14 Οκτωβρίου 2018

Μάλλινες πιτζάμες και 17 βαθμοί Κελσίου για καλύτερο ύπνο!


«Η απόλαυση ενός καλού ύπνου έχει γίνει όλο και πιο δύσκολη στη σημερινή εποχή, επομένως οτιδήποτε βοηθάει, είναι πολύ καλό για την πνευματική και τη σωματική σας υγείας». Μ' αυτό το επιχείρημα, ο δρ. Πολ Σουόν εξηγεί το σκεπτικό με το οποίο ο ίδιος και συνάδελφοί του από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ πραγματοποίησαν ολόκληρη έρευνα για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας σύμφωνα με το... ύφασμα της πιτζάμας που φοράμε! Τα αποτελέσματα πάντως έδειξαν ότι το είδος του υφάσματος φαίνεται να μετράει!

Στη σχετική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Natural and Science of Sleep, συμμετείχαν 36 ενήλικες προχωρημένης ηλικίας, οι οποίοι φορούσαν πιτζάμες φτιαγμένες είτε από βαμβάκι είτε από πολυεστέρα είτε από μαλλί μερινό, μια ιδιαίτερη ποικιλία μαλλιού από πρόβατα που ζουν στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπεσαν για ύπνο με πιτζάμες από μαλλί μερινό κοιμήθηκαν σε περίπου 12 λεπτά, όταν αντίστοιχα εκείνοι που φορούσαν πιτζάμες από πολυεστέρα χρειάστηκαν 22 λεπτά, ενώ μετά από 27 λεπτά κατά μέσο όρο κοιμήθηκαν όσοι φορούσαν βαμβακερές πιτζάμες. 
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους, το μαλλί είναι «ένα αποτελεσματικό μονωτικό υλικό, που μπορεί να επηρεάσει τη θερμοκρασία του δέρματος κι επομένως να προάγει την έναρξη και την ποιότητα του ύπνου». 
Εξάλλου, στα πλαίσια μιας παρόμοιας έρευνας του 2016 διαπιστώθηκε ότι όσοι φορούσαν μάλλινες πιτζάμες κοιμήθηκαν περίπου τέσσερα λεπτά γρηγορότερα, ενώ συνολικά ο ύπνος τους διήρκεσε εφτά λεπτά περισσότερο συγκριτικά με όσους φορούσαν βαμβακερές.
Οι ερευνητές δεν ασχολήθηκαν με όσους προτιμούν να κοιμούνται μόνο με τα εσώρουχά τους, αν όμως είστε από εκείνους που τη θέλουν την πιτζαμούλα τους το βράδυ και παράλληλα έχετε κάποιες μικρές ή μεγάλες δυσκολίες στον ύπνο, δοκιμάστε τις μάλλινες - κι ας μην είναι τύπου μερινό το μαλλί! - και ίσως δείτε κάποια βελτίωση. 
Κι επειδή έρχεται χειμώνας και πολλοί συνηθίζουν να κοιμούνται κυριολεκτικά δίπλα σε κάποιο θερμαντικό στρώμα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, που εξέτασε μεταξύ άλλων και την επίδραση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με τα τρία διαφορετικά είδη υφασμάτων, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες κοιμήθηκαν καλύτερα στους 17 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με όσους κοιμήθηκαν σ' ένα περιβάλλον με 22 βαθμούς Κελσίου. Μήπως, λοιπόν, όταν χειμωνιάσει με το καλό, να ξανασκεφτούμε λίγο τις συνήθειες του ύπνου μας, ώστε να τον απολαύσουμε περισσότερο και ποιοτικότερα;

* Με πληροφορίες από το Earth.com -

Περισσότερα θέμα για τον ύπνο, που ίσως σας ενδιαφέρουν:
-- Η συνήθεια των Σκανδιναβών να κοιμίζουν τα μωρά τους σε θερμοκρασίες γύρω ή και κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου
-- Πώς θα κοιμηθείτε ευκολότερα κάνοντας μια άσκηση 60 δευτερολέπτων [βίντεο]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου