1 Απριλίου 2013

Η "Ελένη Λουκά" της Γαλλίας, που από πρώην υπουργός του Σαρκοζί έγινε Internet meme για μια "λιποθυμία"


Είναι από τα πρόσωπα των ημερών στη Γαλλία, αν και για τους λάθος λόγους. Η Κριστίν Μπουτέν, πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σαρκοζί και αρχηγός του μικρού Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, που δεν εκπροσωπείται στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, είναι γνωστή για τον ιδιαίτερα μαχητικό τρόπο με τον οποίο υπερασπίζεται τις χριστιανικές αξίες, σε μια χώρα που περηφανεύεται ότι είναι το πρώτο λαϊκό κράτος της Ευρώπης, ενώ αποτελεί αγαπημένο στόχο σάτιρας από όσους διαφωνούν μαζί της.

Η 69χτονη Κριστίν Μπουτέν, που σπούδασε Νομική στη Σορβόνη, αλλά ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, παντρεμένη με τον πρώτο ξάδερφο της Λουί από το 1969, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1986 με το κεντρώο κόμμα UDF, όμως θα γινόταν γνωστή σ' όλη τη Γαλλία 12 χρόνια αργότερα χάρη στην παθιασμένη ομιλία της - διάρκειας 5 ωρών και 25 λεπτών - κατά του νομοσχεδίου που είχε φέρει προς συζήτηση το 1998 η τότε σοσιαλιστική κυβέρνηση σχετικά με την αναγνώριση αστικών δικαιωμάτων στα ζευγάρια που συμβίωναν. Μάλιστα, τις πεντέμισι εκείνες ώρες η Μπουτέν κρατούσε μία Βίβλο στα χέρια της, αφού όλα τα επιχειρήματα της εδράζονταν στη θρησκεία, μία εικόνα που την ακολουθεί μέχρι και σήμερα στη συνείδηση του κόσμου - φίλων και αντιπάλων.
Η Μπουτέν είναι μια αρκετά αμφιλεγόμενη προσωπικότητα με λίγους, αλλά φανατικούς οπαδούς από τη μια και ανθρώπους που δεν το 'χουν σε τίποτα να της επιτεθούν με σφοδρότητα και να γελοιοποιήσουν κάθε της κίνηση. Για παράδειγμα, το 1998, ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν την έκανε να κλάψει μέσα στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το σύμφωνο συμβίωσης. 
Όχι ότι δεν έχει δώσει αφορμές και η ίδια η Μπουτέν, όπως με τις απόψεις κατά της χρήσης προφυλακτικού (εκτός από τις χώρες της Αφρικής, όπου τουλάχιστον αναγνωρίζει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το AIDS), τις συνεχείς επιθέσεις κατά των εκτρώσεων και των ομοφυλόφιλων, αλλά και με μια συνέντευξη της το 2006, λίγους μήνες πριν ορκιστεί Υπουργός Στέγης στην κυβέρνηση Νικολά Σαρκοζί, στην οποία θεωρούσε αρκετά πιθανό, το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμος Πύργους της Νέας Υόρκης να έγινε στην πραγματικότητα από την κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους τζούνιορ. 
Η υπουργική καριέρα της Μπουτέν τελείωσε το 2009, ενώ η ίδια αρνήθηκε να παρευρεθεί στην τελετή παράδοσης του υπουργείου, εκνευρισμένη για την εξέλιξη. Αρχικά ανακοίνωσε την πρόθεση της να κατέβει υποψήφια για την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας στις εκλογές του Απριλίου 2012 - άλλωστε είχε θέσει υποψηφιότητα και το 2002, όταν είχε αποσπάσει μόλις το 1.19% των ψήφων - αλλά τελικά αποσύρθηκε υπέρ της υποψηφιότητας Σαρκοζί. 
Και παρόλο που το κόμμα του οποίου ηγείται δεν εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο, η Μπουτέν βρέθηκε και πάλι στην επικαιρότητα λόγω των έξαλλων αντιδράσεων της κατά του νομοσχεδίου που προωθεί η γαλλική κυβέρνηση για την αναγνώριση δικαιώματος γάμου και υιοθεσίας στους ομοφυλόφιλους. Εν τω μεταξύ, καθώς το συγκεκριμένο νομοσχέδιο διχάζει τη γαλλική κοινωνία και πραγματοποιούνται ογκώδεις διαδηλώσεις στο Παρίσι, συχνά με βίαιη κατάληξη, η "σταυροφόρος των χριστιανικών αξιών" Κριστίν Μπουτέν φέρεται να έπεσε θύμα αστυνομικής βίας - ή μήπως όχι; 
Η ίδια η Μπουτέν ισχυρίζεται ότι δέχτηκε επίθεση με δακρυγόνα την ώρα που μαζί με 100-200 διαδηλωτές επιχειρούσαν να προσεγγίσουν τα Ηλύσια Πεδία. Άλλωστε, ο φωτογραφικός φακός την αποθανάτισε σωριασμένη στο έδαφος, κάτι που θα αρκούσε ενδεχομένως για να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές, μόνο που η 66χρονη πολιτικός, γνωστή για τους συχνούς θεατρινισμούς της, ώστε να ρίξει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας, δεν έχει ούτε δάκρυα ούτε κάποιο μικρό έστω τραύμα, αλλά παραμένει ξαπλωμένη στο έδαφος με κλειστά τα μάτια σε εντελώς ήρεμη κατάσταση. Εξάλλου, ένας Γάλλος δημοσιογράφος ισχυρίστηκε ότι η Μπουτέν βρισκόταν 800 μέτρα μακριά από το σημείο, όπου πράγματι έγινε ρίψη δακρυγόνων από τους αστυνομικούς.
Το ίντερνετ πήρε φωτιά στη Γαλλία και πολλοί είναι εκείνοι που τη "μιμήθηκαν" και ανέβασαν δικές τους φωτογραφίες "ψεύτικης λιποθυμίας" από το τουίτερ μέχρι το tumblr, ενώ δημιουργήθηκε ειδική σελίδα ακόμη και στο Facebook. 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου