1 Αυγούστου 2012

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: THE BUGGLES - VIDEO KILLED THE RADIO STAR


1 Αυγούστου 1981.Ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα έκανε την πρεμιέρα του στις ΗΠΑ το μουσικό καλωδιακό κανάλι MTV σηματοδοτώντας την αρχή μιας νέας εποχής για την παγκόσμια μουσική βιομηχανία. Η οπτικοποίηση των τραγουδιών αρχίζει να συστηματοποιείται, για να εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια σε τόσο μεγάλο βαθμό, ώστε το βίντεο κλιπ να αυτονομηθεί ως τέχνη. Οι φωνητικές ικανότητες επισκιάζονται ακόμη περισσότερο από μια επιβλητικά λαμπερή, σκηνική παρουσία, από την εξωτερική εμφάνιση,. Με άλλα λόγια "το βίντεο σκότωσε τον σταρ του ραδιοφώνου" ("Video Killed The Radio Star"), όπως ήταν ο τίτλος του ομώνυμου τραγουδιού του αγγλικού συγκροτήματος The Buggles, το πρώτο βίντεο κλιπ με το οποίο εγκαινίασε την τηλεοπτική αναμετάδοση του το μουσικό δίκτυο προφητεύοντας το μέλλον.
Το "Video Killed The Radio Star" ήταν η μοναδική επιτυχία του συγκροτήματος, το οποίο είχε δύο μέλη, τον Τρέβορν Χορν και τον Τζεφ Ντάουνς), οι οποίοι και το έγραψαν μαζί με τον Μπρους Γούλεϊ. Το τραγούδι αρχικά περιελήφθη στο άλμπουμ του Μπρους Γούλεϊ και του συγκροτήματος του The Camera Club, ενώ σημείωσε επιτυχία στον Καναδά. Όπως ανέφερε σε συνέντευξη του ο Χορν, πηγή έμπνευσης του τραγουδιού ήταν ένα διήγημα του βρετανού συγγραφέα J.G. Ballard, στο οποίο ένα βουβό αγόρι που ζει σ΄ έναν κόσμο όπου η μουσική είναι απαγορευμένη, καθαρίζοντας τα τελευταία μουσικά απομεινάρια συναντά σ' έναν υπόνομο έναν τραγουδιστή της όπερας.
Οι Buggles το ηχογράφησαν ξανά, ενώ το "Video Killed The Radio Star", που κυκλοφόρησε στις 7 Σεπτεμβρίου 1979, έγινε το πρώτο σινγκλ του συγκροτήματος κατακτώντας την κορυφή των περισσότερων ευρωπαϊκών τσαρτ και φτάνοντας μέχρι τη θέση 40 του Billboard. Στις 27 Φεβρουαρίου 2000, το "Video Killed The Radio Star" έγινε το εκατομμυριοστό βίντεο κλιπ που προβλήθηκε από τη συχνότητα του αμερικανικού MTV, κάτι που προσέδωσε στο τραγούδι ένα εντονότερα συμβολικό χαρακτήρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου