26 Δεκεμβρίου 2011

ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΩΡΟ; ΚΑΝΤΟ ΟΠΩΣ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ !!

Τα δώρα είναι μεγάλος μπελάς. Πρέπει να είναι κάτι καλό, κομψό, να αρέσει σε αυτόν που προσφέρεται, και να μην είναι πολύ ακριβό, εκτός κι αν πρόκειται για κάποιο πολύ σημαντικό πρόσωπο στη ζωή κάποιου. Ο μεγαλύτερος μπελάς όμως είναι περίοδοι όπως τα Χριστούγεννα, όπου είσαι αναγκασμένος να αγοράζεις δώρα για ένα σωρό άτομα: για την κοπέλα ή το αγόρι σου που πρέπει να της/του δείξεις την αγάπη σου (αυτό το δώρο είναι must), τους γονείς σου που αλλιώς θα σου κάνουν παράπονα ότι τους ξέχασες, αναπόφευκτα στα αδέρφια σου, αν έχεις, ώστε να μην αρχίσουν και αυτά την γκρίνια - και καλά αν έχεις από ένα, τι γίνεται όμως αν ανήκεις σε πολύτεκνη οικογένεια; Μετά είναι οι κολλητοί σου που δεν πρέπει να νιώσουν ριγμένοι από τη στιγμή που έχεις αγοράσει δώρο για το έτερον σου ήμισυ, οι συνάδελφοι στη δουλειά που θέλουν να υπάρχει φιλικό κλίμα μεταξύ σας (κι ας σε θάβουν πίσω από την πλάτη σου), κάποιοι απλοί γνωστοί που νιώθουν φίλοι σου και δε θες να τους κακοκαρδίσεις χρονιάρες μέρες ή που θέλεις να τους καλοπιάσεις γιατί τους έχεις ανάγκη (ντροπή σου γι' αυτό!).

Ω,ναι....είναι πολύ δύσκολο να βρεις το ιδανικό δώρο για όλους, που να αρέσει στον καθένα και να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Σου έχει συμβεί και εσένα εξάλλου να σου κάνουν κάποιο δώρο που είτε δεν αντιλαμβάνεσαι τη χρησιμότητα ή του γούστο του είτε σου το έχει ήδη προσφέρει κάποιος άλλος και δε σου χρειάζεται σε επανάληψη. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα...τι κάνεις στην περίπτωση που δέχεσαι ένα δώρο που ουσιαστικά δεν το θες, δε σου αρέσει ή δε σου χρειάζεται καν; Από ευγένεια δεν μπορείς να το αρνηθείς, αλλά αντιθέτως πρέπει να δείξεις πολύ χαρούμενος - μην πω ενθουσιασμένος - από το προσφερθέν. Είναι ένα από τα πολλά, μικρά, αθώα ψέματα που είμαστε αναγκασμένοι να λέμε κάπου κάπου για να κρατάμε τις ισορροπίες και να μη χαλάμε τις κοινωνικές μας σχέσεις. Μετά όμως ψάχνεις να βρεις έναν τρόπο να το ξεφορτωθείς. Ο κλασσικός τρόπος είναι να το επιστρέψεις στο κατάστημα από όπου αγοράστηκε και να το αλλάξει με κάτι άλλο που είναι του γούστου σου. Πολλές φορές όμως τυχαίνει ένα μαγαζί να μη δέχεται επιστροφές χωρίς απόδειξη αγοράς ή κάρτα επιστροφής - κακώς! - παρότι το ίδιο κατάστημα εν γνώσει του δεν έδωσε απόδειξη για να μην αποκαλυφθεί η αξία του δώρου. Ο άλλος τρόπος είναι να το κρατήσεις στην αποθήκη σου και να το φυλάξεις για να το δώσεις εσύ σαν δώρο σε κάποιον άλλον γνωστό σου, φίλο ή κάποιον που μισείς (αν το εν λόγω δώρο είναι πραγματικό εξάμβλωμα). Άλλωστε, τόσα γενέθλια, ονομαστικές γιορτές, εορταστικές περίοδοι υπάρχουν καθ' όλη τη χρονιά. Το μόνο που χρειάζεται να προσέξετε είναι να θυμάστε για όλα τα δώρα ποιος σας τα προσέφερε, ώστε να μην του το πάτε κατά λάθος πίσω, και φυσικά να έχετε προηγουμένως βγάλει την ευχετήρια καρτούλα και να γράψετε μία καινούρια. 
Υπάρχει όμως και ένας τρίτος, πιο σύγχρονος τρόπος να ξεφορτωθείς ένα ανεπιθύμητο δώρο με τη βοήθεια του ίντερνετ και των ιστοσελίδων ηλεκτρονικών πωλήσεων, μέθοδο που φαίνεται ότι ακολουθούν πολύ οι Γάλλοι, η οποία έχει συν τοις άλλοις το πλεονέκτημα ότι μπορείς να βγάλεις ένα εξτρά εισόδημα - ειδικά αν έχεις πολλά δώρα για ξεφόρτωμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα "20 Μinutes" η διακίνηση αγαθών στο πιο δημοφιλές ηλεκτρονικό κατάστημα της χώρας, το PriceMinister, αυξήθηκε κατά 50% το σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων χάρη στα ανεπιθύμητα δώρα και την προσπάθεια πολλών να τα ξεφορτωθούν πουλώντας τα. Το πρώτο κύμα εμφανίστηκε το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων από τις εννιά μέχρι τα μεσάνυχτα, και συνεχίστηκε το πρωί των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, συνολικά στην εορταστική περίοδο, αναμένεται να ανεβούν προς πώληση στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα περίπου τρία εκατομμύρια ανεπιθύμητα δώρα έναντι δύο εκατομμυρίων πέρυσι. Μεταξύ των δώρων προς πώληση είναι η βιογραφία του Steve Jobbs, το dvd με την τελευταία ταινία του Χάρυ Πότερ, όπως και άλλων δημοφιλών ταινιών και αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα περισσότερα δώρα που μεταπωλούνται ηλεκτρονικά είναι μάλλον δώρα που κάποιος τα έχει αποκτήσει σε πολλά αντίγραφα από διαφορετικούς αποστολείς - με το αζημίωτο φυσικά. Αν θέλετε ακολουθήστε κι εσείς το γαλλικό παράδειγμα, προσέξτε μόνο μη γίνει καμία στραβή που θα σας εκθέσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου