6 Σεπτεμβρίου 2013

Γιατί οι άντρες δυσκολεύονται να πουν όχι στο σεξ;


Η κοινή εντύπωση είναι ότι οι άντρες σκέφτονται συνέχεια το σεξ, πολύ περισσότερο από τις γυναίκες και ότι δύσκολα θα επικαλούνταν κάποιον πονοκέφαλο ή οποιαδήποτε άλλη αιτία για ν' αρνηθούν να κάνουν σεξ με τη σύντροφό τους. Ο δρ. Άντριου Σμάιλερ, συγγραφέας του βιβλίου "Challenging Casanova: Beyond the stereotype of promiscuous young male sexuality", πιστεύει ότι έχει την εξήγηση.

Ο δρ. Σμάιλερ έκανε έρευνα επί του θέματος συνομιλώντας κυρίως με νεαρούς, ετεροφυλόφιλους άντρες. Γιατί κυρίως με νεαρούς; Προφανώς, επειδή είναι μειωμένες οι πιθανότητες κάποιου οργανικού προβλήματος, που θα δικαιολογούσε τη μειωμένη ερωτική επιθυμία. Γιατί με ετεροφυλόφιλους; Άγνωστο.
Πάντως, ο δρ. Σμάιλερ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στην πραγματικότητα, οι άντρες δεν σκέφτονται περισσότερο το σεξ, απλά δεν ξέρουν πώς να πουν όχι. Όπως γράφει στο βιβλίο του, "οι πολιτιστικές μας αντιλήψεις για την ανδρική σεξουαλικότητα, δεν δίνουν σ' έναν άντρα τη δυνατότητα να επιλέξει να πει "όχι"". Οι περισσότεροι άνδρες του εκμυστηρεύτηκαν ότι δυσκολεύονται ν' αρνηθούν το σεξ στις συντρόφους τους, επειδή ανησυχούν για το πώς θ' αντιδράσουν και για την εικόνα που θα σχηματίσουν για τους ίδιους - μήπως τους θεωρήσουν "λαπάδες" ή "γκέι".  
Βέβαια, πρόσφατες έρευνες δείχνουν αυξημένα τα ποσοστά των ανδρών, ακόμη και σε νεαρές ηλικίες, οι οποίοι έχουν μειωμένη ερωτική επιθυμία, κυρίως λόγω χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης. Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς, για παράδειγμα, σε συνέντευξή του το 2011, όταν δηλαδή ήταν 37 ετών, παραδέχτηκε ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα χαμηλής ερωτικής επιθυμίας και ότι για το λόγο αυτό έκανε δύο φορές την εβδομάδα ενέσεις τεστοστερόνης. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι ο γιατρός του του είχε πει πως τα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό του ήταν αντίστοιχα μ' ενός άνδρα 100 ετών!
Αν ο δρ. Σμάιλερ έχει δίκιο και οι περισσότεροι άντρες όντως κάνουν σεξ από αγγαρεία - κάτι που δύσκολα θα παραδεχτούν ακόμη και στους κολλητούς τους - πρόκειται για μια αληθινή τραγωδία. Το σεξ χάνει την απόλαυση του, γίνεται κάτι σαν καταναγκαστική εργασία και αυτό προφανώς μεταδίδεται και στη γυναίκα που ψάχνει το χαμένο της "Ο" ρίχνοντας την ευθύνη στον κακό εραστή. Ε, ναι.. ο άντρας που κάνει σεξ από υποχρέωση, επειδή φοβάται ότι αν αρνηθεί θα πληγεί το ίματζ του, προφανώς και δεν μπορεί να είναι ο καλύτερος ερωτικός σύντροφος εκείνη τη στιγμή. Αλλά αυτό είναι πρόβλημα των γυναικών και των στερεοτύπων που κουβαλούν μέσα τους για τους άνδρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου