14 Οκτωβρίου 2013

Τι πρέπει να τρώει ένας Μαραθωνοδρόμος;


Ο δρ. Τζόρνταν Μετζλ είναι ένας βετεράνος των Μαραθωνίων δρόμων, αφού μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε 30 κούρσες και ετοιμάζεται για την 31η του συμμετοχή τον επόμενο μήνα στο Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης. Μιλώντας στην ιστοσελίδα foxnews.com, ο δρ. Μετζλ αναφέρθηκε στη σωστή δίαιτα ενός αθλητή που ετοιμάζεται να τρέξει σε κάποιο Μαραθώνιο. Δεν ξέρω αν το σκέφτεστε σοβαρά να το ρίξετε στο τρέξιμο και μάλιστα για 42 χιλιόμετρα, όμως νομίζω έχει ενδιαφέρον να μάθουμε τι συμβουλεύει ο ειδικός.

Βήμα πρώτο: Αύξηση της πρόσληψης υδατανθράκων από 15 σε 20%. Γιατί είναι τόσο σημαντικοί οι υδατάνθρακες; Διότι αποθηκεύονται στους μύες του ανθρώπινου σώματος ως γλυκογόνο, μια σημαντική πηγή ενέργειας, που βοηθάει τον αθλητή να έχει αρκετά αποθέματα ενέργειας για μια τόσο επίπονη δοκιμασία. Όμως μόνο αυτό δεν είναι αρκετό. Παράλληλα, ο αθλητής θα πρέπει να αυξήσει την πρόσληψη αλατιού, ενώ πολύ σημαντικό είναι να έχει ενυδατωθεί πριν τον αγώνα, ώστε ν' αποφύγει τραυματισμούς και κράμπες. 
Ο δρ. Μετζλ δεν είναι αρνητικός ως προς τα gel packs, δηλαδή τα ειδικά τζελ ενέργειας για το τρέξιμο, που συνδυάζουν ηλεκτρολύτες και υδατάνθρακες, προειδοποιώντας ωστόσο ότι δεν πρέπει κάποιος να καταφύγει σ' αυτά μόνο τη μέρα του αγώνα, αλλά να έχουν δοκιμάσει αρκετές μέρες νωρίτερα. Ο ίδιος συστήνει στους ασθενείς του να τα παίρνουν ανά 45 λεπτά με μία ώρα, ώστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να παραμείνουν σε φυσιολογικά επίπεδα καθ' όλη τη διάρκεια του Μαραθώνιου.
Τέλος, πολύ σημαντικό ο αθλητής να προσλαμβάνει μεγάλες ποσότητες νερού, ενώ τρέχει, αλλιώς, αν οι μύες αφυδατωθούν, θα σκιστούν κάνοντας από οδυνηρό έως αδύνατό τον τερματισμό. Ο γιατρός συστήνει νερό για το πρώτο μισό της διαδρομής και ενεργειακά ποτά (sports drinks) για το δεύτερο μισό. Αν όμως κάποιος αθλητής χάνει αρκετό αλάτι από τον ιδρώτα του, τότε καλύτερα να αρκεστεί μόνο στα ενεργειακά ποτά. 



Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου