26 Ιουνίου 2014

Η αντι-facebook ταινία μικρού μήκους, που έχουν δει εκατομμύρια άνθρωποι. Πόσο τέλειες είναι πραγματικά οι ζωές όσων προσπαθούν να πείσουν για το αντίθετο με τις φωτογραφίες που ανεβάζουν;


Ο Σάουν Χίγκτον από τη Νορβηγία, ένας από τους εκατομμύρια χρήστες του facebook, είχε την απορία, πόσο τέλειες είναι πραγματικά οι ζωές όλων αυτών των μελών της παγκόσμιας, διαδικτυακής κοινότητας, οι οποίοι ανεβάζουν χαρούμενες φωτογραφίες, δείχνουν να περνούν καλά και εμφανίζονται ως τα πιο κουλ άτομα του πλανήτη. Τα προφίλ που έχουμε στο facebook και κατ' επέκταση και στα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα αντικατοπτρίζουν την πραγματική μας ζωή ή μια τεχνητά εξιδανικευμένη μορφή της; 

Μ' αυτόν τον προβληματισμό στο μυαλό του, ο Σάουν σκηνοθέτησε μια ταινία μικρού μήκους, που δεν ξεπερνά τα δυόμιση λεπτά, στην οποία καυτηριάζεται η βιτρίνα της τελειότητας, που πλασάρουν οι περισσότεροι μέσω facebook. Η ταινία δείχνει πώς ένας άνδρας, η ζωή του οποίου πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, γίνεται σταρ του fb ανεβάζοντας φωτογραφίες ή ανανεώνοντας το στάτους του κατά τρόπο που ν' αποκαλύπτει τη μισή αλήθεια. Έτσι, όταν ο πρωταγωνιστής πιάνει τη γυναίκα του στα πράσα να τον απατά κι εκείνος μπεκροπίνει μόνος μέσα στο αυτοκίνητο, εμφανίζεται χαρούμενος που είναι "και πάλι εργένης" και ότι διασκεδάζει σε κάποιο κλαμπ, το σεξ της μια βραδιάς με μια ιερόδουλο "βαφτίζεται" ανοιχτή σχέση και φυσικά τα like ανεβαίνουν σταθερά, μέχρι που στο τέλος αποφασίζει να πει την αλήθεια, ότι η ζωή του είναι χάλια και όλοι οι διαδικτυακοί του "φίλοι" απομακρύνονται.
Ο τίτλος της ταινίας, που προβλήθηκε για πρώτη φορά στο φεστιβάλ των Καννών, είναι "What's on your mind" (ή "Τι σκέφτεσαι" στα ελληνικά), όπως δηλαδή το ερώτημα που θέτει το Facebook στα μέλη του, να γράψουν αυτό που πραγματικά σκέφτονται ή αισθάνονται μια δεδομένη στιγμή. Άραγε, το γράφουν στ' αλήθεια; Η ταινία έχει ανέβει και στο youtube, ενώ έχει γίνει πολύ δημοφιλής - ειδικά στη Νορβηγία - με τρία εκατομμύρια views σε λιγότερο από ένα μήνα. 
Δείτε την, έχει ενδιαφέρον, καθώς μας βάζει σε σκέψεις για το πόσο καλή σχέση έχουμε τελικά οι άνθρωποι με τον εαυτό μας, πόσο έτοιμοι είμαστε να μοιραστούμε όχι μόνο τις όμορφες στιγμές μας, τις φωτογραφίες που μας κολακεύουν ή όσα μας φτιάχνουν τη διάθεση, αλλά ν' αναδείξουμε και τα όσα αρνητικά μας συμβαίνουν - με ειλικρίνεια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου