1 Σεπτεμβρίου 2013

Πόσο ωφέλιμο μπορεί ν' αποδειχτεί ένα λεπτό γυμναστικής για τον οργανισμό μας


Σε ό,τι αφορά τη φυσική μας κατάσταση, κάθε λεπτό άσκησης μετράει. Επειδή όμως κι ο χρόνος είναι χρήμα, κάποιοι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα σκέφτηκαν να αναλύσουν πόσο ωφέλιμο είναι έστω και  το ένα λεπτό γυμναστικής για τον οργανισμό μας, θέλοντας μ' αυτόν τον τρόπο να δώσουν ένα κίνητρο στους τεμπέληδες, να σηκωθούν από τον καναπέ - αρκεί φυσικά να μην περιοριστούν απλά σε... ένα λεπτό γυμναστικής.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό American Journal of Healt Promotion, ένα λεπτό γυμναστικής υψηλής έντασης - εδώ είναι η παγίδα της έρευνας, καθώς αναφέρεται σε έντονη φυσική δραστηριότητα  - συνδέεται με μείωση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) κατά 0.07 για τις γυναίκες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μα γυναίκα ύψους 163 εκ. μπορεί να χάσει 227 γραμμάρια μέσα σ' ένα μόνο λεπτό ή ένα κιλό με τέσσερα λεπτά έντονης άσκησης.
Για τους άνδρες τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα, καθώς το ένα λεπτό έντονης γυμναστικής συνδέεται με μείωση του ΔΜΣ κατά 0.04. Με άλλα λόγια, ένας άνδρας ύψους 173 εκατοστών θα χάσει 122.5 γραμμάρια.ή μισό κιλό σε τέσσερα λεπτά, εφόσον βέβαια αυτά τα τέσσερα λεπτά είναι "δυνατά" με όλη τη σημασία της λέξης.
Και για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις, σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης, δρ. Τζέσι Φαν, γυμναστική "υψηλής έντασης" δεν είναι το σπριντ ή η πεζοπορία, αλλά "να κινείται κανείς με ζωντάνια, αρκετά ώστε ν' ανέβει ο ρυθμός της καρδιάς".



Σχετικά θέματα:
Ένα 7λεπτο πρόγραμμα γυμναστικής επιστημονικά εγγυημένο και οικονομικό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου