Ο Ριτζ δέχεται ένα τηλεφώνημα από την Καρολάιν Σπένσερ. Εκείνη του προτείνει να περάσει αργότερα από το σπίτι της, καθώς ο πατέρας της θα έλειπε το βράδυ, και ο Ριτζ συμφωνεί. Αμέσως μετά, όμως, του τηλεφωνεί ο Μπιλ Σπένσερ, ο πατέρας της Καρολάιν, ο οποίος λέει στον Ριτζ ότι θέλει να του μιλήσει και ότι κατευθύνεται προς το γραφείο του.

Μεταφερόμαστε στο σπίτι των Λόγκαν. Η μικρή Κέιτι κατεβαίνει τις σκάλες και κοιτάζεται στον καθρέφτη. Βλέπει το πρόσωπο της που είναι γεμάτο σπυράκια ακμής και στενοχωριέται. Το βλέμμα της πέφτει σ' ένα περιοδικό, όπου υπάρχει η φωτογραφία ενός ωραίου άνδρα, και φαντασιώνεται ότι χορεύει μαζί του, ντυμένη με μια υπέροχη τουαλέτα, ενώ εκείνος της λέει πόσο ωραία είναι.


Εκείνη τη στιγμή, μπαίνει στο σπίτι η μεγαλύτερη αδελφή της, Μπρουκ, αναστατωμένη, χτυπημένη στο πρόσωπο και με σκισμένα ρούχα . Η Κέιτι τη ρωτάει τι της συνέβη, όμως η Μπρουκ αρνείται να το αποκαλύψει και ρωτάει για την Ντόνα και τον Στόρμ, τα άλλα δύο αδέρφια της, που όμως έλειπαν εκείνη την ώρα. Η Μπρουκ λέει στην αδερφή της ότι θέλει να μείνει μόνη, ενώ η Κέιτι προσέχει ότι έξω από το σπίτι βρίσκεται ένα περιπολικό. Ένας αστυνομικός, ο Ντέιβ, χτυπάει την πόρτα, μπαίνει μέσα και αγκαλιάζει την Μπρουκ. Κάποιος συμμαθητής της ειδοποίησε την αστυνομία και εκείνος ήρθε για να της πάρει κατάθεση γι' αυτό που συνέβη.


Ο Έρικ ρωτάει τον Θορν τι πιστεύει για την κολεξιόν και εκείνος του απαντάει ότι του αρέσει πολύ. Η Μάργκο παρεμβαίνει και λέει ότι κι εκείνη εξηγούσε το ίδιο πράγμα στον πατέρα του. Όταν ο Έρικ ρωτάει τον Θορν για τη γνώμη του Ριτζ, εκείνος του απαντά ότι αν και ο αδερφός του υποστήριξε ότι του άρεσε η κολεξιόν, προφανώς του είχε πει ψέματα.



Την ίδια ώρα, ο Μπιλ Σπένσερ μπαίνει στο γραφείο του Ριτζ. Του λέει ότι η Καρολάιν είναι η μοναχοκόρη του και ότι ο ίδιος είναι υπεύθυνος για την ευτυχία της. Γνωρίζει ότι ο Ριτζ έχει τη φήμη του πλέιμποϊ, ότι δηλαδή κατακτά γυναίκες για να τις παρατήσει στη συνέχεια, και του ξεκαθαρίζει ότι δεν επιθυμεί να συμβεί το ίδιο και με την κόρη του. Έτσι, ζητάει από τον Ριτζ να ζητήσει απόψε από την Καρολάιν να χωρίσουν.


Στο σπίτι των Λόγκαν, η Μπρουκ εξομολογείται στον Ντέιβ τι ακριβώς συνέβη. Έφευγε χαρούμενη από το πανεπιστήμιο, καθώς είχε το μεγαλύτερο βαθμό της τάξης σε μια εξέταση, όταν κάποια στιγμή πέρασε δίπλα από έναν τύπο, που παραμόνευε πίσω από ένα μπλε βανάκι κρυμμένος πίσω από ένα χάρτη. Ξαφνικά, οι πόρτες του βαν άνοιξαν, ένας άλλος άνδρας πετάχτηκε από μέσα, ενώ οι δυο τους άρπαξαν την Μπρουκ και την έσυραν μέσα με τη βία. Εκείνη κατάφερε να κλωτσήσει τον έναν στα "μπαλάκια" και κατάφερε να ξεφύγει. Ο Ντέιν της λέει ότι οι περιγραφές των δύο ανδρών ταιριάζουν με δυο τύπους που έχουν κατηγορηθεί για σειρά βιασμών στην περιοχή και ζητάει από την Μπρουκ να έρθει μέχρι το αστυνομικό τμήμα και να ρίξει μια ματιά στις φωτογραφίες των υπόπτων, μήπως τους αναγνωρίσει. Αν και στην αρχή δείχνει απρόθυμη, τελικά η Μπρουκ συμφωνεί, ώστε να συλληφθούν αυτά τα καθάρματα. 

Ο Ριτζ και ο Έρικ συζητούν για την κολεξιόν. Ο Ριτζ υποστηρίζει ότι τα ρούχα στερούνται σεξουαλικότητας και ότι θέλει να "ανάβει" από τα μοντέλα στο catwalk. Ο Έρικ πιστεύει ότι το σέξι ρούχο δεν εξαρτάται από το πόσο δέρμα επιδεικνύεται, αλλά από το πώς αισθάνεται κάποιος. Ο Ριτζ διαφωνεί. Κατ' εκείνον, αυτό ισχύει για τις γυναίκες, όμως όχι και για τους άντρες. Οι άντρες θέλουν σεξ. Ο Έρικ όμως του θυμίζει ότι οι γυναίκες είναι εκείνες που αγοράζουν τα ρούχα κι επομένως πρέπει να επικεντρωθούν σ' αυτές.
Στην τελευταία σκηνή του επεισοδίου, ο Ριτζ πηγαίνει στο σπίτι της Καρολάιν. Δεν της λέει τίποτε για την επίσκεψη του πατέρα της στο γραφείο. Λέει στην Καρολάιν ότι είναι πανέμορφη, ενώ εκείνη αφήνει υπονοούμενο ότι ο Ριτζ βλέπει και άλλες γυναίκες. Εκείνος τη φιλάει και της λέει ότι την θέλει, απόψε. Φιλιούνται, όμως η Καρολάιν βάζει φρένο λέγοντας του ότι δεν θέλει να κάνει σεξ πριν το γάμο. Εκείνος της απαντάει "εντάξει" και η Καρολάιν απορεί και τον ρωτάει, "Τι εννοείς;". "Εντάξει, ας παντρευτούμε το συντομότερο δυνατό", της απαντάει ο Ριτζ και το ζευγάρι φιλιέται και πάλι - και όλα αυτά αποκλειστικά με γκρο πλαν, πιο κοντινά δεν έχει...


Τέλος πρώτου επεισοδίου.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου