12 Μαρτίου 2013

Ερωτικός τουρισμός στις κατακόμβες του Παρισιού. Γυμνά σώματα πάνω σε σωρούς από ανθρώπινα οστά


Το Παρίσι θεωρείται η πόλη του φωτός και του έρωτα. Φαίνεται, όμως, ότι πολλοί τουρίστες αλλά ακόμα και κάτοικοι της γαλλικής πρωτεύουσας βρίσκουν ή εκφράζουν την ερωτική τους διάθεση... κάτω από τη γη και πιο συγκεκριμένα στις περίφημες κατακόμβες της πόλης - ρωμαϊκά λατομεία που το 18ο αιώνα έγιναν νεκροταφεία, όταν ο πληθυσμός αποδεκατίστηκε από μια μεταδοτική ασθένεια και τα υπέργεια νεκροταφεία δεν είχαν ελεύθερο χώρο.

Κι επειδή το σεξ εμπεριέχει για πολλούς ανθρώπους ένα στοιχείο διαστροφής, οι κατακόμβες του Παρισιού έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια δημοφιλής τόπος γυρίσματος ερωτικών ταινιών. Γιατί να πληρώνουν οι παραγωγοί δωμάτια στα πολυτελή ξενοδοχεία της πόλης; Οι κατακόμβες είναι πιο φθηνές - όσο το αντίτιμο του ειστηρίου - και kinky.
Επισήμως, το Μουσείο Καρναβαλέ, που είναι υπεύθυνο για τη φύλαξη και λειτουργία των κατακομβών, λαμβάνει τουλάχιστον ένα αίτημα την εβδομάδα για ερωτικές φωτογραφήσεις ή για γύρισμα ερωτικής ταινίας στις κατακόμβες, τα οποία φυσικά απορρίπτονται. Οι μόνες ταινίες που επιτρέπεται να γυριστούν στα μνημεία αυτά είναι επιστημονικά ντοκιμαντέρ. 
Ωστόσο, το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι, όπως λέει και η γνωστή παροιμία. Η άρνηση των αρχών δεν πτοεί πολλούς επισκέπτες, μεγάλη μερίδα των οποίων δεν μπαίνει καν στον κόπο να υποβάλει σχετικό αίτημα γνωρίζοντας ότι θ' απορριφθεί. Μπαίνουν στις κατακόμβες υποδυόμενοι τους τουρίστες, ενώ έχουν κρύψει καλά βιντεοκάμερες, φωτογραφικές μηχανές και οποιοδήποτε άλλο όργανο "διαφθοράς".
"Σκάνδαλο" είχε προκαλέσει το 2008 η αισθησιακή φωτογράφιση της Αμερικανίδας καλλιτέχνιδας Μίρου Κιμ στα πλαίσια του πρότζεκτ με τίτλο "Σπλήνα Γυμνής Πόλης" ("Naked City Spleen"). Σε μία από τις φωτογραφίες, η Κιμ πόζαρε γυμνή, ξαπλωμένη σε σωρούς από οστά ανθρώπων, που έχουν θαφτεί στις παρισινές κατακόμβες.
Αν πάντως σας εξιτάρουν τέτοιες ακραίες και ριψοκίνδυνες καταστάσεις και ήδη σχεδιάζετε πώς να ζήσετε τον σεξουαλικό σας μύθο στις κατακόμβες του Παρισιού, καλό είναι να έχετε υπόψη ότι οι υπεύθυνοι του Μουσείου Καρναβαλέ έχουν λάβει τα μέτρα τους, αναθέτοντας την περιφρούρηση των κατακομβών σε αστυνομικούς που περιπολούν εκεί με σκοπό να αποθαρρύνουν - ή να απομακρύνουν αν χρειαστεί - τους ερωτομανείς. 
Φυσικά, δεν λείπουν εκείνοι που και πάλι καταφέρνουν να ξεφύγουν από το μάτι των οργάνων της τάξης, όμως πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις - ή τουλάχιστον αυτή είναι η πεποίθηση των υπεύθυνων του Μουσείου. 
Κι αν αναρωτιέστε μέχρι που μπορεί να φτάσει η φαντασία πάρτε ένα μικρό δείγμα από το πρότζεκτ "Naked City Spleen" της Μίρου Κιμ.



Περισσότερες φωτογραφίες στην επίσημη σελίδα της καλλιτέχνιδας, στη διεύθυνση:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου