30 Δεκεμβρίου 2011

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΟ Α ΩΣ ΤΟ Ω

Α όπως Αυτοκίνητα. Δύο πράγματα το "ελληνικό όνειρο": μια ιδιοκτήτη οικία και ένα αυτοκίνητο. Το πρώτο έπεσε θύμα με το έκτακτο χαράτσι για τα ακίνητα και το δεύτερο με την αύξηση των τελών κυκλοφορίας. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε αυτές τις μέρες, όπου πολλοί προτιμούν να παραδώσουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους αντί να πληρώνουν το αυξημένο τέλος.

Β όπως Βατοπέδι. Το σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου δε θα μας αφήσει εύκολα σε ησυχία. Η προφυλάκιση του ηγουμένου της μονής, Εφραίμ, αλλά και οι προκλητικές, ωμές παρεμβάσεις συμφερόντων που έχουν ταχθεί από πίσω του μονοπώλησαν την επικαιρότητα της εβδομάδας που φεύγει. 

Γ όπως Γιλμάζ. Πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και εκπρόσωπος ενός παλαιού πολιτικού κατεστημένου στη χώρα αυτή, το οποίο σαρώθηκε στις εκλογές του 2002, ο Μεσούτ Γιλμάζ έκανε δηλώσεις με πολλά υπονοούμενα για εμπρησμούς στα ελληνικά νησιά από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες κατά τη δεκαετία του 1990. Στη συνέχεια βέβαια προσπάθησε να ανασκευάσει τις δηλώσεις αυτές δηλώνοντας εξίσου προκλητικά ότι η ΕΥΠ ήταν που έκανε εμπρησμούς στα τουρκικά δάση, όμως ως γνήσιος εκπρόσωπος της διεφθαρμένης, παλαιοκομματικής τουρκικής σκηνής που κατηγορούσε την Ελλάδα χωρίς στοιχεία για τα πάντα, εκπρόσωπος ενός βαθέος κράτους τα άπλυτα του οποίου βγαίνουν τα τελευταία χρόνια στη φορά και είναι συγκλονιστικά, όχι μόνο δεν πείθει ο κύριος Γιλμάζ στην προσπάθεια αναδίπλωσης του αλλά καταντάει γραφικός. Είναι τυχαίο ότι την τελευταία δεκαετία η στάση της νέας τουρκικής ηγεσίας απέναντι στην Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική από εκείνη των προκατόχων της; 

Δ όπως Δ.Ε.Η. Ένα παλιό διαφημιστικό σλόγκαν έλεγε "είδες η Δ.Ε.Η.;". Όντως βλέπουμε...αυξήσεις, αυξήσεις, αυξήσεις. Λίγο πριν εκπνεύσει η χρονιά, έσκασε η είδηση ότι θα αυξηθούν 9% οι λογαριασμοί ρεύματος. Και ζήσανε αυτοί καλά και εμείς χειρότερα.

Ε όπως Επιθεώρηση. Έφτασαν οι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία να επιθεωρήσουν την κατάσταση στη χώρα μετά από μήνες καταγγελιών για μαζικές δολοφονίες πολιτικά διαφωνούντων και αυτό που γίνεται είναι πραγματικά για γέλια και για κλάματα. Οι ανεξάρτητοι παρατηρητές ενημερώνουν εκ των προτέρων τη συριακή κυβέρνηση για τα μέρη που θα επισκεφτούν, συνοδεύονται και από κυβερνητικούς αξιωματούχους, βλέπουν την κατάσταση που τους δείχνει το καθεστώς και φεύγουν ήσυχοι και ωραίοι. Εμείς γελάμε, και οι κάτοικοι στη Συρία που καταπατούνται τα θεμελιώδη δικαιώματά τους κλαίνε.

Ζ όπως Ζάπινγκ. Η ελληνική τηλεόραση κατεβάζει ρολά τις γιορτές των Χριστουγέννων και μας προσφέρει μόνο ταινίες, επαναλήψεις και μαγνητοσκοπημένες εμφανίσεις τραγουδιστών στα νυχτερινά μαγαζιά. Δε ζούμε βέβαια σε περιοχές με ψυχρό κλίμα ώστε να είμαστε αναγκασμένοι να μένουμε σπίτι στις γιορτές κι έτσι πολλοί είναι οι  συμπατριώτες μας που προτιμούν να το ρίξουν έξω. Αυτός όμως που μένει στο σπίτι για οποιοδήποτε λόγο δεν πρέπει να τυγχάνει καλύτερης μεταχείρισης χρονιάρες μέρες από το να βλέπει τις ίδιες ταινίες για χιλιοστή φορά;

Η όπως Ημερομηνία. Δύο μήνες σχεδόν διαφωνούσαν τα κόμματα για την ημερομηνία των εκλογών και απ' ότι φαίνεται μάλλον καταλήξαμε σε μία. Από τα μέσα Φεβρουαρίου που είχε συμφωνηθεί αρχικά, οι εκλογές μετατίθενται για την περίοδο του Πάσχα, λίγο πριν ή λίγο μετά. Ελπίζω να ησυχάσουν τώρα και τα κόμματα και να ασχοληθούν με κάτι πιο σημαντικό.

Θ όπως Θρησκοληψία. Ουκ ολίγα ήταν τα κρούσματα στην Ελλάδα και τον κόσμο την εβδομάδα που μας πέρασε: από τους πιστούς των παραθρησκευτικών οργανώσεων που διαδήλωναν υπέρ ενός απατεώνα μοναχού μέχρι τα επεισόδια στο Ισραήλ με τους υπερορθόδοξους Εβραίους που διεκδικούν το δικαίωμα να καταπατούν τα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών, γιατί έτσι λέει η Τορά. Ο φανατισμός δεν γνωρίζει σύνορα ούτε θρησκείες. Δεν υπάρχουν καλές και κακές θρησκείες, αλλά ανοιχτόμυαλοι και πωρωμένοι άνθρωποι.

Ι όπως Ιδεολογίες. Το 2011 φεύγει και αυτό που έμεινε σαν αίσθηση - ανάμεσα στα πολλά - είναι η κρίση που περνούν οι ιδεολογίες γενικά. τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο. Είδαμε σοσιαλιστικές κυβερνήσεις να εφαρμόζουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Είδαμε ηγέτες να θεωρούν ότι η Ευρώπη γίνεται πιο ενιαία όχι με τη συμμετοχή των λαών, αλλά με τον αποκλεισμό τους. Η ιδεολογία ως κριτήριο για τη λήψη αποφάσεων έδωσε τη θέση της στον πανικό και στους πειραματισμούς. Δυστυχώς, δεν προβλέπεται καμιά συγκλονιστική αλλαγή το 2012.

Κ όπως Κρίση. Ήταν πολύ εύστοχος ο τίτλος της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ "Σσς, το ΠΑΣΟΚ κοιμάται". Το μέχρι πρότεινος κυβερνών κόμμα, που διαθέτει και την πλειοψηφία στο ελληνικό κοινοβούλιο, είναι απόν. Δεν έχει άποψη συγκροτημένα σαν κόμμα, δεν αποφασίζει να λύσει τα εσωκομματικά του και αναλώνεται σχεδόν αποκλειστικά σε αυτά περιμένοντας να τα λύσει "εν ευθέτω χρόνω". Μπορεί βέβαια να έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα ότι δε θα κερδίσουν τις επόμενες εκλογές και να υποθέτουν εύλογα ότι στην επόμενη Βουλή κανένα κόμμα δε θα έχει αυτοδυναμία, οπότε θα συμμετέχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην κυβέρνηση. Ποιος τους έχει πει όμως ότι η κοινωνία δέχεται να αναδείξει ως αξιωματική αντιπολίτευση ένα κόμμα που μέχρι στιγμής απουσιάζει εντελώς από τα όσα συμβαίνουν γύρω μας; Πολύ φοβάμαι ότι αν συνεχίσουν αυτήν τη χαλαρή διάθεση, οι εκπλήξεις για το ΠΑΣΟΚ θα είναι πολλές και δυσάρεστες το 2012 και θα τους πάρει όλους η μπάλα.

Λ όπως ΛΑ.Ο.Σ. Το κόμμα του κυρίου Καρατζαφέρη μπορεί κάλλιστα να ονομαστεί και το κόμμα της κωλοτούμπας. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ενώ οι ξένοι ανησυχούν για τη συμμετοχή ενός ακροδεξιού κόμματος στην τελευταία κυβέρνηση συνεργασίας, οι περισσότεροι στην Ελλάδα γελάνε. Τόσες πολλές και τόσο συχνές αλλαγές θέσης δεν έχω ξαναδεί. Είναι ότι πιο παλαιοκομματικό και ξεπερασμένο υπάρχει σήμερα στην πολιτική ζωή του τόπου και πλέον έχω βαρεθεί να γελάω, αλλά άρχισα να κουράζομαι.

Μ όπως Μενεγάκη. Έστω και με φωτογραφίες από το περσινό χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν, έστω και χωρίς να το έχει η ίδια παραδεχτεί ακόμα ανοιχτά, επισημοποιήθηκε εμμέσως ο δεσμός της με τον Ματέο Πανταζόπουλο, από το εξώφυλλο του περιοδικού HELLO. Οι φωτογραφίες αυτές αποτελούν κατά κάποια έννοια τα σημαντικότερα gossip ντοκουμέντα όχι μόνο των γιορτών, αλλά και ολόκληρου του 2011, κατά την προσωπική μου γνώμη.

Ν όπως Νιγηρία. Χώρα διηρημένη σε μουσουλμάνους και χριστιανούς, η Νιγηρία είναι θύμα συχνών φαινομένων θρησκευτικής βίας. Ο εμπρησμός των εκκλησιών ανήμερα τα Χριστούγεννα δυστυχώς δε θα είναι το τελευταίο σχετικό κρούσμα. Εύχομαι η τοπική ηγεσία να φροντίσει ωστόσο να γεφυρωθούν τα θρησκευτικά μίση. Προσωπικά πάντως δεν μπορώ να δεχτώ ότι μπορεί μια θρησκεία να ευλογεί τη βία κατά όσων έχουν ασπάζονται άλλες πεποιθήσεις. Όταν πιστεύω στην αλήθεια των πεποιθήσεων μου προσπαθώ να τις μεταδώσω στον άλλο με το διάλογο και με ειρηνικά μέσα και όχι σκοτώνοντας τον. 

Ξ όπως Ξενύχτι. Στην Ελλάδα γιορτές ίσον ξενύχτι. Ακόμα και εκείνοι που δεν τους περισσεύουν τα χρήματα, το ρίχνουν έξω για να διασκεδάσουν και να αλλάξει η διάθεσή τους. Μακάρι να γνώριζαν και κάποιοι πιο βόρειοι λαοί ότι η διασκέδαση δεν είναι αμαρτία και τεμπελιά και να μην ακούγαμε ή διαβάζαμε χλευαστικές αναφορές για τους "τεμπέληδες Έλληνες που όλοι την ώρα διασκεδάζουν". Δυστυχώς όμως οι ρατσιστικές νοοτροπίες - και ειδικά όταν πρόκειται για απόψεις κοινωνικά ρατσιστικές - δεν αλλάζουν εύκολα.

Ο όπως Ορμούζ. Τα στενά μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας ανεβάζουν την ένταση όχι μόνο στην περιοχή του Περσικού κόλπου αλλά και παγκόσμια. Οι απειλές για εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο προκάλεσαν απειλές για κλείσιμο των στενών από το Ιράν τορπιλίζοντας στο καταχείμωνο την αγορά πετρελαίου και δείχνοντας πόσο εύθραυστη είναι η ειρήνη στην περιοχή. 

Π όπως Παραιτήσεις. Πριν δυο μέρες παραιτήθηκαν οι οικονομικοί εισαγγγελείς καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο τους και σήμερα ανακάλεσαν τις παραιτήσεις τους. Ευθιξία, υπερβολική αντίδραση ή σκοπιμότητες; Όποιος και αν ήταν ο λόγος, προκάλεσαν τόσο μεγάλη αναστάτωση την εβδομάδα που πέρασε που απορώ γιατί δηλώνουν ανακουφισμένες οι ανώτατες εισαγγελικές αρχές αντί να τους επιβάλλουν κυρώσεις για τα είπα-ξείπα τους.

Ρ όπως Ρωσία. Οι αξιωματούχοι αυτής της χώρας δε σε αφήνουν να πλήξεις. "Πλακώσανε και οι γύφτοι" λέει μια ελληνική παροιμία. Αντί να βλέπουν τα χάλια της Ρωσίας στα θέματα μη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι εκπρόσωποι της ρωσικής εκκλησίας αλλά και του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών (!) θεώρησαν σκόπιμο να παρέμβουν στην υπόθεση του Βατοπεδίου με αφορμή την προφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ. Μα καλά, επειδή ενδεχομένως η δικαιοσύνη και γενικότερα οι θεσμοί στη Ρωσία να μην είναι ανεξάρτητοι, τους είπε κανείς ότι αυτό συμβαίνει και στην Ελλάδα; Πόσο θράσος έχουν αυτοί που χωρίς να γνωρίζουν μια δικαστική υπόθεση που αφορά Έλληνες πολίτες και η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και παρεμβαίνουν στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας;

Σ όπως Σκουπόξυλο. Το σκουπόξυλο δεν είναι μόνο ο εναλλακτικός τρόπος να σκουπίζουμε τα πατώματα μας αντί της ηλεκτρικής σκούπας, αλλά είναι και ο εναλλακτικός τρόπος να παίζουν ξύλοι οι ιερείς στα Ιεροσόλυμα για να λύσουν τις διαφορές τους, οι οποίες έχουν να κάνουν με το ποιος θα καθαρίσει τα μέρη του ναού. Έλεος!

Τ όπως Τσάβες. Καιρό είχαμε να τον ακούσουμε, αλλά έκανε πραγματικά δυνατό comeback. Αντί να σχολιάσει τα στοιχεία που δείχνουν ότι η χώρα του, η Βενεζουέλα, είναι μια από τις πιο βίαιες κοινωνίες του κόσμου με περισσότερες από 19.000 δολοφονίες το χρόνο, ο άνθρωπος έκανε την απίστευτη δήλωση ότι μπορεί οι ΗΠΑ να προκαλούν καρκίνο στους αριστερούς ηγέτες της Λατινικής Αμερικής. Προφανώς δεν ξέρει ότι ο καρκίνος είναι η μάστιγα της εποχής μας, αφού οι περισσότεροι συμπατριώτες από ότι φαίνονται πεθαίνουν επειδή δολοφονούνται, λίγη σοβαρότητα όμως δε βλάπτει..

Υ όπως Υποσχέσεις. Θέσεις εργασίας σε 150.000 ανέργους μέσα στο επόμενο τρίμηνο φέρεται να υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος σύμφωνα με το χτεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ. Όσο απίθανο κι αν ακούγεται κάτι τέτοιο ανεξάρτητα οικονομικής κρίσης, τόσο ελπίζω να κρύβει κάποιον συγκεκριμένο σχεδιασμό και προγραμματισμό. Αλλιώς, αν είναι να ακούμε εντυπωσιασμούς και υπερβολικές υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα ακόμα και από τους τεχνοκράτες "ζήτω που καήκαμε". 

Φ όπως Φυσικό Αέριο. Δεν πέρασε και λίγα η Κύπρος το 2011. Ωστόσο, η ανακάλυψη πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε ένα μόνο θαλάσσιο οικόπεδο ήταν ο καλύτερος τρόπος για το μαρτυρικό νησί να αποχαιρετήσει τη χρονιά αυτή. Άντε να ξεκινήσουν οι έρευνες και στις ελληνικές θάλασσες για να δούμε τι θα βρούμε.

Χ όπως Χιόνι. Αυτό που μάθαμε την εβδομάδα που μας πέρασε είναι ότι οι Βορειοκορεάτες αγαπούσαν τόσον πολύ αυτόν τον Κιμ Γιουνγκ-Ιλ που άντεχαν να χτυπιούνται και να οδύρονται με τις ώρες υπό συνθήκες παγετού, όπου όλα είχαν σκεπαστεί από το χιόνι. Δεν ξέρω αν έκλαιγαν επειδή θρηνούσαν ή επειδή κρύωναν τόσες ώρες εκεί έξω, τους θαυμάζω όμως γιατί δεν είδαμε καμιά εικόνα ανθρώπων να γλιστρούν στον πάγο, έτσι όπως έτρεχαν πίσω από τη νεκροφόρα.

Ψ όπως Ψάλλω. Παραδόξως, ενώ άλλες χρονιές τα ΜΜΕ αρέσκονταν σε τίτλους όπως "τα έψαλλαν στους πολιτικούς" κάθε Χριστούγεννα με αφορμή τα κάλαντα που έλεγαν μαθητές προς την πολιτική ηγεσία της χώρας, φέτος το λογοπαίγνιο αυτό δεν το ακούσαμε. Βέβαια, έχουμε αύριο και τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς, αλλά είναι εντυπωσιακό ότι σε μια εποχή ισοπέδωσης των πάντων, όπου οι φραστικές επιθέσεις κατά των βουλευτών αναγορευόταν σε πρώτο θέμα της επικαιρότητας, το αθώο αυτό λογοπαίγνιο ξεχάστηκε από τα "δαιμόνια"  ελληνικά Μ.Μ.Ε.

Ω όπως Ωριμότητα. Η τελευταία λέξη του αλφαβήτου της εβδομάδας είναι μια ευχή για τη χρονιά που έρχεται: να δείξουμε περισσότερη ωριμότητα όλοι μας, τόσο οι ηγεσίες όσο και οι λαοί, παντού στον κόσμο, γιατί τα κρίσιμα προβλήματα δε λύνονται με πανικό και με προκαταλήψεις, αλλά με σύνεση και ανοιχτό πνεύμα. Το 2011 αδυνατώ να θυμηθώ μία απόφαση που να ελήφθη - σε ευρωπαϊκό τουλάχιστον επίπεδο - μέσα σε ένα τέτοιο πνεύμα. Ίδωμεν το 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου