14 Μαρτίου 2013

Οι ταινίες της εβδομάδας σε 1΄


Μα, καλά, ποιος σκέφτηκε ότι το τελευταίο σαββατοκύριακο της Αποκριάς οι Έλληνες επιθυμούν να πάνε στον κινηματογράφο για να παρακολουθήσουν δράματα. Η μοναδική κωμωδία από τις 10 συνολικά ταινίες της εβδομάδας που κάνουν πρεμιέρα είναι ο "Ακάλυπτος", η κινηματογραφική μεταφορά του χαρακτήρα που αγαπήσαμε στην κωμική σειρά "Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή", με τη διαφορά ότι η ταινία μάλλον δεν αγαπήθηκε από τους κριτικούς.

Ένα πλοίο για την Παλαιστίνη (δράμα, Ελλάδα)
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Νίκος Κούνδουρος
Πρωταγωνιστούν: Θεοδόσης Ζάννης, Εύα Ψυλλάκη, Μανόλης Παπαδάκης
Υπόθεση:  Η ταινία διαδραματίζεται σ’ ένα μικρό λιμάνι στο νότο της Πελοποννήσου. Πρωταγωνιστής είναι ο Ιορδάνης Κύρογλου, άντρας με μεγάλη επιρροή και μέγας διδάσκαλος στη στοά των μασόνων. Ο Κύρογλου με συνεργάτη του τον Γιατράκο, τον αρχηγό της αστυνομίας, προσπαθεί να συλλέξει πληροφορίες για την άφιξη του φορτηγού πλοίου «Ναόμι», που μεταφέρει σιτάρι από τον Παναμά στο Ισραήλ. Η αναμονή του πλοίου αποτελεί τον κεντρικό άξονα της ταινίας, γύρω από τον οποίο ξετυλίγονται οι προσωπικές ιστορίες των ηρώων: του αρχηγού των Παλαιστινίων κομάντος Αμπντουλά αλ Φακίρ, της Εβραίας Σάρα Μπεν Σουσάν, κόρης του Κύρογλου, του Κουρτ, αρχηγού μιας ομάδας νεοναζί, του εκδότη της τοπικής εφημερίδας, και των 17 κοριτσιών που έχουν έρθει απ’ τα ταραγμένα Βαλκάνια σε αναζήτηση μιας καινούριας πατρίδας.
Οι βαθμολογίες:
myfilm.gr: 1/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 2/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 2/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 1/5 
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 1/5


Ακάλυπτος (κωμωδία, Ελλάδα)
Σκηνοθεσία: Χρήστος Δήμας
Πρωταγωνιστούν: Πέτρος Φιλιππίδης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Κατερίνα Λέχου, Ελισσάβετ Κωνσταντινίδου
Υπόθεση:  Ο Αντρέας είναι μεγαλομεσίτης, Αγαπάει την γυναίκα του, θαυμάζει το «ωραίο φύλλο», πιστεύει ότι οι γυναίκες κερδίζονται με το χρήμα, ότι η φοροδιαφυγή είναι προσφορά στην οικονομική ανάπτυξη και θα έδινε και τη ζωή του για το φίλο του. Αντιμετωπίζει την κρίση σαν να μην ήλθε ποτέ, προσφέρει «φιλέτα», όπως ο περιβάλλον χώρος της Ακρόπολης σε Γερμανούς και Άραβες επενδυτές και δεν μπορεί στιγμή χωρίς τον κολλητό του, τον Μάκη, γνωστό και ως Τίγρη, που τον έχει «ανταμείψει» και με τη θέση του Προέδρου στην εταιρεία του, για να υπογράφει τις συμφωνίες, κάτι που φυσικά τον οδηγεί στη φυλακή την πιό κρίσιμη στιγμή, όταν ο Ακάλυπτος ετοιμάζει το μεγάλο κόλπο, με το οποίο θα «πιάσει την καλή», μια για πάντα...
Οι βαθμολογίες:
myfilm.gr: 0/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 2/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 0/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 1.5/5 


The Capsule (δράμα, Ελλάδα)
Σκηνοθεσία: Αθηνά Ραχήλ Τσάγκαρη
Πρωταγωνιστούν: Αριάν Λαμπέντ
Υπόθεση: Επτά νεαρές γυναίκες. Ένα εξοχικό χτισμένο πάνω σ’ έναν κυκλαδίτικο βράχο. Μια σειρά μαθημάτων πάνω στην πειθαρχία, την επιθυμία, την ανακάλυψη και την εξαφάνιση. Ένας κλειστός κύκλος μελαγχολίας στο κατώφλι που χωρίζει ένα κορίτσι από μια γυναίκα - στο διηνεκές.
Οι βαθμολογίες:
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 4/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 2/5 
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 3/5


Χιγκίτα (δράμα, Ελλάδα)
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Βούλγαρης
Πρωταγωνιστούν: Αργύρης Θανάσουλας, Δάφνη Μανούσου, Αγγελική Καρυστινού
Υπόθεση: Το Μακρύ Νησί είναι ο τόπος αυτοεξορίας μας. Ο Εφιάλτης είναι ο Πατέρας μας. Η Ομιλία και η Ακοή είναι το δώρο του Εφιάλτη σε εμάς. Η Ησυχία είναι το δικό μας δώρο σε αυτόν. Η Οικογένεια μάς προστατεύει από τη Μόλυνση και τους Ταριχευτές. Το χώμα θα είναι το σημείο επιστροφής. Το αύριο είναι σήμερα. Σήμερα είναι η 13η ημέρα του Γαλάζιου Έτους 37.
Οι βαθμολογίες:
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 3/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 1/5 
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 2.5/5
Η Επίθεση / L' attentat (δράμα, Λίβανος/Γαλλία)
Σκηνοθεσία: Ziad Doueiri
Πρωταγωνιστούν: Ali Suliman, Evgenia Dodena
Υπόθεση: O Ισραηλινό – Παλαιστίνιος χειρουργός Amin Jaafari, είχε μία λαμπρή καριέρα, μία πολύ αγαπημένη σύζυγο και πολλούς καλούς φίλους που του κάνουν τη ζωή πολύ όμορφη μέχρι τη στιγμή που συγκλονισμένος μαθαίνει ότι η σύζυγός του σκοτώνεται σε βομβιστική επίθεση «καμικάζι».  Δέκα εννέα ακόμη νεκροί, και η αστυνομία τον ενημερώνει, ότι υπεύθυνη της επίθεσης ήταν η ίδια του η γυναίκα! Ο Αmin δεν μπορεί να πιστέψει την απίστευτη κατηγορία των αστυνομικών και ξεκινά ένα δαιδαλώδες κυνήγι αναζήτησης της αλήθειας. Οι αποκαλύψεις θα ακολουθήσουν η μία μετά την άλλη, και η μοίρα θα του παίξει ένα απρόβλεπτο παιχνίδι που δύσκολα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 5.8/10 (από 115 χρήστες) 
myfilm.gr: 6/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 6/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 3/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 3.5/5 
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 3/5

Lore (Τα παιδιά του πολέμου) (δράμα, Γερμανία)
Σκηνοθεσία: Cate Shortland
ΠρωταγωνιστούνSaskia Rosendahl, Kai-Peter Malina
Υπόθεση: Η Λορ θα μείνει μόνη με τα μικρότερα αδέρφια της, όταν οι ναζί γονείς της φυλακίζονται, και θα πρέπει να τα φροντίσει, σε μια ταλαιπωρημένη από τον πόλεμο Γερμανία, το 1945. Για να επιβιώσουν, τα παιδιά πρέπει να φτάσουν στο σπίτι της γιαγιάς τους στο Βορρά, αλλά μέσα στο χάος ενός ηττημένου κράτους, η Λορ συναντά το μυστηριώδη Τόμας, ένα νεαρό εβραίο πρόσφυγα. Αν και ανεπιθύμητος, ο Τόμας τους ακολουθεί, και η Λορ βρίσκει την εύθραυστη πραγματικότητα της να καταρρέει από συναισθήματα μίσους κι επιθυμίας. Για να επιβιώσει, πρέπει να εμπιστευτεί έναν άνθρωπο, που έχει διδαχτεί να μισεί. Καθώς οι συνέπειες των πράξεων και των πεποιθήσεων των γονιών της γίνονται όλο και πιο εμφανείς, η Λορ καλείται να αντιμετωπίσει και το σκοτάδι μέσα της.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 7.1/10 (από 1.437 χρήστες) 
RottenTomatoes.com: 7.6/10 (κριτικοί), 3.8/5 (από 1.943 χρήστες)
myfilm.gr: 8/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 2/5
LIFO (Κουτσογιαννόπουλος): 4/5 
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 3/5
Roger Ebert: 4/4


Σαββατοκύριακο στο Χάιντ Παρκ / Hyde Park On Hudson (δράμα, ΗΠΑ)
ΣκηνοθεσίαRoger Michell
ΠρωταγωνιστούνBill Murray, Laura Linney, Olivia Williams
Υπόθεση: Το 1939, ο Ρούζβελτ και η σύζυγός του Έλενορ φιλοξενούν το βασιλικό ζεύγος της Αγγλίας στο σπίτι τους στην πόλη Χάιντ Παρκ, κοντά στον ποταμό Χάτσον της Νέας Υόρκης. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ένας Βρετανός μονάρχης επισκέπτεται την Αμερική: η Αγγλία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο πολεμικής σύρραξης με τη Γερμανία, και οι βασιλείς της αναζητούν απεγνωσμένα την υποστήριξη του Ρούζβελτ. Οι διεθνείς σχέσεις όμως περνούν μέσα από την πολυπλοκότητα των οικογενειακών σχέσεων του Προέδρου, καθώς η μητέρα, η σύζυγος και οι ερωμένες του συνωμοτούν, με αποτέλεσμα το σαββατοκύριακο να μείνει αξέχαστο στο βασιλικό ζεύγος. Μέσα από τα μάτια της Ντέιζι, της γειτόνισσας και ερωμένης του Ρούζβελτ, θα παρακολουθήσουμε την ιδιαίτερη σχέση που θα αναπτυχθεί ανάμεσα σε δύο μεγάλα έθνη, και θα κατανοήσουμε τα μυστήρια του έρωτα και της φιλίας.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 5.7/10 (από 2.285 χρήστες) 
RottenTomatoes.com: 5.3/10 (κριτικοί), 2.9/5 (από 6.287 χρήστες)
myfilm.gr: 6/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 4/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 2/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 2/5
Roger Ebert: 3.5/4


Περιπολία / End of Watch (αστυνομικό, ΗΠΑ)
Σενάριο-ΣκηνοθεσίαDavid Ayer
ΠρωταγωνιστούνJake Gyllenhaal, Michael Peña
Υπόθεση: Στο καθήκον τους να τηρούν τον όρκο τους για την υπηρεσία του πολίτη ο αστυνομικός Μπράιαν Τέιλορ και ο αστυνομικός Μάικ Ζαβάλα δέθηκαν με μια ισχυρή φιλία προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα επιστρέφουν σπίτι τους κάθε βράδυ στη λήξη της βάρδιας. Η μόνη εγγύηση γι’ αυτούς τους αστυνομικούς είναι ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις όταν περιπολείς τους δρόμους του Νοτιοκεντρικού Λος Άντζελες. Ανάμεσα στο μπλε φως, τις σειρήνες του περιπολικού και τις σκηνές υψηλής αδρεναλίνης, κυριαρχούν τα έντιμα και συχνά κωμικά σχόλια μεταξύ των συναδέλφων που περνούν τον περισσότερο χρόνο τους σε ένα περιπολικό περιμένοντας την επόμενη κλήση. Οι αστυνομικοί έχουν αναπτύξει μια σχέση που τους επιτρέπει να λειτουργούν ως μονάδα αντιμέτωποι στον κίνδυνο, γνωρίζοντας πολύ καλά, ότι οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να κληθούν να θυσιαστούν.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 7.7/10 (από 67.048 χρήστες) 
RottenTomatoes.com: 7.1/10 (κριτικοί), 4.1/5 (από 63.993 χρήστες)
myfilm.gr: 4/10
ΕΘΝΟΣ (Εκσιέλ): 6/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 2/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 1/5
Roger Ebert: 4/4


Απαγωγή / Stolen (δράσης, ΗΠΑ)
ΣκηνοθεσίαSimon West
ΠρωταγωνιστούνNicolas Cage, Malin Akerman, Sami Gayle
Υπόθεση: Ο Γουίλ Μοντγκόμερι, ένας επαγγελματίας ληστής, βρίσκεται φυλακισμένος για 8 χρόνια. Όταν αποφυλακίζεται, είναι έτοιμος να αφήσει πίσω του το εγκληματικό παρελθόν του και να χτίσει από την αρχή τη σχέση με την κόρη του, Άλισον. Το FBI και οι πρώην συνεργάτες του όμως πιστεύουν πως ο Γουίλ έχει κρύψει κάπου τα λάφυρα της τελευταίας ληστείας. Έτσι, ο παλιός του συνεργός, Βίνσεντ, απαγάγει την Άλισον και ζητά το συγκεκριμένο ποσό ως λύτρα. Ο Γουίλ θα πρέπει να εμπιστευτεί το ένστικτό του και την παλιά του συνεργάτιδα, την όμορφη Ράιλι, για να σχεδιάσουν μαζί μια ακόμη ληστεία, προκειμένου να συγκεντρώσουν το ποσό που χρειάζεται και να σώσουν την κόρη του.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 5.3/10 (από 16.068 χρήστες) 
RottenTomatoes.com: 3.6/10 (κριτικοί), 2.9/5 (από 8.567 χρήστες)
myfilm.gr: 1/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 1/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 1.5/5



Tad, ο χαμένος εξερευνητής - Les aventuras de Tadeo Jones (κινούμενα σχέδια, Ισπανία)
Υπόθεση: Η ταινία αφηγείται τις περιπέτειες ενός κοινού θνητού που ονειρεύεται να γίνει σπουδαίος ήρωας... και θα δει την ευχή του, να γίνεται πραγματικότητα.
Οι βαθμολογίες:
ΙΜDB.com: 5.6/10 (από 1.350 χρήστες) 
myfilm.gr: 2.5/10
ΤΟ ΒΗΜΑ (Ζουμπουλάκης): 2/5
ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ (Μήτσης): 2.5/5

Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις ταινίες και αναλυτικές κριτικές θα βρείτε στα έντυπα και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που σημειώνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου