8 Ιανουαρίου 2013

Γλέντησαν επειδή είδαν ήλιο μετά από... 31 ημέρες!

Πηγή: Jackie Challis/Record News Services

Στις 4 Δεκεμβρίου, η διάρκεια της μέρας ήταν μόλις 46 λεπτά. Έκτοτε, οι κάτοικοι της μικρής πόλης Ίνουβικ του βορειοδυτικού Καναδά, που βρίσκεται στον Αρκτικό κύκλο, έπρεπε να περιμένουν 31 ολόκληρες ημέρες για να ξαναδούν το φως του ήλιου. Και όταν αυτό έγινε, το γιόρτασαν δεόντως με πυροτεχνήματα και φωτιές, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, ενώ οι κάτοικοι έκαψαν τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα, που κοσμούσαν μέχρι πρόσφατα τα σπίτια τους. 

Βέβαια, οι γιορτές κράτησαν περισσότερο από τη διάρκεια της ημέρας, καθώς η πρώτη εμφάνιση του ήλιου ύστερα από 1 μήνα δεν κράτησε περισσότερα από 41 λεπτά. Για τους περίπου 3.000 κατοίκους, η δειλή επανεμφάνιση του ήλιου πάνω από την πόλη τους σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα, κάτι σαν μια Πρωτοχρονιά τέσσερις μέρες μετά την ημερολογιακή, και αρχίζουν τις υπαίθριες δραστηριότητες τους, παρόλο που η θερμοκρασία παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα (γύρω στους -30 βαθμούς Κελσίου).. 
Πάντως, η αποζημίωση για τις 31 ημέρες σκότους θα είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική. Η μέρα θ' αρχίσει να μεγαλώνει με γρήγορους ρυθμούς και ήδη στις 12 Ιανουαρίου θα διαρκέσει 2 ώρες και 24 λεπτά, ενώ μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου η διάρκεια της θα ξεπεράσει τις πεντέμισι ώρες. Εξάλλου, από το τελευταίο σαββατοκύριακο του Μαΐου και μέχρι τις 18 Ιουλίου οι κάτοικοι του Ίνουβικ μάλλον θα... βαρεθούν το πολύ φως, καθώς επί 55 ημέρες ο ήλιος δεν θα δύσει ούτε για μια στιγμή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου