20 Μαρτίου 2013

Το κρέας αλόγου είναι πιο υγιεινό από τα υπόλοιπα κρέατα;


Μετά το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου από την Ιρλανδία που πωλείτο ως χοιρινό, έρχονται επιστημονικές έρευνες να μας καθησυχάσουν και εμμέσως να μας πουν ότι έγινε πολύ φασαρία για το τίποτα. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, που δημοσιεύτηκε στη βρετανική εφημερίδα Independent on Sunday, το αλογίσιο κρέας είναι εξαιρετικά υγιεινό και ίσως θα έπρεπε να το ενσωματώσουμε στη διατροφή μας.

Στα πλαίσια της έρευνας, άνδρες ηλικίας μεταξύ 20 και 50 ετών έτρωγαν δύο μερίδες 175 γραμμαρίων αλογίσιου κρέατος τη βδομάδα επί τρεις μήνες. Παράλληλα, μια άλλη ομάδα ανδρών έτρωγαν - την ίδια περίοδο - οποιοδήποτε άλλο κρέας, πλην αυτό του αλόγου. Εν τω μεταξύ, οι ερευνητές έκαναν ανάλυση αίματος των εθελοντών τόσο πριν την έναρξη όσο και στα μισά, αλλά και στο τέλος της τρίμηνης έρευνας. Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα, στους άνδρες που τρέφονταν με κρέας αλόγου η κακή αλλά και η συνολική χοληστερίνη μειώθηκαν σημαντικά. Ταυτόχρονα, ενισχύθηκαν σημαντικά τα επίπεδα σιδήρου. 
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το κρέας αλόγου είναι "σημαντική πηγή λιπαρών ωμέγα-3 και σιδήρου, ενώ συγκριτικά με τ' άλλα είδη κρεάτων έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, ενώ είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως τα ψάρια και τα θαλασσινά". Εξάλλου, έχει 40% λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα υπόλοιπα κρέατα και περισσότερη πρωτεΐνη. Όπως γράφει η εφημερίδα, λέγεται ότι το 19ο αιώνα, οι γιατροί συνιστούσαν την κατανάλωση κρέατος αλόγου σε όσους έπασχαν από σιδηροπενική αναιμία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου