8 Ιανουαρίου 2013

Έγκυος κινδύνεψε να πεθάνει από ένα.. νύχι του εμβρύου


Μια εξαιρετικά σπάνια κατάσταση, που συμβαίνει  μόλις μία φορά ανά 80.000 γεννήσεις λίγο έλειψε να στερήσει την ζωή μιας 32χρονης γυναίκας, της Άντζελα Κόταμ, από το Φλιντσάιρ της Ουαλίας, η οποία αναγκάστηκε να γεννήσει πρόωρα (κατά 5 εβδομάδες) τα δίδυμα που κουβαλούσε στη μήτρα της. Η γυναίκα οδηγήθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με συμπτώματα προεκλαμψίας, όταν ένα νύχι (ή μια τρίχα) ενός από τα έμβρυα εισήλθε στο κυκλοφορικό της σύστημα προκαλώντας σοβαρή εσωτερική αιμορραγία και κατάρρευση στους πνεύμονες. 

Η 32χρονη δασκάλα, που έχει και μία μεγαλύτερη κόρη 4 ετών, υπέστη μια σπάνια επιπλοκή, που ονομάζεται εμβολή αμνιακού υγρού, καθώς το υγρό του αμνιακού σάκου, που περιβάλει τα έμβρυα, διέρρευσε μέσω των αιμοφόρων αγγείων στη μήτρα. Κύτταρα από τα έμβρυα, ενδεχομένως κάποιο νύχι ή μια τρίχα μαλλιών, ταξίδεψαν μέχρι τους πνεύμονες προκαλώντας σοβαρή αλλεργική αντίδραση. 
Οι γιατροί αποφάσισαν να φέρουν πρόωρα στον κόσμο τα δύο έμβρυα με καισαρική τομή, ώστε να προλάβουν τα χειρότερα, τα οποία δεν αποφεύχθησαν εντελώς. Η Άντζελα έχασε σχεδόν 4 λίτρα αίματος, χρειάστηκε 22 μεταγγίσεις που κράτησαν ένα τρίωρο, ενώ έπεσε σε κώμα για 12 ολόκληρες ώρες. Οι γιατροί προειδοποίησαν την οικογένεια της ότι ενδεχομένως να μην κατάφερνε να επιζήσει. Ευτυχώς, όμως, δεν επαληθεύτηκαν. 
Οκτώ μήνες μετά το περιστατικό αυτό που θα μπορούσε να της στερήσει την ζωή σε μια από τις ευτυχέστερες μέρες της ζωής της, η Άντζελα δηλώνει τυχερή και ευλογημένη, τόσο που κατάφεραν να γεννηθούν υγιή και τα δύο μωρά, όσο κι επειδή κατάφερε να βγει νικήτρια και η ίδια, παρόλο που οι πιθανότητες ήταν σε βάρος της. Πολλές φορές έχει αναρωτηθεί "τι θα γινόταν αν...", όμως αυτό που αποκόμισε από την περιπέτεια της υγείας της είναι ότι πρέπει να παίρνει την ζωή πιο ανάλφρα και ν' απολαμβάνει την κάθε στιγμή. Όπως λέει και η ίδια, "είμαστε τόσο κοντά, στο να χάσουμε τόσο πολλά". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου