25 Ιουνίου 2013

Σαν σήμερα: 25 Ιουνίου


Σήμερα είναι Τρίτη, 25 Ιουνίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Σημαντικοί άνθρωποι των τεχνών γεννήθηκαν σαν σήμερα: 
- ο Ισπανός (/Καταλανός) αρχιτέκτονας Αντόνι Γκαουντί (1852-1926), πιο γνωστός ως δημιουργός της ημιτελούς εκκλησίας της Σαγράδα Φαμίλια στη Βαρκελώνη 
- ο Βρετανός συγγραφέας Τζορτζ Όργουελ (1903-1950), ο οποίος "προφήτεψε" το Μεγάλο Αδερφό στο βιβλίο του 1984
- ο Αμερικανός σκηνοθέτης Σίντνεϊ Λιούμετ (1924-2011), ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών, που όμως δεν βραβεύτηκε με Όσκαρ για κάποια από τις ταινίες του παρά τις 4 υποψηφιότητες του
- ο ελληνοκπυριακής καταγωγής Άγγλος τραγουδιστής Τζορτζ Μάικλ (ή Γιώργος Κυριάκος Παναγιώτου, όπως είναι το πραγματικό του όνομα), ο οποίος κλείνει σήμερα τα 50.
Από το χώρο της επιστήμης, κορυφαίες προσωπικότητες που γεννήθηκαν στις 25 Ιουνίου είναι:
- Βάλτερ Νερνστ (1864-1941), Νόμπελ Χημείας 1920 "για την εργασία του στη Θερμοδυναμική"
- Γιοχάνες Γιένσεν (1907-1973), Νόμπελ Φυσικής 1963 από κοινού με τη Μαρία Μάγιερ "για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με τη δομή των πυρηνικών φλοιών"
- Γουίλιαμ Στάιν (1911-1980), Νόμπελ Χημείας 1972 από κοινού με τον Στάνφροντ Μουρ "για τη συνεισφορά τους στην κατανόηση της διασύνδεσης χημικής δομής και καταλυτικής δραστικότητας του μορίου της ριβονουκλεάσης"
- Αλεξέι Αμπρικόσοφ (σήμερα 85 ετών), Νόμπελ Φυσικής 2003 "για την πρωτότυπη συμβολή τους στη θεωρία των ημιαγωγών και των υπερρευστών" μαζί με τους Βιτάλι Γκίνσμπουργκ και Άντονι Λέγκετ. 

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Σε Σλοβενία και Κροατία γιορτάζεται η επέτειος κήρυξης της ανεξαρτησίας των δύο πρώην γιουγκοσλαβικών δημοκρατιών σαν σήμερα το 1991. Λίγους μήνες νωρίτερα είχαν προηγηθεί δημοψηφίσματα, που αποτύπωναν τη σύμφωνα γνώμη των πληθυσμών στις δύο αυτές χώρες.
Στη Μοζαμβίκη γιορτάζεται η Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Η αφρικανική χώρα έπαψε πλέον να είναι πορτογαλική αποικία στις 25 Ιουνίου 1975, ύστερα από τρεις δεκαετίες ένοπλων συγκρούσεων.
Στο Μπάνγκλαντες γιορτάζεται το Shab-e-Barat. Σύμφωνα με την παράδοση, η προηγούμενη νύχτα, οπότε ξεκίνησε το Shab-e-Barat, θεωρείται μια από τις τρεις ιερότερες νύχτες του χρόνου, κατά την οποία ο Αλλάχ αποφασίζει τη μοίρα όλων των ανθρώπων για την επόμενη χρονιά.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 25 Ιουνίου 1925 εκδηλώθηκε το στρατιωτικό κίνημα του στρατηγού Θεόδωρου Πάγκαλου, δια του οποίου ανατράπηκε η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Παπαναστασίου. Αρχικά, η εξουσία του Πάγκαλους περιβλήθηκε με κοινοβουλευτικό μανδύα, καθώς πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, η οποία όμως θα διαλυόταν τρεις μήνες αργότερα με διάγγελμα του στρατηγού. 

Στις 25 Ιουνίου 1941, η ιταλική σημαία υψώθηκε στην Ακρόπολη δίπλα στη γερμανική, ενώ νέος Φρούαρχος Αθηνών ανέλαβε ο Ιταλός Πάολο Μπεράρντι, επισημοποιώντας την ιταλική κατοχή στις περιοχές Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας και Φωκίδας.

Στις 25 Ιουνίου 1950 ξεκίνησε  ο πόλεμος στη χερσόνησο της Κορέας, όταν ο βορειοκορεατικός στρατός διέσχισε τον 38ο παράλληλο, που χώριζε τη χερσόνησο σε δύο κράτη: το βόρειο κομμουνιστικό και το νότιο που ήταν φιλοδυτικό.

Στις 25 Ιουνίου 1965, η κυβέρνηση της Ενώσεως Κέντρου έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Μόνο ένας από τους 164 βουλευτές του κόμματος αρνήθηκε να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης, ο Α. Ρουσόπουλος που ψήφισε λευκό επικαλούμενος "επικίνδυνη επιπολαιότητα της κυβέρνησης", ενώ απείχαν της ψηφοφορίας η ΕΡΕ και το κόμμα του Μαρκεζίνη. Όλα έδειχναν ήρεμα και γαλήνια στην πολιτική ζωή της χώρας, δύο εβδομάδες προτού ξεσπάσει η μεγάλη καταιγίδα, που έφερε ανατροπές και συγκρούσεις.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - δημοσιεύματα:
Το παρακάτω κείμενο, που σχολιάζει την καταστροφή του οικοσυστήματος της Αττικής  με τις συχνές και μεγάλες πυρκαγιές, θα μπορούσε να είχε γραφτεί σήμερα -αν εξαιρέσει κανείς την καθαρεύουσα. Κι όμως, δημοσιεύτηκε στη δεύτερη σελίδα της εφημερίδας "Χρόνος" πριν από 105 χρόνια, στις 25 Ιουνίου 1908, δείχνοντας μας για ακόμη μια φορά ότι πολλά από τα σημερινά κακώς κείμενα έχουν πολύ βαθιές ρίζες.
"Πώς μετεβλήθη το κλίμα της Αττικής!" είνε η συνήθης διαμαρτυρία των παλαιοτέρων οίτινες ενθυμούνται ότι προ τριάκοντα ή τεσσαράκοντα ετών δεν επεκράτουν τοιούτοι καύσωνες εν Αθήναις. Και όμως δεν μετεβλήθη το κλίμα αλλ' ημείς. Αφού δεν αφήκαμε πουθενά ορθό δένδρο, αφού εκάψαμε και το μικρότερον δάσος, τι ζητούμεν από το κλίμα; Προχθές ακόμη, χάριν ίσως τηε επετείου του Προδρόμου του Ιωάννου, έκαψαν εις τον Ωρωπόν πέντε (αριθ. 5) χιλιάδας πεύκα! Μοναδική φωταψία διά την εορτήν του πυρός... Εις την αρχαιότητα, ότε αι Αθήναι εθεωρούντο παραδείσιος διαμονή, τα πέριξ όλα ήσαν κατάφυτα και τα σημερινά χανδάκια του Ιλισσού και Κηφισού ήσαν τότε ποτάμια, βυζαίνοντα το αίμα των καταφύτων βουνών και δροσίζοντα την αττικήν αυχμηρότητα... Τώρα, τι να βυζάξουν;"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου