9 Ιανουαρίου 2013

Γιατί ΔΕΝ πρέπει να διαβάζουμε στην τουαλέτα;


Είσαι από τους τύπος που δεν πάνε ποτέ στην τουαλέτα χωρίς ένα βιβλίο ή ένα περιοδικό στα χέρια; Μήπως η μοναδική αφορμή για να πιάσεις βιβλίο στα χέρια σου είναι η δύσκολη ικανοποίηση της καθ'όλα απαραίτητης βιολογικής σου ανάγκης; Ε, λοιπόν, ξέχασε το! Ποτέ δεν πρέπει να πηγαίνουμε στην τουαλέτα με την πρόθεση να διαβάσουμε και κατιτί για να περάσει η ώρα πιο ευχάριστα, όπως μας συστήνει η Moon Sang-hui, καθηγήτρια του Κέντρου Βελτίωσης της Υγείας και Καλύτερων Γηρατειών στο Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σεούλ. 

Σύμφωνα με τη Moon Sang-hui, δεν πρέπει να καθόμαστε στην τουαλέτα για περισσότερα από τρία λεπτά. Αν ο χρόνος αυτός έχει παρέλθει, τότε το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να σηκωθούμε και να επιστρέψουμε σε κάποια άλλη δραστηριότητα, αντί να παιδευόμαστε άδικα. Προφανώς, έχουμε πρόβλημα δυσκοιλιότητας, οπότε πρέπει να κάνουμε κάτι για ντο θεραπεύσουμε και όχι να συμβιβαζόμαστε διαβάζοντας κεφάλαια ολόκληρα από το πλέον πρόσφατο μπεστ σέλερ. 
Η καθηγήτρια από τη Νότιο Κορέα υπογραμμίζει ότι η δυσκοιλιότητα συνδέεται κυρίως με ψυχολογικούς παράγοντες, όπως το στρες,ι με κακές συνήθειες, όπως η χαμηλή πρόσληψη νερού ή φυτικών ινών από τον οργανισμό, η έλλειψη σωματικής άσκησης κλπ., ενώ ορισμένες φορές συνδέεται και με άλλες ιατρικές παθήσεις, ο διαβήτης ή με προβλήματα στο θυρεοειδή. 
Όποια κι αν είναι η αιτία, γεγονός είναι ότι οι περισσότεροι μάλλον αντιμετωπίζουν υποτιμητικά ένα πρόβλημα δυσκοιλιότητας, αν και θα 'πρεπε να είναι πιο ανήσυχοι, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε άλλες επιπλοκές, όπως π.χ. αιμορροΐδες. Τι χρειάζεται να κάνουμε; Να τρεφόμαστε σωστά, να γυμναζόμαστε τακτικά και ν' αποβάλουμε το στρες. Οι συμβουλές της Moon Sang-hui είναι:
- Να μην καθόμαστε στην τουαλέτα περισσότερα από τρία λεπτά
- Να διατηρούμε καθαρή την περιοχή του πρωκτού
- Να μην καθόμαστε στην ίδια στάση (π.χ. στο γραφείο ή οπουδήποτε αλλού) για πολλή ώρα
- Ν' αποφεύγουμε το αλκοόλ, τα αλμυρά και ζεστά τρόφιμα, όπως και τον καφέ, αν έχουμε πρόβλημα δυσκοιλιότητας
- Να προσλαμβάνουμε φυτικές ίνες, όμως σε συνδυασμό με πολύ νερό (8-10 ποτήρια την ημέρα)
- Τέλος, υπάρχουν ειδικά φάρμακα καταπολέμησης της δυσκοιλιότητας, όμως δεν θα πρέπει να τα παίρνουμε για μεγάλα χρονικά διαστήματα - το ίδιο ισχύει και για τα καθαρτικά.
Και καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου