23 Μαρτίου 2013

Σαν σήμερα: 23 Μαρτίου


Σήμερα είναι Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Σαν σήμερα γεννήθηκε ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του παγκόσμιου κινηματογράφου, ο Ιάπωνας Ακίρο Κουροσάβα (1910-1998), αλλά και ο σύγχρονος Γερμανός σκηνοθέτης Μίκαελ Χάνεκε, 71 ετών.
Επίσης, γενέθλια έχει ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, που γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου 1956, αλλά και ο Έλληνα ηθοποιός και σεναριογράφος Χάρης Ρώμας, που σαν σήμερα το 1960 γεννήθηκε στον Πειραιά ως Χαράλαμπος Ρασσιάς.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στο Πακιστάν γιορτάζεται η... Ημέρα Πακιστάν. Στις 23 Μαρτίου 1940, με τη Διακήρυξη της Λαχόρης αποφασίστηκε οριστικά η δημιουργία ενός χωριστού μουσουλμανικού κράτους στην ινδική χερσόνησο, ενώ χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά η ονομασία "Πακιστάν", ένα ακρώνυμο των 5 βορειότερων επαρχιών της ινδικής χερσονήσου: Παντζάπ, Αφγανική επαρχία, Κασμίρ, Σιντ και Βαλουχιστάν - με την προσθήκη ενός "ι" για να είναι πιο εύηχο το όνομα. Εξάλλου, σαν σήμερα το 1956 υπογράφτηκε και το πρώτο Σύνταγμα της χώρας, που ήταν και το πρώτο Σύνταγμα μουσουλμανικού κράτους στον κόσμο. 
Σήμερα είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας. 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 23 Μαρτίου 1821, η άλωση της Καλαμάτας αποτελεί την πρώτη μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Επανάστασης.

Στις 23 Μαρτίου 1933, με 441 ψήφους υπέρ και 94 κατά, το Ράιχσταγκ (η γερμανική Βουλή) αποφάσισε να αυτοκαταργηθεί παραχωρώντας στον Αδόλφο Χίτλερ δικτατορικές εξουσίες.

Στις 23 Μαρτίου 1936, πέντε μέρες μετά το θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Παρίσι και ενώ η σκιά του πρώην πρωθυπουργού έπεφτε βαριά στους πολιτικούς του αντιπάλους στην Ελλάδα, ξεκίνησε η σωρός του για τη χώρα με προορισμό, όπως αποφασίστηκε τελικά, απευθείας για την Κρήτη, χωρίς να προηγηθεί λαϊκό προσκύνημα στην Αθήνα. Την ίδια μέρα, η εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ δημοσίευσε μία φωτογραφία του Βενιζέλου ("ο Μέγας Νέκρος", τον αποκαλούσε χαρακτηριστικά) επί της νεκρικής κλίνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου