30 Ιουλίου 2012

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ


Ποιος είπε ότι οι Έλληνες είμαστε τεμπέληδες; Σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο ιατρικό περιοδικό The Lancet με την υπογραφή του Pedro Hallal, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πελότας της Βραζιλίας, οι Έλληνες ασκούμαστε περισσότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους - ή, τέλος πάντων, είμαστε λιγότερο αδρανείς.
Η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Hallal συνέκρινε τις απαντήσεις αντιπροσωπευτικού δείγματος ατόμων ηλικίας 15 ετών και πάνω από 122 χώρες του κόσμου, καθώς και εφήβων από 13 έως 15 ετών από 105 χώρες, στις οποίες αναλογεί το 89% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ως μέτρο για τη διάκριση των δραστήριων λαών από τους τεμπέληδες ήταν το ημερήσιο και εβδομαδιαίο επίπεδο σωματικής άσκησης: τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας αθλητικής δραστηριότητας την ημέρα επί πέντε ημέρες την εβδομάδα ή τουλάχιστον 20 λεπτά έντονης άθλησης τρεις φορές την εβδομάδα - είτε ένας συνδυασμός των δύο. Να διευκρινιστεί, πάντως, ότι δεν πρόκειται για έρευνα τύπου "πόσοι πάνε στο γυμναστήριο", αλλά ενδιαφέρεται για τον τρόπο ζωής των κατοίκων στις διάφορες χώρες.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 31% των ανθρώπων (δηλαδή περίπου 1.5 δισ.) δεν ασκείται στο ελάχιστο, ενώ τα πρωτεία στην αδράνεια φαίνεται να έχουν οι γυναίκες (34% έναντι 28% των ανδρών) - αν και στη χώρα μας ισχύει το ανάποδο. Σε γενικές γραμμές τα πρωτεία στην τεμπελιά έχουν οι μεσογειακοί λαοί με τους Έλληνες να αποτελούμε την απρόσμενη εξαίρεση, αλλά και οι Άραβες, ενώ γενικά πιο τεμπέληδες είναι κυρίως οι λαοί με υψηλό βιοτικό επίπεδο.
Οι πιο τεμπέληδες σε όλον τον πλανήτη είναι οι κάτοικοι της Μάλτας, καθώς το 71.9% των κατοίκων της μικρής μεσογειακής χώρας δεν ασκείται στην καθημερινή του ζωή. Στις θέσεις 2 έως 10 ακολουθούν: η Σουαζιλάνδη (69%), η Σαουδική Αραβία (68.8%), η Αργεντινή (68.3%), Σερβία (68.3%), η Μικρονησία (66.3%), το Κουβέιτ (64.5%), το Ηνωμένο Βασίλειο (63.5%), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (62.5%) και Μαλαισία (61.4%). Μεταξύ των Ευρωπαίων, πίσω από τους Μαλτέζους, τους Σέρβους και τους Βρετανούς βρίσκονται οι Τούρκοι (56%), οι Κύπριοι (55.4%), οι Ιταλοί (54.7%), οι Ιρλανδοί (53.2%), οι Πορτογάλοι (51%) και οι Ισπανοί (50.2%).
Αντίθετα, οι Έλληνες είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης στη σωματική δραστηριότητα, καθώς μόλις το 15.6% απάντησε ότι δεν ασκείται καθόλου, ενώ ακολουθούν οι Εσθονοί (17%) και οι Ολλανδοί (18%). Παγκοσμίως, οι λιγότερο τεμπέληδες είναι οι κάτοικοι του Μπαγκλαντές, καθώς μόλις το 4.7% του πληθυσμού της χώρας αυτής δεν παρουσιάζει την οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα, και ακολουθούν οι κάτοικοι της Μοζαμβίκης (7.1%), του Μπενίν (9.1%) και της Καμπότζης (11.2%).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου