17 Οκτωβρίου 2013

Τρία συγκλονιστικά λεπτά μουσικής μαγείας στο σταθμό του Βούπερταλ (βίντεο)


Árstíðir είναι το όνομα ενός indie-folk συγκροτήματος από την Ισλανδία, που έγινε ξαφνικά γνωστό εκτός των συνόρων της μικρής αυτής χώρας, χάρη σε μια αυθόρμητη πρωτοβουλία που αποτυπώθηκε σε βίντεο, το οποίο στη συνέχεια ανέβηκε στο youtube και θα καταγοητεύσει τ' αυτιά σας. 

Τα μέλη του συγκροτήματος βρέθηκαν στη Γερμανία και στο σιδηροδρομικό σταθμό του Βούπερταλ, ενώ περίμεναν να έρθει το τρένο, άρχισαν να τραγουδούν α καπέλα έναν από τους αρχαιότερους και πιο δημοφιλείς ύμνους της Ισλανδίας, που ονομάζεται "Heyr himna smiður", δηλαδή "Άκουσε, ουράνιε Κύριε". Παρενθετικά να σημειωθεί ότι οι στίχοι του ύμνου γράφτηκαν το 1208 από τον Kolbeinn Tumason, όμως μελοποιήθηκε μόλις στον 20ο αιώνα, από έναν από τους πιο σημαντικούς Ισλανδούς συνθέτες όλων των εποχών, τον Þorkell Sigurbjörnsson.
Τι το εξαιρετικό έχει αυτός ο θρησκευτικός ύμνος, που αναπαρήχθηκε από μεγάλα μέσα ενημέρωσης απ' όλον τον κόσμο; Δεν είναι τόσο η μελωδία ή οι στίχοι, τους οποίους άλλωστε μόνο οι Σκανδιναβοί μπορούν να καταλάβουν, όσο το εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα. Η ακουστική του σιδηροδρομικού σταθμού είναι υπέροχη και οι φωνές των μελών του συγκροτήματος, απόλυτα αρμονικές μεταξύ τους, "χαϊδεύουν" τ' αυτιά. Εντυπωσιασμένοι παρακολουθούσαν οι υπόλοιποι ταξιδιώτες που περίμεναν επίσης στο σταθμό, προτού αποθεώσουν τους τραγουδιστές με το χειροκρότημά τους. Ακούστε τους, αξίζει τον κόπο:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου