15 Οκτωβρίου 2013

Το Ινστιτούτο Γκαίτε επιχειρεί να εξηγήσει γιατί οι Γερμανοί είναι αυστηροί και εσωστρεφείς ανατρέχοντας στην ιστορία (βίντεο)


Το Ινστιτούτο Γκαίτε ανησυχεί για το στερεότυπο του υπερβολικά εσωστρεφή Γερμανού στα όρια της αγένειας, που έχει επικρατήσει και δυσκολεύει την επικοινωνία των ξένων επιχειρηματιών με τους Γερμανούς συνεργάτες τους. Έτσι, το ολλανδικό παράρτημα του διάσημου ινστιτούτου, που προωθεί διεθνώς τις γερμανικές αξίες, ανέβασε στο youtube σειρά από βίντεο υπό τον τίτλο "Typical German", με τα οποία επιχειρείται να δικαιολογηθεί κάθε αρνητικό γερμανικό στερεότυπο. Σ' ένα από αυτά τα βίντεο, η ευθύνη για την αγένεια των Γερμανών αποδίδεται στην.. ιστορία της χώρας, που μέχρι τα μέσα προς τέλη του 19ου αιώνα ήταν πολυδιασπασμένη. 

Όπως αναφέρει ο αφηγητής, η τάση των Γερμανών να μπαίνουν κατ' ευθείαν στην ουσία των πραγμάτων, ξεχνώντας κάθε ίχνος ευγένειας ή κάθε διάθεση ανάπτυξης θερμών φιλικών σχέσεων με το συνομιλητή τους, συνδέεται με το γεγονός ότι παλιότερα υπήρχαν πολλά γερμανικά κρατίδια, τα οποία δεν είχαν καλές σχέσεις μεταξύ τους. Με άλλα λόγια, περιβάλλονταν από εχθρούς κι έτσι έμαθαν να μην παίρνουν τη σταθερότητα και την ασφάλειά τους ως δεδομένα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να γίνουν υπερβολικά εσωστρεφείς σαν λαός. 
Εξάλλου, ο αφηγητής θεωρεί ότι οι Γερμανοί έγιναν "κλειστοί" και λόγω των πολλών δυσκολιών που έζησε η χώρα ακόμη και μετά την ενοποίησή των πολυάριθμων κρατιδίων σε μια αυτοκρατορία. Πολλές φορές η Γερμανία βρέθηκε σε χάος, κατάθλιψη και πολέμους, που είχαν σαν αποτέλεσμα να αποτιμάται ως πολύ σημαντική η σταθερότητα και η δομή. Έτσι, δεν αφήνουν το παραμικρό στην τύχη, αλλά αισθάνονται πιο άνετα με το να συμπεριφέρονται τυπικά, να στέκονται στις γραπτές συμφωνίες, να επικεντρώνουν στο σκοπό, στα επιχειρήματα και στα δεδομένα.
Το σχόλιο νομίζω βρίσκεται στα χείλη του καθενός. Η σύγχρονη ελληνική ιστορία - από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους - δεν υπήρξε φειδωλή σε κρίσεις, καταστάσεις χάους, χρεωκοπίες. εμφυλίους, εξωτερικούς πολέμους, σχέσεις έντασης με γειτονικά κράτη κλπ. Κι όμως, οι Έλληνες θεωρούνται στερεοτυπικά πολύ πιο "θερμός" λαός από τους μάλλον μεμψίμοιρους για την ιστορία τους Γερμανούς. Και μόνο που ολόκληρο ινστιτούτο μπαίνει στον κόπο να δημιουργήσει ένα τέτοιο βίντεο, που θέλει να εξηγήσει με.. ιστορικά επιχειρήματα την ψυχοσύνθεση ενός λαού, γνωστού ανέκαθεν για την αυστηρότητά του, λέει πολλά!
Δείτε εδώ και το βίντεο, που είναι στ' αγγλικά (πηγή: youtube.com/goetheinstitut):



Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου