28 Δεκεμβρίου 2011

ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΟΙ I: ΝΟΡΒΗΓΙΚΗ ΣΑΠΟΥΝΟΠΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΚΑΛΟΚΑΙΡΟ!!

Αυτό που συμβαίνει σε μια από τις δημοφιλέστερες σειρές της νορβηγικής τηλεόρασης, την καθημερινή σαπουνόπερα "Hotel Cæsar", πραγματικά δεν έχει προηγούμενο: οι ήρωες της σειράς γιορτάζουν τα Χριστούγεννα όχι τον Δεκέμβριο όπως συνηθίζεται, αλλά τον ... Ιούνιο! Όχι, δεν άλλαξε ξαφνικά ημισφαίριο η Νορβηγία. Η χώρα εξακολουθεί γεωγραφικά να ανήκει εκεί που ανήκε πάντα, στη βόρεια Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στη σκανδιναβική χερσόνησο. Ωστόσο, τα χριστουγεννιάτικα επεισόδια προβάλλονται κατά παράδοξο τρόπο τον Ιούνιο, παρότι η σειρά προβάλλεται κανονικά τα Χριστούγεννα, μόνο που τότε οι ήρωες φοράνε τα...κοντομάνικα τους. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό το πρωτοφανές τηλεοπτικό παράδοξο σε ένα από τα πιο οργανωμένα κράτη του πλανήτη;


Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή... Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται στον μεγαλύτερο σε τηλεθέαση τηλεοπτικό σταθμό της Νορβηγίας το TV2 από τον Οκτώβριο του 1998 και είναι η μακροβιότερη σειρά στη χώρα, αλλά και σε ολόκληρη τη Σκανδιναβία. Η δράση εκτυλίσσεται σε ένα ξενοδοχείο του Όσλο δίνοντας έμφαση στις ζωές της ιδιοκτήτριας οικογένειας, των Anker-Hansen, και των εργαζομένων σε αυτό, ενώ θίγει σειρά θεμάτων που απασχολούν μια τυπική σαπουνόπερα
Μέχρι πέρυσι όλα κυλούσαν κανονικά στον τηλεοπτικό αυτό μικρόκοσμο και τα Χριστούγεννα γιορτάζονταν κανονικά τον Δεκέμβριο, όπως συμβαίνει άλλωστε σε όλες τις τηλεοπτικές σειρές. Το 2010 όμως, το τηλεοπτικό δίκτυο που προβάλλει τη σειρά αποφάσισε να αλλάξει τον προγραμματισμό και να προβάλλει το "Hotel Cæsar" τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, ενώ μέχρι τότε προβαλλόταν πέντε ημέρες από Δευτέρα ως Παρασκευή. 
Ωστόσο, για κάποιον άγνωστο λόγο, οι δημιουργοί της σειράς συνέχιζαν να γυρίζουν τα επεισόδια σαν να συνέχιζε η πενθήμερη προβολή του σήριαλ. Το αποτέλεσμα φυσικά ήταν να γυρίζονται πλέον τα επεισόδια πολλούς μήνες προτού προβληθούν στην τηλεόραση, με συνέπεια τα επεισόδια που προορίζονταν για την περίοδο των Χριστουγέννων, φέτος προβλήθηκαν τον Ιούνιο. 
Φανταστείτε τώρα να σκάει έξω ο τζίτζικας και να παρακολουθείτε ανθρώπους ντυμένους με παλτά και γούνες να εύχονται "καλή χρονιά" ο ένας στον άλλο ή να βρίσκεστε χειμωνιάτικα στη Νορβηγία όπου επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και να βλέπετε τους ηθοποιούς με τα κοντομάνικα να απολαμβάνουν το καλοκαίρι τους. Δεν ξέρω αν οι παραγωγοί του σήριαλ σκοπεύουν να κάνουν κάτι με το θέμα των γυρισμάτων, να κάνουν κανένα διάλειμμα ας πούμε, πάντως σίγουρα πρέπει να ασχοληθούν με το θέμα αυτό και να καλυφθεί κάπως αυτός ο χρονολογικός ετεροχρονισμός γιατί αν συνεχίσουν έτσι θα υποδέχονται το 2014 την Πρωτοχρονιά του 2013!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου