1 Ιανουαρίου 2013

Περίεργα, πρωτοχρονιάτικα έθιμα απ' όλον τον κόσμο

Οι Έλληνες την Πρωτοχρονιά συνηθίζουμε να σπάμε ρόδι, να κάνουμε ποδαρικό με το δεξί κι ένα σωρό άλλα έθιμα, που ενδεχομένως πολλοί ξένοι να τα θεωρούσαν περίεργα. Ποιος είπε ότι είμαστε οι μόνοι; Όλοι οι λαοί έχουν τα δικά τους, ιδιαίτερα έθιμα για να υποδεχτούν τη νέα χρονιά, τα οποία δύσκολα μπορούν να σταθούν στην κοινή λογική. 

Λατινική Αμερική: Οι άνθρωποι συνηθίζουν να φορούν εσώρουχα με έντονα χρώματα, που πιστεύουν ότι θα τους φέρουν τύχη το νέο έτος. Το κόκκινο χρώμα προτιμούν όσοι κυνηγούν τον έρωτα και το κίτρινο όσοι εύχονται να πλουτίσουν.

Μεξικό: Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς θεωρείται η καλύτερη μέρα της χρονιάς για να επικοινωνήσουν οι άνθρωποι με τα πνεύματα των νεκρών και να μεταφέρουν τα μηνύματα τους ή να τους ζητήσουν κάποια βοήθεια.

Χιλή: Πολλοί συνηθίζουν να βάζουν από μια καρέκλα δίπλα στον τάφο των αγαπημένων τους προσώπων, προκειμένου να υποδεχτούν το νέο έτος μαζί τους.

Ισημερινός: Μετά την έλευση του νέου έτους, συνηθίζεται να μαζεύονται πολλοί και να καίνε πορτρέτα ή οτιδήποτε συμβολίζει τον παλιό χρόνο και ό,τι κουβαλούσε μαζί του.

Πουέρτο Ρίκο: Εδώ, οι κάτοικοι αποχαιρετούν τον παλιό χρόνο όχι με φωτιές, αλλά με νερό. Για την ακρίβεια, από τα παράθυρα πετούν κουβάδες με νερό, ώστε να ξεπλύνουν ό,τι άφησε πίσω του ο χρόνος που έφυγε, ενώ καθαρίζουν και το εσωτερικό των σπιτιών τους.

Φιλιππίνες: Όσοι επιθυμούν να κερδίσουν πολλά χρήματα το νέο έτος, ντύνονται με ρούχα που έχουν κυκλικά μοτίβα, π.χ. πουά. Αντίστοιχα, καταναλώνουν τροφές με κυκλικό σχήμα, όπως ρώγες από σταφύλι. Ο λόγος; Θεωρούν ότι τα κυκλικά αυτά σχήματα αντιπροσωπεύουν τα νομίσματα, που είναι επίσης κυκλικά, και θεωρούνται γούρικα. 

Ισπανία: Ένα αντίστοιχο έθιμο έχουν και οι Ισπανοί, οι οποίοι τρώνε 12 ρώγες σταφυλιού κατά την αλλαγή του χρόνου - μία ρώγα ανά χτύπημα του ρολογιού. Από τους Ισπανούς μεταφέρθηκε το έθιμο και σε πρώην ισπανικές αποικίες, όπως οι Φιλιππίνες.

Λευκορωσία: Οι ανύπαντρες γυναίκες συμμετέχουν σε παιχνίδια δύναμης και επιδεξιότητας, προκειμένου να καθορίσουν ποια θα είναι η τυχερή, που θα παντρευτεί πρώτη τη νέα χρονιά. Για παράδειγμα, μπροστά από κάθε διαγωνιζόμενη αποτίθεται ένας σωρός από καλαμπόκι. Η νικήτρια, εκείνη που θα παντρευτεί πρώτη, είναι η γυναίκα στα καλαμπόκια της οποίας θα φτάσει πρώτος ένας κόκορας. 

Ιρλανδία: Οι ανύπαντρες γυναίκες ου "σμαραγδένιου νησιού" βάζουν γκι κάτω από τα μαξιλάρια τους,  ελπίζοντας να σταθούν αρκετά τυχερές τη νέα χρονιά και να γνωρίσουν τον άντρα της ζωής τους. 

Γερμανία και Αυστρία: Πολλοί επιχειρούν να διαβάσουν το μέλλον μέσω... λιωμένου μολύβδου. Χύνουν το μόλυβδο σ' ένα μπολ με νερό και από τα σχήματα που διαμορφώνονται, μαντεύουν το μέλλον: αν σχηματιστεί μια μπάλα, σημαίνει ότι θα έχουν τύχη τη νέα χρονιά, μια; άγκυρα σημαίνει ότι θα χρειαστούν εξωτερική βοήθεια, ενώ ο σταυρός θεωρείται ότι προλέγει κάποιο θάνατο.

Δανία: Ποιος είπε ότι μόνο οι Έλληνες σπάμε πιάτα; Το ίδιο κάνουν και οι Δανοί, μόνο που το κάνουν με διαφορετικό τρόπο και για διαφορετικό σκοπό. Συγκεκριμένα, ρίχνουν πιάτα στις πόρτες των φίλων και των γειτόνων τους ως εκδήλωση φιλίας και καλοτυχίας. Κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να καθαρίσει τα σπασμένα κομμάτια, καθώς όσο πιο μεγάλη είναι η στοίβα με τα σπασμένα πιάτα, τόσο πιο πολλοί είναι οι φίλοι του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου