25 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟ ... ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Ήταν ποτέ δυνατόν ένα τραγούδι να περιγράφει πώς ένα παιδί "έπιασε" τη μητέρα του να φιλάει τον Σάντα Κλάους (δηλαδή τον Αμερικανό Άι Βασίλη) μέσα στη νύχτα και να μην ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από την ρωμαιοκαθολική εκκλησία των ΗΠΑ της δεκαετίας του 1950; Βέβαια ο στίχος είναι πολύ πιο αθώος από ότι φαίνεται από μια πρώτη ματιά, ωστόσο είναι εύκολα παρερμηνεύσιμος και παρεξηγήσιμος, όπως συνέβη αρχικά στην περίπτωση του "I Saw Mommy Kissing Santa Claus" ("είδα τη μαμά να φιλάει τον Άι Βασίλη") που ερμήνευσε σε ηλικία 13 ετών ο Jimmy Boyd. 

Το τραγούδι αρχικά γράφτηκε για διαφημιστικούς σκοπούς, αμέσως όμως έγινε μεγάλη επιτυχία ξεσηκώνοντας παράλληλα υπερβολικές αντιδράσεις που έφτασαν μέχρι και την προσωρινή απαγόρευση του τραγουδιού. Χρειάστηκε να δοθούν εξηγήσεις ότι το φιλί της μαμάς με τον Άγιο ήταν εντελώς αθώο και δόθηκε κάτω από ένα γκυ, σύμφωνα με το έθιμο που θέλει όσους βρίσκονται κάτω από το γκυ να δίνουν ένα πεταχτό, αθώο φιλί. 
Το τραγούδι εξακολουθεί να είναι πετυχημένο μέχρι και σήμερα, ενώ έχει γνωρίσει ουκ ολίγες επανεκτελέσεις. Η επανεκτέλεση όμως που μου άρεσε πιο πολύ είναι ίσως η πιο cheesy, η πιο χαρούμενη απ' όλες, παρόλο που τη βρίσκω ως την πιο ταιριαστή για ένα τόσο "ζωηρό" στιχουργικά τραγουδάκι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου