3 Απριλίου 2013

Κινητό μου, αγάπη μου! 40 χρόνια από την πρώτη κλήση από κινητό τηλέφωνο


Ήταν 3 Απριλίου 1973, όταν έγινε η πρώτη κλήση από κινητό τηλέφωνο. Ο άνθρωπος που είχε την τιμή να μιλήσει πρώτος από ένα κινητό, που καμία απολύτως σχέση δεν είχε με τις σημερινές συσκευές τόσο εμφανισιακά όσο και λειτουργικά, ήταν ο Μάρτι Κούπερ, μηχανικός της Μοτορόλα. Άλλωστε, το πρώτο κινητό τηλέφωνο που κατασκευάστηκε ήταν ένα Motorola DynaTAC 8000x βάρους 1.1 κιλά! Ήταν ένα "τηλέφωνο τούβλο", που δεν θυμίζει σε τίποτα τις κομψές, αλλά πολύ περισσότερο έξυπνες συσκευές που χρησιμοποιούμε σήμερα.

Ο Κούπερ τηλεφώνησε στον Τζόελ Έγκελς, επικεφαλής της ανταγωνίστριας Bell Labs, και φέρεται να του είπε: "Τζόελ, εδώ ο Μάρτι. Σου τηλεφωνώ από ένα κινητό τηλέφωνο, ένα πραγματικό, χειροπιαστό, φορητό, κινητό τηλέφωνο. Σου τηλεφωνώ απλά για να δω αν το κινητό μου ακούγεται καλά στη γραμμή σου". Βέβαια, το κίνητρο του Μάρτι Κούπερ δεν ήταν απλά για να τσεκάρει το σήμα ή την ποιότητα του ήχου της συσκευής του, αλλά και για να μπει στο μάτι του βασικού αντιπάλου της εταιρία, όπου εργαζόταν. Σε συνέντευξη του στο Verge το 2012, ο "πατέρας του κινητού τηλεφώνου" εξηγούσε: 
"[Οι άνθρωποι της Bell Labs] νόμιζαν ότι ήμαστε μια σκνίπα, ένα εμπόδιο. Είχαν ένα όραμα και το όραμα τους ήταν ότι εκείνοι θα έτρεχαν αυτό το πράγμα και θα το έκαναν με τον τρόπο τους... Εμείς πιστεύαμε στον ανταγωνισμό και στους πολλούς παίκτες... Η θρησκεία μας ήταν οι φορητές συσκευές, επειδή οι άνθρωποι κινούνται. Και εκείνοι [σ.σ.: οι ανταγωνιστές] προσπαθούσαν να φτιάξουν ένα τηλέφωνο αυτοκινήτου και να έχουν το μονοπώλιο. Αυτή η μάχη ήταν ο λόγος που φτιάξαμε εκείνο το τηλέφωνο. Για ν' αποδείξουμε στον κόσμο ότι δεν χρειαζόταν να έχεις το μονοπώλιο, δεν χρειαζόταν να έχεις εκείνα τα μέσα για να κάνεις τα κινητά μια πραγματικότητα".
Βέβαια, έπρεπε να περάσουν άλλα δέκα χρόνια μέχρι να πουληθεί στο εμπόριο το πρώτο κινητό τηλέφωνο στις ΗΠΑ, πολύ προτού απλωθεί η χάρη τους και στον υπόλοιπο κόσμο, ενώ το πρώτο sms που στάλθηκε από κινητό αλλάζοντας μια για πάντα τον τρόπο επικοινωνίας των ανθρώπων μέσω τηλεφώνου, έλαβε χώρα στις 3 Δεκεμβρίου 1992. 
Ο 22χρονος Νιλ Πάπγουορθ εργαζόταν για τη βρετανική εταιρία Semea Group Telecoms, που με τη σειρά της επεξεργαζόταν τη δυνατότητα αποστολής γραπτών μηνυμάτων για λογαριασμό της Vodafone, όταν ευχήθηκε γραπτά "Καλά Χριστούγεννα" ("Merry Christmas") στον Ρίτσαρντ Τζάρβις, διευθυντικό στέλεχος της εταιρίας που βρισκόταν σ' ένα πάρτι. Σημαντική λεπτομέρεια: το μήνυμα στάλθηκε από έναν υπολογιστή, αποτέλεσε όμως το πρώτο σημαντικό, πετυχημένο βήμα προς την κυριαρχία των sms, που έχουν κυριαρχήσει στον τρόπο που επικοινωνούμε σήμερα.
Αν και έχουν περάσει λίγα χρόνια από τότε, η εξέλιξη των κινητών τηλεφώνων υπήρξε αλματώδης. Έχουν καταφέρει να ενσωματώσουν τα πάντα, από τηλεόραση μέχρι πλοήγηση στο ίντερνετ, ώστε θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι πρόκειται για την πραγματικά σημαντικότερη εφεύρεση του 20ου αιώνα και έπεται συνέχεια. Στη συνέντευξη του στο "Verge", ο Μάρτι Κούπερ θυμόταν πόσο αδιανόητα φάνταζαν όλες αυτές οι εξελίξεις το 1973, τότε που έκανε χαιρέκακα την πρώτη κλήση μέσω κινητού τηλεφώνου στον αντίπαλό του: 
"Την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν μεγάλης κλίμακας ολοκληρωμένα κυκλώματα. Δεν υπήρχαν ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές. Δεν υπήρχαν προσωπικοί υπολογιστές. Σίγουρα δεν υπήρχε διαδίκτυο. Πώς, λοιπόν, θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι στη διάρκεια της ζωής μου θα υπήρχαν δεκάδες εκατομμύρια τρανζίστορ σ' ένα κινητό τηλέφωνο; Και ότι θα μπορούσα να γίνουν όλα αυτά τα πράγματα που μπορούν να γίνουν με τέτοια υπολογιστική ισχύ. Αυτό συνέβη αρκετά σταδιακά, ώστε δε νομίζω ότι υπήρξε κάποια στιγμή έκπληξης, όμως είμαι ακόμη κατάπληκτος.
Κάθε φορά που κοιτάζω σ' ένα κινητό τηλέφωνο και θυμάμαι πόσο αγωνιζόμασταν τις παλιές μέρες... Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι κατασκευάστηκε μέσα σε τρεις μήνες, κι έτσι ήταν. Όμως, προκειμένου να το πετύχουμε αυτό, θα έπρεπε να έχουμε έναν υπολογιστή, που εκείνη την εποχή ήταν ένας υπολογιστής μεσαίας κλίμακας... Ακόμη και μ' αυτόν, το DynaTAC είχε μια μπαταρία που άντεχε 20 λεπτά - 20 λεπτά ομιλίας. Και χρειάστηκε η καλύτερη διαθέσιμη τεχνολογία για να το πετύχουμε, και τώρα παραπονούμαστε αν δεν αντέχει δυο μέρες, και αντί να τρέχει με μερικές χιλιάδες τρανζίστορ, τρέχει με 10 ή 20 εκατομμύρια τρανζίστορ. Αρκετά εκπληκτικό!"
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου