25 Ιουνίου 2013

Τροφές που μας ενυδατώνουν


Καλοκαίρι έχουμε, οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν σε ύψη δυσθεώρατα και ο ιδρώτας πέφτει βαρύς κι ασήκωτος μουσκεύοντας το έδαφος -προτού εξατμιστεί στη στιγμή από την κάψα. Το μυστικό για να τα βγάλουμε πέρα κι αυτό το καλοκαίρι κρύβεται στο νερό, το οποίο δεν το καταναλώνουμε μόνο πίνοντας ένα ποτήρι από τη βρύση, αλλά και με σειρά τροφών, που είναι ικανές πηγές ενυδάτωσης για τον οργανισμό μας.
Έρευνα έχει δείξει ότι η καλύτερη στερεά τροφή/αποθήκη νερού είναι το αγγούρι, η περιεκτικότητα του οποίου σε νερό αγγίζει το 96.7% και ακολουθούν:
- το μαρούλι Iceberg, με περιεκτικότητα νερού 95.6%.(αν και περιέχει λιγότερες ίνες και θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ).
- σέλινο με περιεκτικότητα νερού 95.4% (επίσης πλούσιο σε φυλλικό οξύ, βιταμίνες Α, C και Κ, αλλά και μόλις 6 θερμίδες το κοτσάνι).
- ραπανάκια: 95.3%
- τομάτες: 94.5%
- πράσινες πιπεριές: 93.9%
- κουνουπίδι: 92.1% (εξάλλου, σύμφωνα με έρευνες, βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης και στον αγώνα κατά του καρκίνου).
- καρπούζι: 91.5% (επίσης εξαιρετικά πλούσιο σε λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που έχει διαπιστωθεί ότι καταπολεμά τον καρκίνο).
- σπανάκι: 91.4% (επίσης πλούσιος σε λουτεΐνη, κάλλιο, φυτικές ίνες και φολλικό οξύ, ενώ μόλις ένα φλιτζάνι ωμό σπανάκι περιέχει το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Ε).
- καραμπόλα ή φρούτο των αστέρων: 91.4% (που όμως δεν συνιστάται σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα νεφρά, γιατί διαθέτει υψηλά επίπεδα οξαλικού οξέος).
- φράουλες: 91%
- μπρόκολα: 90.7% (και επιπλέον περιέχουν ίνες, κάλλιο, βιταμίνες Α και C κλπ.)
- γκρέιπφρουτ: 90.5%



Πηγή: Health.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου