16 Μαρτίου 2013

Φάε όπως ο Πάπας Βενέδικτος!


Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ είναι πλέον ιστορία, καθώς ο διάδοχος του έχει ήδη εκλεγεί. Αν ήταν καλός στην εκτέλεση των καθηκόντων του δεν το γνωρίζουμε, ούτε και μας πέφτει λόγος. Είναι κάτι που θα το κρίνουν οι θεολόγοι και οι ιστορικοί της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Εμείς μπορούμε να αρκεστούμε σε πιο πεζές πληροφορίες για τον απερχόμενο Πάπα, όπως μαθαίνοντας τι φαγητά του άρεσαν και - γιατί όχι; - να ετοιμάσουμε ένα τραπέζι για την οικογένεια ή τους φίλους μας, με λιχουδιές που ετοίμασε για τον πρώην ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας η διάσημη Ιταλοαμερικανίδα σεφ Λίντια Μπαστιάνιτς, όταν ο Βενέδικτος ΙΣΤ΄ επισκέφτηκε τη Νέα Υόρκη το 2008.

Σε συνέντευξη της στην ιστοσελίδα The Daily Meal, η Μπαστιάνιτς αποκάλυψε τι είχε μαγειρέψει στον επίτιμο Πάπα. Ο μόνος περιορισμός ήταν ότι ο Βενέδικτος δεν συμπαθεί την κανέλα. Κατά τ' άλλα είχε το ελεύθερο να μαγειρέψει ό,τι εκείνη πίστευε καλύτερο κι έτσι η Μπαστιάνιτς επέλεξε να ετοιμάσει ιταλικά φαγητά με γερμανικό "άρωμα". Το μενού περιελάμβανε γκούλας, γερμανικά ζυμαρικά spaetzle, λάχανο τουρσί και στρούντελ. 
Όταν ο Βενέδικτος ολοκλήρωσε το γεύμα του στο εστιατόριο της Μπαστιάνιτς στη Νέα Υόρκη, και αφού προηγουμένως ευλόγησε όλους τους εργαζόμενους, εκείνη τον ρώτησε πώς του φάνηκαν τα πιάτα. "'Erano i gusti della cucina di mia madre", ήταν η απάντηση του, δηλαδή, "Ήταν οι γεύσεις της κουζίνας της μητέρας μου", ένα ιδιαίτερα κολακευτικό σχόλιο, καθώς η μητέρα του επίτιμου Πάπα ήταν και μαγείρισσα στο πανδοχείο της οικογένειας Ράτζινγκερ στο Μαρκτλ της νοτιοανατολικής Γερμανίας. Έτσι, άλλωστε, γνωρίστηκαν οι γονείς του, όταν η μητέρα του Βενέδικτου, Μαρία Πέιντνερ, απάντησε σε μια αγγελία που είχε δημοσιευτεί σε εφημερίδα της Βαυαρίας ζητώντας "ένα καλό Καθολικό κορίτσι, που να ξέρει να μαγειρεύει και να ράβει...".
Τι θα λέγατε να δοκιμάζετε κι εσείς ένα από τα πιάτα που έφαγε ο πάπας Βενέδικτος;; Ας δούμε τη συνταγή για spaetzle από την ίδια τη Λίντια Μπαστιάνιτς, η οποία τα προτείνει ως εναλλακτικό συνοδευτικό για κρέας αντί των συνηθισμένων πατατών.

ΥΛΙΚΑ (για 6 μερίδες)
2 μεγάλα αυγά
3/4 του φλιτζανιού γάλα (ή επιπλέον αν χρειαστεί)
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι κόσερ
1 3/4 αλεύρι ολικής άλεσης
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο μαϊντανό
1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
2 κουταλιές βούτυρο
1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί Grana Padano (ή επιπλέον αν χρειαστεί)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για να ετοιμάσετε τα ζυμαρικά, αν δεν έχετε - που είναι δύσκολο να βρείτε στην Ελλάδα - ειδικό spaetzle-maker, χρησιμοποιείστε ένα σουρωτήρι με μεγάλες τρύπες (τουλάχιστον 1/4 της ίντσας) κι ένα τηγάνι με χοντρό πάτο, διαμέτρου τουλάχιστον 12 ιντσών.

Χτυπάμε τα αυγά, το γάλα και το αλάτι μαζί σ' ένα μεγάλο μπολ μέχρι ν' αναμειχθούν καλά. Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε το αλεύρι, το μαϊντανό και το μοσχοκάρυδο, μέχρις ότου να σχηματίσουμε μια παχιά, κολλώδη ζύμη σαν κουρκούτι. Αν η ζύμη μας είναι άκαμπτη και δεν στάζει σαν το κουρκούτι, τότε πρέπει να προσθέσουμε επιπλέον γάλα. Στη συνέχεια, αφήνουμε την ζύμη σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, βράζουμε σε μια κατσαρόλα αλατισμένο νερό - 6 λίτρα νερό με 1 κουταλιά της σούπας αλάτι. Όση ώρα βράζει το νερό, ρίχνουμε τη ζύμη στο σουρωτήρι - ή σε όποιο άλλο διάτρητο σκεύος χρησιμοποιούμε - πιέζοντας να περάσει μέσα από τις τρύπες με μια σπάτουλα. Προσπαθούμε να μην κολλήσουν μεταξύ τους τα spaetzle ανακατεύοντας κατά διαστήματα τη ζύμη. 
Βάζουμε τα ζυμαρικά να βράσουν σε σταθερή, ήπια φωτιά για 4 ή 5 λεπτά - μέχρι τα spaeztle να ανέβουν στην επιφάνεια. Για να ελέγξουμε αν έχουν μαγειρευτεί σωστά, κόβουμε και δοκιμάζουμε το ένα από αυτά. Όση ώρα αυτά μαγειρεύονται στην κατσαρόλα, λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο. Εν τω μεταξύ, βγάζουμε με τη κουτάλα τα ζυμαρικά μας από την κατσαρόλα, όπου έβραζαν. Τα αφήνουμε λίγο να στραγγίξουν και τα ρίχνουμε στο τηγάνι, όπου λιώνει το βούτυρο. Σε χαμηλή πάντα φωτιά, ανακατεύουμε τα ζυμαρικά με το βούτυρο, μέχρι να εξατμιστεί το παραπανίσιο νερό. 
Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και τα ανακατεύουμε αμέσως. Το φαγητό σερβίρεται ζεστό. 
Buon Appetito!

Η συνταγή προέρχεται από το βιβλίο "Lidia Cooks from the Heart of Italy".


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου