2 Απριλίου 2013

Σαν σήμερα: 2 Απριλίου


Σήμερα είναι Τρίτη, 2 Απριλίου 2013. Δηλαδή σήμερα λέμε μόνο αλήθειες;
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Πολλοί γνωστοί συγγραφείς γεννήθηκαν σαν σήμερα: από τον Τζιάκομο Καζανόβα (1725-1798), που είναι περισσότερο γνωστός για τις - αληθινές ή φανταστικές - ερωτικές του περιπέτειες που διηγήθηκε μέσω των βιβλίων του παρά για τη λογοτεχνική του αξία, μέχρι το Δανό παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (1805-1875) και το Γάλλος συγγραφέα Εμίλ Ζολά (1840-1902).
[Κλικάροντας στους σχετικούς συνδέσμους μπορείτε να διαβάσετε τις κατά λέξη μεταφράσεις δύο παραμυθιών του Άντερσεν: "Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα" και "Το έλατο"]'

Δυο σημαντικοί εκπρόσωποι της ελληνικής και της γαλλικής μουσικής αντίστοιχα γεννήθηκαν σαν σήμερα, ο Δημήτρης Μητροπάνος (1948-2012) και ο Σερζ Γκενσμπούργκ (1928-1991).  
Γνωστοί ηθοποιοί που γεννήθηκαν στις 2 Απριλίου είναι ο Μάικλ Φασμπέντερ (36 ετών), αλλά και ο σερ Άλεκ Γκίνες (1914-2000). 
Τέλος, αξίζει ν' αναφέρουμε και τον Γουόλτερ Κράισλερ (1875-1940), ιδρυτή της ομώνυμης αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. 

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Καθώς σήμερα είναι η επέτειος απ΄την έναρξη του πολέμου στα νησιά Φόκλαντ μεταξύ Βρετανίας και Αργεντινής, στη λατινοαμερικανική χώρα η μέρα είναι αφιερωμένη στους 649 Αργεντινούς στρατιώτες που έχασαν την ζωή τους στον πόλεμο των 72 ημερών, τον οποίο άλλωστε προκάλεσε η στρατιωτική χούντα που κυβερνούσε την Αργεντινή. Τον πόλεμο κέρδισε η Βρετανία, ενώ οι Αργεντινοί εξακολουθούν να έχουν ψύχωση με τα Φόκλαντ (ή Μαλβίνας, όπως είναι η ισπανική ονομασία) αδιαφορώντας ακόμα και για την επιθυμία των κατοίκων των νησιών να παραμείνουν βρετανικό έδαφος.
Στο Ιράν γιορτάζεται η Ημέρα της Φύσης ή Sizdah Bedar, όπως ονομάζεται στα φαρσί (η περσική γλώσσα), που σημαίνει "13 έξω" - σύμφωνα με το ιρανικό ημερολόγιο σήμερα είναι η 13η μέρα του μήνα Φαρβαρντίν. Η γιορτή συμβολίζει τον ερχομό της άνοιξης και το τέλος των εορτασμών της παραδοσιακής, ιρανικής πρωτοχρονιάς (Νοβρούζ).  
Μια και σήμερα είναι η επέτειος από τη γέννηση του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (βλ. πιο πάνω), η 2α Απριλίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Επίσης, σήμερα είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 2 Απριλίου 2005 έφυγε από την ζωή ο τρίτος μακροβιότερος Πάπας και ο πιο πολυταξιδεμένος στην ιστορία, με έντονη πολιτική παρουσία και επιρροή, ο Ιωάννης Παύλος Β΄, σε ηλικία 84 ετών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου