24 Ιουλίου 2013

Όταν οι τραγουδιστές γίνονται... στίχοι!


Μερικές φορές, οι τραγουδιστές δεν περιορίζονται στο να ερμηνεύουν κάποιους στίχους, αλλά αποτελούν και έμπνευση για τραγούδια που ερμηνεύουν συνάδελφοί τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι πάντα αποτελούν πηγή θετικής αναφορές, καθώς δεν λείπουν οι συναδελφικές επιθέσεις ή οι όποιες αναφορές γίνονται ευκαιριακά, απλά για να καλύψει ο στιχουργός την έλλειψη έμπνευσης και να κλείσει τις "τρύπες". 


Duck Sauce - Barbara Streisand
Ένα ολόκληρο τραγούδι, χωρίς στίχους εκτός από  "οοοο" και σποραδικά "Barbara Srreisand", εμπνευσμένο από μια μεγάλη κυρία του τραγουδιού, που έγινε παγκόσμια επιτυχία στα κλαμπ το 2010.


Eminem - Guess Who's Back
Ο Έμινεμ επέστρεψε δυναμικά και το τόνισε με τους στίχους του συγκεκριμένου τραγουδιού, που δεν περιορίστηκαν στον αυτοθαυμασμό, αλλά και στο "θάψιμο" άλλων τραγουδιστών ή συγκροτημάτων, που ο ίδιος αντιπαθούσε, όπως ο Κρις Κιρκπάτρικ, οι Λιμπ Μπίσκιτζ, ο Μόμπι, αλλά και ο Έλβις Πρίσλεϊ εις διπλούν:
Little hellions kids feeling rebellious
embarrassed, their parents still listen to Elvis
they start feeling like prisoners, helpless,
'til someone comes along on a mission and yells "bitch"
....................
A tisk-it a task-it, I'll go tit for tat with anybody who's talking this shit, that shit.
Chris Kirkpatrick you can get your ass kicked
worse than them little Limp Bizkit bastards, and Moby
you can get stomped by Obie, you 36 year old bald headed fag blow me.
......................
I am the worst thing since Elvis Presley, to do Black Music so selfishly
and use it to get myself wealthy.........


Eminem - Just Lose It
Το 2004, ο Έμινεμ επέστρεψε με πολύ πιο άγριες διαθέσεις και επιτέθηκε στον Μάικλ Τζάκσον σχολιάζοντας τις φήμες για ανάρμοστες, ερωτικές σχέσεις του με ανηλίκους. Σε άλλο σημείο έκανε μια έμμεση αναφορά στον Τζάστιν Τίμπερλεϊκ και στη σχέση του μεν την πολύ μεγαλύτερή του, Κάμερον Ντίαζ. Δεν ανέφερε το όνομα του Τζάστιν, αλλά το τραγούδι του, "Touch My Body".
I done touched on everything, but little boys
That's not a stab at Michael
That's just a metaphor, I'm just psycho
I go a little bit crazy sometimes
............................
They said, "Save it, boy we gotcha you on tape
yellin' at an old lady to 'Touch my body!'"


John Lenon - God
Ο Λένον, στη μετά Μπιτλς εποχή, όταν μαζί με τη Γιόκο Όνο εκδήλωνε τις βαθύτερες ανησυχίες του, αποκαθήλωνε με το συγκεκριμένο τραγούδι κάθε είδους είδωλα, μεταξύ των οποίων ο Έλβις, αλλά και το πρώην συγκρότημά του, τους Μπιτλς.
I don't believe in magic
I don't believe in I-Ching
I don't believe in Bible
I don't believe in tarot
I don't believe in Hitler
I don't believe in Jesus
I don't believe in Kennedy
I don't believe in Buddha
I don't believe in mantra
I don't believe in Gita
I don't believe in yoga
I don't believe in kings
I don't believe in Elvis
I don't believe in Zimmerman
I don't believe in Beatles
I just believe in me
Yoko and me
And that's reality


Katy Perry - The One That Got Away
Δύο αναφορές σε άλλους τραγουδιστές κάνει η Κέιτι Πέρι στη συγκεκριμένη μπαλάντα θυμίζοντας στο αγόρι, στο οποίο απευθύνεται το τραγούδι, ότι το είχαν κάνει στην παλιά Μάστανγκ ακούγοντας Radiohead και ότι τον έβλεπε σαν τον δικό της Τζόνι Κας. 
Summer after high school when we first met
We make out in your Mustang to Radiohead
...........................
 was June and you were my Johnny Cash
Never one without the other, we made a pact


Lynyrd Skynyrd - Sweet Home Alabama
Είναι το μοναδικό γνωστό τραγούδι του συγκροτήματος, που διαλύθηκε άδοξα, μετά τον τραγικό θάνατο τριών μελών του σε αεροπορικό δυστύχημα. Το τραγούδι αυτό δεν περιορίζεται απλά σ' έναν ύμνο της "γλυκιάς Αλαμπάμα", αλλά η δεύτερη στροφή του αποτελεί επίθεση στον Νιλ Γιανγκ, ο οποίος σε προηγούμενα τραγούδια του, ένα εκ των οποίων είχε και τον τίτλο "Alabama", σχολίαζε τους Νότιους σαν ρατσιστές και οπισθοδρομικούς.
Well I heard Mister Young sing about her
Well I heard ole Neil put her down
Well, I hope Neil Young will remember
A southern man don't need him around any how
Πάντως, ο Νιλ Γιανγκ δεν είχε κανένα πρόβλημα να τραγουδήσει τη συγκεκριμένη στροφή, όπως και το υπόλοιπο τραγούδι σε μια τελετή προς τιμήν των νεκρών μελών του συγκροτήματος.


Pink - So What
Το τραγούδι είναι αρκετά ανάλαφρο και με χαριτωμένη διάθεση, αλλά πόσο χαρούμενη θα ένιωσε η Τζέσικα Σίμπσον, όταν άκουσε το όνομα της να σχετίζεται με μια... βρισιά; Ή που θα είπε "shit στα μούτρα σου!" ή θα χαμογέλασε.
The waiter just took my table 
And gave it to Jessica Simp, shit!


Red Hot Chilli Peppers - Californication
Οι Red Hot Chilli Peppers γκρεμίζουν το επιφανειακό "καλιφορνέζικο όνειρο" και κάπου στους στίχους θυμούνται τον "καταραμένο" Κερτ Κομπέιν των Νιρβάνα. που  τον Απρίλιο του 1994 πέθανε σε ηλικία 27 ετών, εθισμένος από τα ναρκωτικά,. Μάλιστα, γίνεται μια ευθεία σύνδεση ανάμεσα στον Κομπέιν, το άλμπουμ "Station to Station" του Ντέιβιντ Μπάουι, την περίοδο που εκείνος ήταν τύφλα από τη μαστούρα, αλλά και τον πλανήτη Αλντεράαν από την ταινία Star Wars", που καταστράφηκε από την "Αυτοκρατορία":
And, Cobain, can you hear the spheres
Singing songs off station to station 
And Alderaan's not far away
It's Californication


Robbie Williams - She's Madonna
"I love you baby, but face it, she's Madonna", τραγουδάει ο Ρόμπιν Γουίλιαμς, ό,τι δηλαδή επικαλέστηκε ο σκηνοθέτης Γκάι Ρίτσι, όταν παράτησε την Τάνια Στρέκερ για να παντρευτεί τη βασίλισσα της ποπ. Η Τάνια το είπε στον Ρόμπιν Γουίλιαμ και εκείνος εμπνεύστηκε ένα ολόκληρο τραγούδι!


The Wanted - Walks Like Rihanna
Τα μέλη του βρετανικού μπόι μπαντ δεν αναφέρονται στη Ριάνα καθ'αυτή, αλλά σε μια τυχαία κοπέλα που περπατάει σαν τη Ριάνα. Η τραγουδίστρια από τα Μπαρμπάντος φαίνεται ότι τους έχει εμπνεύσει, όχι όμως με τη φωνή ή το σέξι λουκ της, αλλά αποκλειστικά με το βάδισμά της! Τώρα αυτό είναι καλό ή κακό; 
She can’t sing, she can’t dance 
But who cares – she walks like Rihanna!


Train - Hey, Soul Sister
"Hey soul sister, ain't that mister mister on the radio, stereo" τραγουδάνε οι Train, στο πολύ καλό αυτό τραγούδι, που τους έκανε ευρύτερα γνωστούς και λίγοι ξέρουν ότι οι "Mr. Mister" ήταν ένα αμερικανικό ποπ συγκρότημα των 80s. 


Και στην Ελλάδα; Έχω την εντύπωση ότι τα παραδείγματα τραγουδιστών που έγιναν στίχος είναι λιγότερα. Ακόμη και στις κόντρες μεταξύ των χιπ-χοπάδων οι όποιες αναφορές είναι τελείως έμμεσες και μόνο για τους μυημένους.
Η πιο τιμητική αναφορά σε άλλο καλλιτέχνη έγινε με το τραγούδι "Ο Στράτος" του Νότη Σφακιανάκη (στίχοι Γιώργου Θανόπουλου), που ήταν αφιερωμένο σε μια μεγάλη φωνή του λαϊκού τραγουδιού, το Στράτο Διονυσίου.
Ήταv φίλε μου λεβέντης 
ήταvε καλό παιδί 
και τov αγαπούσαν όλοι 
και τov λάτρεψαv πολλοί
πoιός δεv έχει τραγουδήσει
"Ταξιτζή" και "Παλιατζή". 
Φίλε έφυγε o Στράτος
και παρέλυσε τo κράτος
κι η νυχτερινή ζωή 
έχει μείνει ορφανή. 
Φίλε έφυγε o Στράτος
και παρέλυσε τo κράτος
κι η νυχτερινή ζωή 
έχει μείνει ορφανή.


Το πιο χαριτωμένο και αυτοσαρκαστικό παράδειγμα ήταν με το "Κάτι" της Καίτης Γαρμπή, που αναζητώντας τον ιδανικό άντρα αναφωνούσε, "Δεν πα να είσαι κι ο Σχινάς!".


Τέλος, η πιο "επιθετική" -υποτίθεται α λα Έμινεμ, αλλά πλησίασε και δεν ακούμπησε- αναφορά σε άλλους τραγουδιστές έγινε με το "Χόρεψε μωρό μου" του αμφιλεγόμενου Tus, ο οποίος υποτίθεται ότι τα έχωνε στο Σάκη Ρουβά, στο Μαρτάκη, στο Νίνο, στο Σαρμπέλ κλπ., αλλά το αποτέλεσμα ήταν περισσότερο χαριτωμένο και αστείο, παρά προσβλητικό.
Ο Σάκης που κλαις 
όταν στην σκηνή ανέβει; 
Και αν σου μιλήσει λες... 
«Πάλι καλά που ξέρει να χορεύει» 
Ή μήπως ο Νίνο; 
Λέω τώρα εγώ; 
«Ε, για μαζέψου» 
Όχι, άσε τον Νίνο! 
Έχουμε ίδιο παραγωγό... 
Μήπως ο τραγουδιστής απ’τους Tokio Hotel; 
Ο Μαρτάκης, ο Biber και ο Sarbel; 
Δεν διαφωνώ είναι και αυτοί πολύ ωραίοι 
μα έχουμε μια διαφορά, 
εγώ δεν είμαι gay!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου