26 Ιουνίου 2013

Ο διάσημος σεφ και συγγραφέας, που διάβασε το πρώτο του βιβλίο σε ηλικία 38 ετών.


Ο 38χρονος Τζέιμι Όλιβερ (γεν. στις 27 Μαΐου 1975) είναι ο πιο διάσημος, αλλά και ο πιο πλούσιος σεφ του κόσμου, με την ατομική του περιουσίας να αποτιμάται σε 160 εκατομμύρια ευρώ. Έχει γράψει 20 βιβλία, όμως δεν έχει διαβάσει κανένα από αυτά. Για την ακρίβεια, μέχρι πρόσφατα ο Όλιβερ δεν είχε διαβάσει κανένα βιβλίο λόγω της δυσλεξίας που έχει. 

Όταν ήταν παιδί, οι συμμαθητές του τον κορόιδευαν. Τον αποκαλούσαν "παιδί με ειδικές ανάγκες", αν και την ίδια στιγμή παρέμενε από τα δημοφιλέστερα παιδιά του σχολείου, καθώς έκανε καλά ένα πράγμα: πουλούσε στους συμμαθητές του γλυκά και τα σάντουιτς που του ετοίμαζε η μητέρα του. Αυτό ήταν κατά κάποιο τρόπο το αντίβαρο στα σχόλια που τον πλήγωναν, όπως εξομολογήθηκε σε συνέντευξη του στο περιοδικό Closer τον περασμένο Μάρτιο. 
Βέβαια, το ακόμη μεγαλύτερο και σοβαρότερο πρόβλημα που ο Τζέιμι Όλιβερ είχε να αντιμετωπίσει στα μαθητικά του χρόνια ήταν η άγνοια των δασκάλων του, οι οποίοι δεν κατανοούσαν το πρόβλημα της δυσλεξίας του. "Έφυγα από το σχολείο χωρίς βασικές γνώσεις. Ήμουν ένα παιδί με ειδικές ανάγκες. Ένιωθα ότι το σχολείο με είχε απογοητεύσει", δήλωσε σε παλιότερη συνέντευξη του, ενώ πριν τρία χρόνια ανακοίνωσε την πρωτοβουλία να ιδρύσει ένα σχολείο για δυσλεκτικά παιδιά, που να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες τους, στις οποίες δεν μπορούν ν' ανταπεξέρθουν τα mainstream σχολεία.  
Στη συνέντευξη του στο Closer τον περασμένο Μάρτιο, ομολόγησε ότι δεν είχε διαβάσει ποτέ του έστω ένα βιβλίο. Ο λόγος; Βαριέται εύκολα και δεν μπορεί να συγκεντρωθεί σ' ένα βιβλίο από την αρχή μέχρι το τέλος του. Έκανε μια φιλότιμη απόπειρα να διαβάσει το "Kitchen Confidential" του συναδέλφου του Άντονι Μπουρνταίν, αλλά το παράτησε συγχυσμένος από κάποια αρνητικά σχόλια του Μπουρνταίν για το άτομο του. Ενώ είχε "σχεδόν τελειώσει" το βιβλίο, ο Όλιβερ εκνευρίστηκε τόσο πολύ, ώστε πέταξε το βιβλίο στη φωτιά κι έτσι για να το ολοκληρώσει, τώρα που τα μαχαίρια μπήκαν στις θήκες τους και λύθηκε η όποια παρεξήγηση, θα πρέπει να το αγοράσει ξανά.
Εν τω μεταξύ, από το Μάρτιο μέχρι σήμερα, ο Τζέιμι Όλιβερ κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό του, ανταποκρινόμενος σ' ένα άτυπο στοίχημα με τον εαυτό του, και κατάφερε να διαβάσει το πρώτο βιβλίο της ζωής του. Πρόκειται για το (391 σελίδων) "Catching Fire" της Σούζαν Κόλινς, το δεύτερο βιβλίο της σειράς "The Hunger Games", που μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο. Όπως δήλωσε ο διάσημος σεφ, "Μου άρεσε να εξαφανίζομαι σε μια ιστορία" και σκέφτεται να το επαναλάβει -ίσως με το "Kitchen Confidential", που άφησε ανολοκλήρωτο.
Σε κάθε περίπτωση, ο Όλιβερ αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς η δυσλεξία δεν πρέπει να θεωρείται ως ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για το μέλλον ενός παιδιού, στο βαθμό φυσικά που δεν προσκρούει σε κρούσματα εκφοβισμού (μπούλινγκ) ους συμμαθητές του και στην αδιαφορία των δασκάλων. Και φυσικά, ο Τζέιμι Όλιβερ μας διδάσκει ότι δεν είναι ποτέ αργά για να κάνει κάποιος την υπέρβαση του, αρκεί να προσπαθήσει με πίστη και επιμονή. Όχι γιατί είναι τελικά τόσο σπουδαίο να περηφανεύεται κανείς για τον αριθμό των βιβλίων που έχει διαβάσει, όσο γιατί το σημαντικό είναι να ξεπερνάμε τον εαυτό μου και να μην αυτοπεριοριζόμαστε από τα εύκολα "δεν μπορώ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου