2 Αυγούστου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


Σήμερα είναι Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2012.
Σαν σήμερα έχουν γεννηθεί μεταξύ άλλων ο συνθέτης Δήμος Μούτσης (1938), ο κινηματογραφικός "Λόρενς της Αραβίας" Πίτερ Ο'Τούλ (1932) και η Χιλιανή συγγραφέας Ιζαμπέλ Αλιέντε (1942).
Στην Π.Γ.Δ.Μ.  γιορτάζεται η εθνική εορτή της χώρας, η επέτειος από την εξέγερση του Ίλιντεν στις 21 Ιουλίου 1903, την ημέρα της γιορτής του Προφήτη Ηλία - η εκκλησία της γειτονικής χώρας ακολουθεί το Ιουλιανό ημερολόγιο και αυτός είναι ο λόγος για τη διαφορά στις ημερομηνίες. Εξάλλου, στις 2 Αυγούστου 1944 συνεδρίασε για πρώτη φορά η ASNOM, η "Αντιφασιστική Συνέλευση για την Ελευθερία του Λαού της Μακεδονίας, όπως ονομαζόταν, στο μοναστήρι του Prohor Pčinjski στη νότιο Σερβία. Η περιοχή βρισκόταν ακόμη υπό βουλγαρική κατοχή από το Μάρτιο του 1941, ενώ η πρωτοβουλία ίδρυσης της ASNOM θεωρείται ως πρόδρομος για τη δημιουργία της αυτόνομης "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" στη μεταπολεμική Γιουγκοσλαβία.
Στην Κόστα Ρίκα σήμερα είναι η γιορτή της Παρθένου των Αγγέλων (Virgen de los Angeles), γνωστής και ως "La Negrita", δηλαδή "η Μαύρη Παρθένος", η οποία θεωρείται η προστάτιδα της χώρας. Το αγαλματάκι που την απεικονίζει βρέθηκε τυχαία από μια γυναίκα στις 2 Αυγούστου 1635, στο μέρος όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα με το θρύλο, όταν η γυναίκα που βρήκε το άγαλμα το πήρε μαζί της, εκείνο χάθηκε και επανεμφανίστηκε στο σημείο όπου είχε βρεθεί εξ αρχής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου