11 Μαρτίου 2013

Η πρώτη αναμέτρηση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στο ποδόσφαιρο - Επεισόδια και "βροχή" από γκολ - Ποιο ήταν το σκορ και ποια η απρέπεια του Παναθηναϊκού


Καθώς η ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού γιόρτασε τα 88α γενέθλια της κατακτώντας το 40ο πρωτάθλημα του του συλλόγου, ας γυρίσουμε κι εμείς 88 χρόνια πίσω στο πρώτο ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων, Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, τον Ιούνιο του 1925. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε ο σημερινός φανατισμός, ούτε είχαν ακόμη επινοηθεί οι ονομασίες "γαύρος" και "βάζελος", όμως η αναμέτρηση αποτελούσε κορυφαίο αθλητικό γεγονός, καθώς οι δύο ομάδες είχαν κερδίσει τα τοπικά πρωταθλήματα του Πειραιά και της Αθήνας, ενώ η μεταξύ τους αναμέτρηση επρόκειτο να αναδείξει συμβολικά τον πρωταθλητή Ελλάδας.

Να σημειωθεί ότι την εποχή εκείνη δεν υπήρχε διοργάνωση πανελλαδικού πρωταθλήματος, αλλά στην ουσία διεξάγονταν τρία τοπικά πρωταθλήματα μεταξύ των ομάδων της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Για κάποιο λόγο, τη σαιζόν 1924-1925 δεν πραγματοποιήθηκε η διοργάνωση της Θεσσαλονίκης κι έτσι η ανάδειξη του τυπικού πρωταθλητή Ελλάδας θα γινόταν με την αναμέτρηση της πρωταθλήτριας Αθηνών, δηλαδή του Παναθηναϊκού, και του νεοσύστατου Ολυμπιακού, ο οποίος στις 17 Μαΐου είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα Πειραιά συντρίβοντας τον ομάδα του Πειραϊκού με σκορ 4-2.
Ο αγώνας εκείνος είχε φιλοξενηθεί στο γήπεδο του Παναθηναϊκού παρουσία του Δημάρχου Πειραιά, ο οποίος στο τέλος χάρισε ως έπαθλο στη νικήτρια ομάδα ένα άγαλμα που παρίστανε ποδοσφαιριστή. Η ομάδα του Ολυμπιακού, αν και μόλις... δύο μηνών κατάφερε όχι απλά να κερδίσει το τρόπαιο του τοπικού πρωταθλήματος, αλλά να ξεχωρίσει ως η δυνατότερη ποδοσφαιρική ομάδα της εποχής, όπως σχολίαζαν οι εφημερίδες
(Στην τελευταία ενότητα του αφιερώματος μπορείτε να διαβάσετε μια περιγραφή του αγώνα ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Πειραϊκό, που χάρισε στους ερυθρόλευκους τον πρώτο τους τίτλο). 


ΤΟ ΜΑΤΣ
Η πρώτη, λοιπόν, επίσημη αναμέτρηση των αιωνίων αντιπάλων πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουνίου 1925. Πέντε μέρες νωρίτερα, η εφημερίδα "Εμπρός" προανήγγειλε στις εσωτερικές της σελίδες το κορυφαίο γεγονός: 
"Εκανονίσθησαν πλέον οριστικώς άπασαι αι λεπτομέρειαι του μεγάλου αγώνος της Κυριακής 28ης τρέχοντος μεταξύ των πρωταθλητριών ομάδων του Παναθηναϊκού Αθηνών και Ολυμπιακού Πειραιώς. Ο αγών ούτος θα είνε εκ των ωραιοτέρων της εφετινής περιόδου, καθ' όσον πρόκειται περί των ισχυροτέρων ομάδων της Ελλάδος. Διαιτητής του αγώνος τούτου ωρίσθη ο κ. Α. Καμπουρόπουλος".

Ο Ολυμπιακός έπαιζε εκτός έδρας, καθώς ο αγώνας φιλοξενήθηκε στο γήπεδο του Παναθηναϊκού ενώπιον χιλιάδων θεατών που είχαν κατακλύσει τις κερκίδες (Η εφημερίδα "Βραδυνή" έκανε λόγο για παρουσία "άνω των 2 χιλιάδων θεατών", για "αρκετές χιλιάδες" παριστάμενους μιλούσε το δημοσίευμα της "Νέας Ημέρας", ενώ παρόντες ήταν και αξιωματούχοι των δύο πόλεων). Ο αγώνας ξεκίνησε περίπου στις 6 το απόγευμα "εν μέσω ζωηρών επευφημιών", ενώ καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα παιάνιζε η μουσική του Ορφανοτροφείου.
Μια μέρα πριν (27.06.1925) προαναγγέλλοντας το ματς η εφημερίδα "Δημοκρατία" σημείωνε ότι ξένος κινηματογραφικός οίκος θα κινηματογραφούσε ολόκληρο τον αγώνα, αλλά κάτι σχετικό δεν αναφέρεται στις εφημερίδες των επόμενων ημερών, ούτε γνωρίζω αν υπάρχει κάποιο φιλμάκι, που να διατηρείται. 
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων ήταν οι εξής:
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Κ. Κλειδουχάκης, Γ. Αλεκάκης, Β. Βασιλείου, Λ. Λεκός, Ε. Βολάσης, Ν. Μπεζόνης, Γ. Ανδριανόπουλος, Β. Ανδριανόπουλος, Κ. Ανδριανόπουλος, Ε. Ανδριανόπουλος, Π. Λεκός.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Καλογερόπουλος, Κεραντάκος, Νικολαΐδης, Ανδρίτσος, Πανουργιάς, Ανδρεάδης, Παντερμαλής, Ασπρογέρακας, Θεοφανίδης, Σιδηρόπουλος, Γεωργιάδης.

Τα περισσότερα ρεπορτάζ, των εφημερίδων που κάλυψαν τον αγώνα, συμφωνούσαν σε τρία πράγματα: στην αγωνιστική υπεροχή του Ολυμπιακού, στην πολύ καλή άμυνα των παικτών του Παναθηναϊκού, καλύτερος παίκτης του οποίου - ίσως και του αγώνα - ήταν ο Νικολαΐδης, αλλά και στην πολύ κακή διαιτησία του Καμπουρόπουλου. 
Μάλιστα, η διαιτησία του Καμπουρόπουλου προκάλεσε προστριβές μεταξύ αυτού και των ποδοσφαιριστών "και αυτό γιατί δυστυχώς, οι ενδιαφερόμενοι απέτυχαν στην εκλογή διαιτητή κατάλληλου για ένα τόσο μεγάλο και ενδιαφέροντα αγώνα", όπως σχολίαζε ο συντάκτης της "Νέας Ημέρας". "Επί είκοσι λεπτά της ώρας παριστάμεθα προ αντεγκλήσεων και νέων επεισοδίων όχι και τόσον τιμητικών για τον αθλητισμό μας". Τελικά, μετά το πρώτο ημίχρονο, ο διαιτητής αντικαταστάθηκε από τον Δημόπουλο (μία εφημερίδα τον αναφέρει ως "Δημόφιλο"), ο οποίος ήταν μάλλον μια πρόχειρη λύση χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις και ο αγώνας συνεχίστηκε "περισσότερο νευρικός και πεισματώδης".
Η μόνη εφημερίδα που είχε να πει σχετικά καλά λόγια για τον διαιτητή ήταν ο "Ελεύθερος Λόγος", που τον κατηγόρησε ότι ήταν πολύ χαλαρός και δεν απέβαλε περισσότερους παίκτες! ("Ο διαιτητής πρέπει να έχει το σθένος να εφαρμόζει τον κανονισμό σ' όλη την αυστηρότητα του και να αδιαφορεί για τις συνέπειες. Αλλά ο κ. Καμπουρόπουλος προέβλεψε ότι η εφαρμογή των κανόνων θα συνέτεινε στην ολοκληρωτική ματαίωση του αγώνα από τις έξωθεν επεμβάσεις και προτίμησε να αποτρέψει το ενδεχόμενο αυτό αποχωρώντας και αφήνοντας τις ομάδες να βρουν άλλον ανεκτικότερο διαιτητή"). Άλλωστε, ο συντάκτης της εφημερίδας δεν ήταν καθόλου ενθουσιασμένος από το επίπεδο του αγώνα συνολικά, συγκρίνοντας τις ελληνικές ομάδες με τις ανώτερες αγγλικές, ενώ περίμενε "κάτι ανώτερο τεχνικώς". 
Όπως φαίνεται, τα ντέρμπι των δύο ομάδων ήταν επεισοδιακά από την πρώτη κιόλας αναμέτρηση, όχι μόνο στον αγωνιστικό χώρο αλλά και στις κερκίδες, καθώς μεταξύ των θεατών διεξάγονταν και... άλλοι αθλητικοί αγώνες, όπως πάλη, μποξ κλπ., κατά τη γλαφυρή περιγραφή του "Εμπρός", όμως τους "αγώνες" αυτούς τους διέκοψε η επέμβαση του αστυνόμου: "Οι Πειραιώτες και οι Αθηναίοι είχαν πιαστεί στα χέρια από την υπερβολική τους συμπάθεια για τις αγωνιζόμενες ομάδες. Ως εκ τούτου, πολύ δίκαια χαρακτηρίστηκε όχι αγώνας δύο ομάδων, αλλά δύο πόλεων".

Σε ό,τι αφορά την αγωνιστική δράση, οι εφημερίδες έκαναν διαφορετικές εκτιμήσεις. Σύμφωνα με τη "Βραδυνή", ο Ολυμπιακός είχε αναλάβει εξ αρχής την πρωτοβουλία των κινήσεων, αν και οι παίκτες του Παναθηναϊκού αντέτασσαν ισχυρή άμυνα. Εξάλλου, σύμφωνα με το "Εμπρός", οι ελπίδες των περισσοτέρων στρέφονταν προς την ομάδα του Ολυμπιακού, η οποία προ ολίγων ημερών είχε νικήσει "την εξ ίσου σοβαράν ομάδα του Άρεως της Θεσσαλονίκης". Αντίθετα, το ρεπορτάζ της "Απογευματινής" υποστήριζε ότι η πρωτοβουλία ανήκε στους παίκτες του Παναθηναϊκού.
Το σκορ άνοιξε για λογαριασμό του Παναθηναϊκού ο Νικολαΐδης, μόλις στο 9΄ με 10΄ της συνάντησης, ύστερα από ένα καλοτραβηγμένο φάουλ. Ωστόσο, η απάντηση των παικτών του Ολυμπιακού ήρθε ύστερα από ελάχιστα δευτερόλεπτα, ύστερα από εύστοχο πέναλτι, αν και δεν αναφέρεται πουθενά το όνομα του ποδοσφαιριστή που σκόραρε. 
Για την ακρίβεια ο μόνος ποδοσφαιριστής που αναφερόταν με το όνομα του από τους αθλητικούς συντάκτες ήταν ο Απόστολος Νικολαΐδης, ο οποίος στο 13΄ διπλασίασε τα τέρματα για την ομάδα του Παναθηναϊκού. Όμως λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου, ένας από τους Ανδριανόπουλους πέτυχε ένα "τέρμα πρώτης γραμμής", κατά το χαρακτηρισμό της "Απογευματινής" κι έτσι το πρώτο ημίχρονο έληξε ισόπαλο με σκορ 2-2.
Στην επανάληψη, και ενώ ο διαιτητής είχε αντικατασταθεί όπως είδαμε, η ομάδα του Παναθηναϊκού πέτυχε το τρίτο της τέρμα ύστερα από άδικο πέναλτι που καταλογίστηκε σε βάρος της πειραϊκής ομάδας από τον άπειρο διαιτητή, όπως συμφωνούσαν όλες οι εφημερίδες. Ωστόσο, οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν είχαν πει ακόμη την τελευταία τους λέξη. 
"Τα παιδιά του Πειραιώς προσπαθούν με μοναδικήν των επιτηδειότητα τον απαράμιλλον συνδυασμόν, αλλά δυστυχώς θραύονται προ της αδιασπάστου (εξαιρετικώς χθες) αμύνης των Αθηναίων. Αλλά δεν απελπίζονται, αναμένουν μέχρι της τελευταίας στιγμής και δεν διαψεύδονται", σχολίαζε η "Απογευματινή". Λίγα λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα, η τετράδα των αδερφών Ανδριανόπουλων "κατόπιν από έναν αμίμητον συνδυασμόν" (το σχόλιο της "Νέας Ημέρας") σημείωσε το τρίτο και τελευταίο "αλλά ένδοξον τέρμα" (εφημ. "Απογευματινή"). Έτσι, το ματς έληξε ισόπαλο με σκορ 3-3 και τελικά δεν αναδείχτηκε ο πρωταθλητής Ελλάδας.

Η ΑΠΡΈΠΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ
Όλες οι εφημερίδες εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι ο αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων επρόκειτο να επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή, ώστε να υπάρξει κάποιος τελικός νικητής. Μάλιστα, στις 3 Ιουλίου η εφημερίδα "Απογευματινή" προανήγγειλε ότι "Η συνάντησις Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, η οποία διεξήχθη την παρελθούσαν Κυριακήν με αποτέλεσμα ισόπαλον, πρόκειται να επαναληφθή και μεθαύριον. Επί τη ευκαιρία καλόν θα ήτο οι ενδιαφερόμενοι να επιστήσουν την προσοχήν των εις την εκλογήν καταλλήλου διαιτητού, δυναμένου να επιβληθή, χωρίς να εγκαταλείψει εις το μέσον του αγώνα, πράγμα το οποίον πουθενά και κατά κανένα παγκόσμιον κανονισμόν ποδοσφαίρας επιτρέπεται".
Ωστόσο, ο επαναληπτικός αυτός αγώνας ουδέποτε πραγματοποιήθηκε και η εξήγηση δόθηκε από τις σελίδες της ίδιας εφημερίδας, η οποία στις 11 Ιουλίου δημοσίευσε επιστολή από τη διεύθυνση του Ολυμπιακού, που κατηγορούσε τον Παναθηναϊκό ότι απέφευγε να απαντήσει επισήμως στην πρόσκληση για επανάληψη του αγώνα. Η επιστολή της πειραϊκής ομάδας έγραφε:
"Κύριε αθλητικέ συνεργάτα,
Ο "Ολυμπιακός" Πειραιώς, θεωρών υποχρέωσίν του, όπως δώση τελικώς τον αγώνα πρωταθλήματος Αθηνών - Πειραιώς, εκάλεσεν επανειλημμένως τον "Παναθηναϊκόν" προς σχετικήν συνεννόησιν.
Αλλ' ο "Παναθηναϊκός" αρνείται! Επίσης, η Ένωσις Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιώς εζήτησεν επισήμως όπως τελεσθή ο σοβαρός ούτος αγών, αλλά και η Ένωσις Αθηνών και ο "Παναθηναϊκός" δεν απήντησαν".
Σύμφωνα με το σχόλιο της "Απογευματινής", αποδεικνυόταν αυτό που και η ίδια η εφημερίδα είχε περιγράψει κατά το παρελθόν, ότι δηλαδή "ο Παναθηναϊκός αποφεύγει ποικιλοτρόπως και αρνείται παντοιοτρόπως να συναντήσει τον Ολυμπιακόν εις αγώνα πρωταθλήματος. Αλλ' ο φίλαθλος κόσμος δεν δύναται να ανέχεται επ' άπειρον την άρνησιν ταύτην. Φρονεί δε, ότι είναι μικροπρέπεια διά τον Παναθηναϊκόν το να εξακολουθεί να αρνείται...".


ΟΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
Δυστυχώς, δεν δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες από το ματς, ωστόσο εξίσου πολύτιμο αρχειακό υλικό αποτελούν τα ρεπορτάζ των εφημερίδων της εποχής, που περιέγραψαν τον ιστορικό, πρώτο αγώνα των δύο ομάδων. 

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ, 29.06.1925


ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, 29.06.1925
(για να διαβάσετε το ρεπορτάζ σε μεγέθυνση, ανοίξτε σε νέα καρτέλα ή απλά αποθηκεύστε την εικόνα)


ΒΡΑΔΥΝΗ, 29.06.1925


ΕΜΠΡΟΣ 29.06.1925


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ, 30.06.1925



Ιδιαίτερη αξία ως αρχειακό υλικό έχει και η περιγραφή του αγώνα Ολυμπιακού-Πειραϊκού για το πρωτάθλημα Πειραιά, όταν ο "Θρύλος" κέρδισε το πρώτο του πρωτάθλημα. Διαβάστε το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Απογευματινή" στις 18 Μαΐου 1925.




Σχετικά θέματα:
Τα πρώτα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου (1905-1911) - Όταν η μπάλα λεγόταν "μπαλόνι" και οι αγώνες διεξάγονταν σε ποδηλατοδρόμια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου