28 Ιουνίου 2013

Σαν σήμερα: 28 Ιουνίου


Σήμερα είναι Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ημέρα για νόμπελ η σημερινή. Μετρήστε τους Νομπελίστες που γεννήθηκαν στις 28 Ιουνίου:
- Λουίτζι Πιραντέλο (1867-1936), Νόμπελ Λογοτεχνίας 1934 
- Αλέξις Καρέλ (1873-1944), Νόμπελ Ιατρικής 1912 "σε αναγνώριση της συνεισφοράς του στη συρραφή των αγγείων και στη μεταμόσχευση των αιμοφόρων αγγείων και των οργάνων
- Μαρία Γκέπερτ Μάγιερ (1906-1972), Νόμπελ Φυσικής 1963 από κοινού με τον Γιοχάνες Γιένσεν "για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με τη δομή των πυρηνικών φλοιών"
- Φρανκ Ρόουλταν (1927-2012), Νόμπελ Χημείας 1995 από κοινού με τους Μάριο Μολίνα και Πάουλ Κρούτσεν "«για τις εργασίες τους επί της ατμοσφαιρικής χημείας, με έμφαση στην καταστροφή του όζοντος"
- Μοχάμεντ Γιουνούς (σήμερα 73 ετών), Νόμπελ Ειρήνης 2006 "για τη δημιουργία οικονομικών και κοινωνικών ευκαιριών για τους φτωχούς, και ιδίως για τις γυναίκες, μέσω της καινοτόμου εργασίας τους στη χορήγηση μικρών δανείων και εγγυήσεων". Ο Γιουνούς είναι ιδρυτής της "κοινωνικής" Τράπεζας Γκραμίν στο Μπαγκλαντές.
- Κλάους φον Κλίτζιγκ (σήμερα 70 ετών), Νόμπελ Φυσικής "για την ανακάλυψη του Κβαντικού Φαινόμενου Hall"
Εξάλλου, σαν σήμερα γεννήθηκε ο κορυφαίος διανοητής της εποχής του Διαφωτισμού, με διαχρονική όμως αποδοχή, Ζαν Ζακ Ρουσώ (1712-1778) και ο Φλαμανδός ζωγράφος Πέτερ Ρούμπενς (1577-1640).
Από το χώρο του κινηματογράφου, γενέθλια έχει σήμερα ο σκηνοθέτης Μελ Μπρουκς (87 ετών), δημιουργός των πιο πετυχημένων παρωδιών του Χόλιγουντ, και οι ηθοποιοί Κάθι Μπέιτς (65) και Τζον Κιούζακ (47).  

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Στην Ουκρανία γιορτάζεται η Ημέρα του Συντάγματος, καθώς σαν σήμερα το 1996 ψηφίστηκε το πρώτο Σύνταγμα της χώρας. 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 28 Ιουνίου 1914, μια δολοφονία άλλαξε τον κόσμο. Ο Σέρβος εθνικιστής Γκαβρίλο Πρίντσιπ πυροβόλησε και σκότωσε το διάδοχο του αυστριακού θρόνου Φραγκίσκο Φερδινάνδο (μαζί με τη σύζυγό του) στο Σαράγιεβο, που εκείνη την εποχή ανήκε στην Αυστροουγγαρία, δίνοντας την αφορμή που όλοι έψαχναν για να οδηγήσουν τις κόντρες μεταξύ των ευρωπαϊκών δυνάμεων στα άκρα, με αποτέλεσμα το ξέσπασμα του πρώτου παγκοσμίου πολέμου λίγες εβδομάδες αργότερα. 

Στις 28 Ιουνίου 1919, ακριβώς πέντε χρόνια μετά το γεγονός που στάθηκε αφορμή για να ξεσπάσει ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος, υπογράφτηκε η Συνθήκη των Βερσαλιών, με την οποία ο πόλεμος τελείωνε και τυπικά στο δυτικό μέτωπο. Ωστόσο, οι ατιμωτικοί όροι που επιβλήθηκαν στην ηττημένη Γερμανία θα οδηγήσουν είκοσι χρόνια μετά σ' έναν δεύτερο, ακόμη πιο φονικό και άγριο πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Στις 28 Ιουνίου 1925 πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη αναμέτρηση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στο ποδόσφαιρο. Οι δύο ομάδες, που είχαν αναδειχτεί πρώτες στα τοπικά πρωταθλήματα Πειραιώς και Αθηνών, κλήθηκαν ν' αγωνιστούν για να οριστεί η καλύτερη ομάδα της χώρας. Ο αγώνας ήταν επεισοδιακός, ενώ στο ημίχρονο υπήρξε και αλλαγή διαιτητή, καθώς με τα σφυρίγματά του διαφωνούσαν οι παίκτες των δύο ομάδων. Τελικά, ο αγώνας έληξε ισόπαλος με σκορ 3-3 και με τις δύο ομάδες να δίνουν ραντεβού για έναν επαναληπτικό αγώνα, που όμως δεν διεξήχθη ποτέ.
[Διαβάστε περισσότερα: Η πρώτη αναμέτρηση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στο ποδόσφαιρο - Επεισόδια και "βροχή" από γκολ - Ποιο ήταν το σκορ και ποια η απρέπεια του Παναθηναϊκού]

Στις 28 Ιουνίου 1979, η ελληνική Βουλή επικύρωσε τις συνθήκες ένταξης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ. Από την ψηφοφορία απείχαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, ενώ υπέρ της ένταξης ψήφισαν 193 βουλευτές (οι 176 της ΝΔ, 4 του ΚΟΔΗΣΟ, 4 της "Εθνικής Παρατάξεως", 2 από τους 5 βουλευτές της ΕΔΗΚ, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γ. Μαύρος, Π. Κανελλόπουλος, Στ. Παπαθεμελής, Ι. Σεργάκης, Α. Πνευματικός, ο πρόεδρος της ΕΔΑ Ηλίας Ηλιού και ο Λεωνίδας Κύρκος, που εκπροσωπούσε το ΚΚΕ εσωτερικού), ενώ 3 ψήφισαν "παρών" (και οι 3 της ΕΔΗΚ).

Στις 28 Ιουνίου 1989, με αφορμή τη συμπλήρωση 600 ετών από την ιστορική μάχη του Κοσσυφοπεδίου, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ως πρόεδρος της Σερβίας, εκφώνησε στην πόλη Γκαζιμεστάν μια ομιλία που θα αναζοπύρωνε τα εθνικιστικά πάθη στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου ένιωσαν υποτιμημένοι, ενώ οι άλλοι λαοί, που συναποτελούσαν την ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία, άρχισαν ν' αναρωτιούνται για το "πού το πάει" ο Σέρβος πρόεδρος. 

Στις 28 Ιουνίου 2010, τέσσερις βουλευτές που αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ (οι Φ. Κουβέλης, Γ,. Ψαριανός, Θ. Λεβέντης και Ν. Τσούκαλης), καθώς και στελέχη της ανανεωτικής Αριστεράς συμφώνησαν τη ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος της "Δημοκρατικής Αριστεράς", σύμφωνα με την οποία κεντρικές αρχές του νέου κόμματος θα ήταν "η υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος", αλλά και "η επιβεβλημένη μείωση του ελλείμματος και συγκράτηση του χρέους".
Ήταν η πρώτη φορά που η διάσπαση ενός κόμματος ευνόησε τόσο αυτούς που αποχώρησαν όσο και εκείνους που έμειναν πίσω. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου