7 Δεκεμβρίου 2013

Ένας φαλλοκρατικός δεκάλογος της "ιδανικής συζύγου" των αρχών του 20ου αιώνα

Πριν εκατό χρόνια, στις αρχές του 20ου αιώνα, η θέση των γυναικών ήταν πολύ διαφορετική απ' ό,τι είναι σήμερα. Οι άνδρες πίστευαν ότι οι μόνες υποχρεώσεις των συζύγων τους ήταν ν' ασχολούνται με τις δουλειές του σπιτιού, με την οικογένεια και φυσικά να υποτάσσονται πλήρως στις εντολές που τις έδιναν οι ίδιοι. 

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο παρακάτω "δεκάλογος της ιδανικής συζύγου", που είχε επιβάλλει στην - Αμερικανίδα ή Αγγλίδα - Μέννι Ρουτ ο σύζυγός της, πριν ακόμη συνάψουν το γάμο τους. Καθώς όμως στις αρχές του 20ου αιώνα άρχιζε σιγά-σιγά να εκδηλώνεται η γυναικεία χειραφέτηση, η Ρουτ δεν άντεξε να εφαρμόζει τις δέκα αυτές εντολές και κατέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας διαζύγιο, ενώ προσκόμισε ως αποδεικτικό και το σχετικό έγγραφο. Όλα αυτά πρέπει να συνέβησαν κατά το 1909, καθώς ο συγκεκριμένος "δεκάλογος", που εξέφραζε τα επικρατούντα ήθη της εποχής για τους ρόλους των δύο φύλων, αναδημοσιεύτηκε - χωρίς σχόλια - στην ελληνική εφημερίδα "Καιροί" στις 6 Δεκεμβρίου 1909. Διαβάστε τον και συγκρίνετε τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο σήμερα και στο τότε - προς το καλύτερο φυσικά.


1. Μην παντρευτείς παρά εκείνον που αγαπάς ειλικρινά. Μην παντρευτείς ούτε εξ αιτίας των χρημάτων, ούτε για ν' αποκτήσεις άλλη κοινωνική θέση, ούτε από οκνηρία.
2. Να κοιτάξεις με εκατό μάτια τον άνδρα που θέλεις να πάρεις, αλλά από τη στιγμή που έγινες σύζυγός του, είναι ανάγκη να συνηθίσεις να τον κοιτάζεις με γυαλιά καπνισμένα.
3. Να τον θεωρείς ότι είναι λαμπρός άνθρωπος. Ο άνδρας τον οποίον ονειρευόσουν, όταν ήσουν κορίτσι, δεν υπήρξε ποτέ, ούτε μπορεί να υπάρξει.
4. Μην αποπειραθείς για κανένα λόγο να φορέσεις το παντελόνι του συζύγου, τον οποίο ν' ανακηρύξεις πατέρα σου και κύριό σου.
5. Μην επιθυμήσεις τα βαρύτιμα φορέματα της γειτόνισσας σου, ούτε τα διαμάντια της, ούτε τις γούνες της, ούτε τις μεταξωτές κάλτσες της, ούτε το χρήμα της, ούτε τον άνδρα της, ούτε οτιδήποτε άλλο που είναι δικό της.
6. Ν' αποφεύγεις απολύτως να έχεις λογαριασμούς με τη μοδίστρα.
7. Μην αφιερώνεις την αγάπη σου στο γάτο, ούτε να σφίγγεις στο στήθος σου το σκυλάκι.
8. Ν' απέχεις τελείως από ποτά και τσιγάρα.
9. Να θυμάσαι καλά την ημέρα της μπουγάδας. 
10. Να τιμάς το σύζυγό σου, για να μην ατιμάζεις τον εαυτό σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου