25 Δεκεμβρίου 2011

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 25 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Σήμερα είναι Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011, η ημέρα των Χριστουγέννων. Χρόνια πολλά σε όλους!
Η πιο λεπτομερής περιγραφή της γέννησης του Ιησού γίνεται από τον ευαγγελιστή Λουκά. Σύμφωνα με την περιγραφή της Γέννησης από τον Λουκά, ο αρχάγγελος Γαβριήλ είχε σταλεί από τον Θεό σε μια παρθένα γυναίκα, τη Μαρία, στην οποία και προανήγγειλε ότι θα φέρει στον κόσμο τον Υιό του Θεού με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, χωρίς να έρθει σε ερωτική επαφή με τον αρραβωνιαστικό της Ιωσήφ. Εννιά μήνες μετά, η Μαρία και ο Ιωσήφ αναγκάστηκαν να πάνε στην πατρίδα του δεύτερου, τη Βηθλεέμ, προκειμένου να απογραφούν σύμφωνα με το διάταγμα που είχε εκδώσει ο Καίσαρας Αύγουστος.
Τα ξενοδοχεία ήταν γεμάτα από κόσμο που ήρθε στην πόλη για την απογραφή, κι έτσι η Μαρία και ο Ιωσήφ βρήκαν καταφύγιο σε μία φάτνη, όπου η Μαρία γέννησε τον Ιησού. Σύμφωνα με τον Λουκά, ένας άγγελος εμφανίστηκε σε κάτι βοσκούς της περιοχής, στους οποίους ανήγγειλε το χαρμόσυνο νέο και αυτοί προσέτρεξαν αμέσως να δουν από κοντά το θείο βρέφος. Μια αντίστοιχη ιστορία για τρεις μάγους (και όχι για βοσκούς) που έμαθαν για τη γέννηση του βασιλιά των Ιουδαίων από ένα λαμπρό άστρο στον ουρανό περιγράφει ο ευαγγελιστής Ματθαίος. Σε κανένα ευαγγέλιο δεν προσδιορίζεται ο ακριβής χρόνος ή η εποχή που συνέβησαν όλα αυτά, ωστόσο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ιστορικών ο χρόνος της Γέννησης δε συμπίπτει με αυτό που έχουμε συμβατικά ορίσει ως "έτος μηδέν", αλλά στην πραγματικότητα συνέβη τέσσερα με έξι χρόνια νωρίτερα, ενώ το πλέον σίγουρο είναι ότι η Γέννηση του Ιησού έγινε άνοιξη και όχι μέσα στο χειμώνα, κρίνοντας τόσο από την διεξαγωγή της απογραφής όσο και από την παρουσία βοσκών στην ύπαιθρο μέσα στη νύχτα.
Παράλληλα, η σημερινή ημέρα είναι αργία και σε ένα μουσουλμανικό κράτος, το Πακιστάν, όχι όμως για θρησκευτικούς λόγους. Στις 25 Δεκεμβρίου 1876 γεννήθηκε ο Μοχάμεντ Αλί Τζινάχ, ο ιδρυτής του κράτος του Πακιστάν. Ο Τζινάχ αποτελεί τον "Πατέρα του Έθνους" (Baba-e-Qaum) και η ημερομηνία της γέννησής του αποτελεί επίσημη αργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου