9 Ιανουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 9 Ιανουαρίου


Σήμερα είναι Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2013.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Η Κέιτ Μίντλετον (ή Κάθριν, Δούκισσα του Κέμπριτζ) έχει γενέθλια και κλείνει τα 31. Γενέθλια έχει επίσης ο Κύπριος συνθέτης Γιώργος Θεοφάνους (45 ετών), αλλά και η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Τζόαν Μπαέζ (γενν. το 1941), γνωστή και για την ακτιβιστική της δράση την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ.
Πολλοί ήταν, όμως, εκείνοι που γεννήθηκαν, όταν το ημερολόγιο έδειχνε 9 Ιανουαρίου, αλλά δε βρίσκονται σήμερα στην ζωή: ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον (1913-1994), ο σημαντικός Σοβιετικός σκηνοθέτης - αρμενικής καταγωγής - Σεργκέι Παρατζάνοφ (1924-1990), η συγγραφέας και πρωτοπόρος του φεμινιστικού κινήματος Σιμόν ντε Μποβουάρ (1908-1986), αλλά και ο Ιταλός τραγουδιστής Ντομένικο Μοντούνιο, ο οποίος έγινε γνωστός παγκοσμίως το 1958 ερμηνεύοντας το "Nel Blu Dipinto Di Blu" (ή "Volare") στο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον, που φιλοξενήθηκε στην πόλη Χίλβερσουμ της Ολλανδίας, όπου όμως τερμάτισε στην τρίτη θέση.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Η Σερβική Δημοκρατία (Republika Srpska) της Βοσνίας Ερζεγοβίνης γιορτάζει την Ημέρα της Δημοκρατίας, δηλαδή την επέτειο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του κρατιδίου σαν σήμερα το 1992. Να σημειωθεί ότι η Βοσνία Ερζεγοβίνη έχει ομοσπονδιακή δομή και αποτελείται από δύο κρατίδια: το σερβικό και το κροατικό-μουσουλμανικό, τα οποία έχουν ξεχωριστές εθνικές εορτές. Για την ακρίβεια, οι μόνες κοινές γιορτές στα δύο συστατικά κράτη είναι η Πρωτοχρονιά και η Πρωτομαγιά.
Στο Νότιο Σουδάν γιορτάζεται η επέτειος από την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας της 9ης Ιανουαρίου 2005 (στην πόλη Ναϊβάσα της Κένυας), που άνοιξε το δρόμο για την ανεξαρτησία της χώρας τον Ιούλιο του 2011. Το Νότιο Σουδάν είναι το νεότερο κράτος του κόσμου. 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Ημέρα κατάθεσης (ή σκέψεων για κατάθεση) προτάσεων παραπομπής υπουργών έχει υπάρξει κατά το παρελθόν η 9η Ιανουαρίου:
Στις 9 Ιανουαρίου 1957, η κυβέρνηση της ΕΡΕ ανακοίνωσε την απόφαση της για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, που θα διερευνούσε το σκάνδαλο κακοδιαχείρισης και οικονομικών ατασθαλιών στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, στο οποίο εμπλεκόταν ο βουλευτής της ΕΡΕ και διορισμένος γενικός διευθυντής του Νοσοκομείου Σάββας Παπαεμμανουήλ, που εν τω μεταξύ είχε διαφύγει στο Παρίσι. 
Στις 9 Ιανουαρίου 1962, η Ένωση Κέντρου κατέθεσε πρόταση παραπομπής σε ειδικό δικαστήριο του πρώην υπηρεσιακού πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Δόβα, όπως και των πρώην υπηρεσιακών υπουργών Εθνικής Άμυνας (Χαράλαμπου Ποταμιάνου), Εσωτερικών (Νικολάου Λιανοπούλου) και του τέως Υφουπουργού Εσωτερικών Πάνου Καλογερόπουλου. Ο λόγος για την πρόταση παραπομπής ήταν οι εκλογές της 29ης Οκτωβρίου 1961, οι οποίες έμειναν γνωστές ως εκλογές "βίας και νοθείας", καθώς σημαδεύτηκαν από σωρεία καταγγελιών για παρατυπίες στους εκλογικούς καταλόγους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου