4 Ιανουαρίου 2013

Ο πραγματικός Τζέιμς Μποντ και η βαρετή ζωή του


Στις 4 Ιανουαρίου 1900 γεννήθηκε ο Τζέιμς Μποντ - όχι ο φανταστικός, ο ήρωας των μυθιστορημάτων του Βρετανού συγγραφέα  Ίαν Φλέμινγκ, αλλά ο πραγματικός, ο άνθρωπος που δάνεισε τ' όνομα του στο μυστικό πράκτορα που όλοι αγαπήσαμε είτε διαβάζοντας είτε παρακολουθώντας στη μεγάλη οθόνη τις συναρπαστικές περιπέτειες του. 

Ο πραγματικός Τζέιμς Μποντ δεν ήταν Άγγλος, αλλά Αμερικάνος, γεννηθείς στη Φιλαδέλφεια. Ωστόσο, βρέθηκε στην Αγγλία το 1914, μετά το θάνατο της μητέρας του, όταν ο πατέρας του ξαναπαντρεύτηκε. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, ενώ αρχικά προοριζόταν να γίνει τραπεζίτης, σύμφωνα με τον David R. Contosta, συγγραφέα του βιβλίου "The Private Life of James Bond", που ήταν αφιερωμένο στην προσωπική ζωή του πραγματικού Μποντ..
Τελικά, το επάγγελμα που ακολούθησε ήταν η ορνιθολογία, δηλαδή μελετούσε τα πτηνά. Οι φανατικοί του πράκτορα 007 θα προσέξατε σχετικά υπονοούμενα και αναφορές στην ορνιθολογία τόσο στο μυθιστόρημα "Δρ. Νο", που εκτυλίσσεται σ' ένα καταφύγιο πουλιών, όσο και στην ταινία "Πέθανε μια άλλη μέρα", όπου Μποντ - υποδυόμενος από τον Πιρς Μπρόσναν - συστήθηκε σ' ένα από τα κορίτσια του - τη Χάλι Μπέρι - ως ορνιθολόγος.
Για περισσότερο από μισό αιώνα, ο αληθινός Τζέιμς Μποντ ήταν επικεφαλής της μελέτης των πουλιών στις Δυτικές Ινδίες (Καραϊβική), ενώ η πρώτη του επιστημονική εξερεύνηση έγινε το 1925, όταν ταξίδεψε στον Αμαζόνιο. Επισκέφτηκε περισσότερα από 100 νησιά της Καραϊβικής συγκεντρώνοντας τα 294 από τα 300 συνολικά είδη πουλιών που ζουν εκεί, έγραψε περισσότερα από 100 βιβλία γι' αυτά, ενώ βραβεύτηκε για το επιστημονικό του έργο. Η μεγάλη του προσφορά ήταν ότι απέδειξε πως τα πουλιά των νησιών της Καραϊβικής κατάγονται από τη Βόρειο Αμερική, ενώ μέχρι Ετότε οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι η καταγωγή τους ήταν από το νότιο τμήμα της ηπείρου.
Ο Ίαν Φλέμινγκ, που είχε χόμπι την παρατήρηση των πτηνών, διάβασε ένα βιβλίο του Αμερικανού επιστήμονα με τίτλο "Birds of the West Indies" (ένα βιβλίο 256 σελίδων που πρωτοεκδόθηκε το 1936), ενώ βρισκόταν στην Τζαμάικα το 1953, την εποχή δηλαδή που συνέγραφε το "Καζίνο Ρουαγιάλ" - την πρώτη περιπέτεια του πράκτορα 007. Δεν γνωρίζουμε πόσο εκτίμησε το περιεχόμενο του βιβλίου για τα πουλιά των Δυτικών Ινδιών, σίγουρα όμως τον συνεπήρε το όνομα του συγγραφέα, το οποίο και "έκλεψε" βαφτίζοντας με αυτό τον πρωταγωνιστή του δικού του βιβλίου. 
Λίγα χρόνια αργότερα, ο Φλέμινγκ έστειλε ένα γράμμα στη σύζυγο του πραγματικού Τζέιμς Μποντ, Μέρι Φάνινγκ Γουίκαμ Μποντ, όπου εξηγούσε τι ήταν αυτό που τον σαγήνευσε στο συγκεκριμένο όνομα: ".. αυτό το σύντομο, καθόλου ρομαντικό, αγγλοσαξωνικό κι όμως πολύ αρρενωπό όνομα ήταν ό,τι ακριβώς χρειαζόμουν κι έτσι γεννήθηκε ένας δεύτερος Τζέιμς Μποντ. Σε αντάλλαγμα, το μόνο που μπορώ να προσφέρω σε εσάς ή στον Τζέιμς Μποντ είναι η απεριόριστη χρήση του ονόματος Ίαν Φλέμινγκ, για οποιονδήποτε σκοπό νομίζετε ότι ταιριάζει. Ενδεχομένως κάποια μέρα ο σύζυγος σας ανακαλύψει κάποιο ιδιαίτερα απαίσιο είδος πουλιών, το οποίο θα ήθελε να βαφτίσει με προσβλητική διάθεση ονομάζοντας το Ίαν Φλέμινγκ".  
Το τελευταίο δε συνέβη ποτέ, καθώς ο πραγματικός Τζέιμς Μποντ έδωσε την άδεια του για την ελεύθερη χρήση του ονόματος του, ενώ φαίνεται ότι συναντήθηκε με το συγγραφέα και διά ζώσης.  Εξάλλου, το 1964 ο Φλέμινγκ δώρισε στον Αμερικανό επιστήμονα ένα αντίτυπο του βιβλίου του "You Only Live Twice" ("Ζεις μονάχα δυο φορές") με την αφιέρωση: "Στον αληθινό Τζέιμς Μποντ από τον κλέφτη της ταυτότητας του. Ίαν Φλέμινγκ, 5 Φεβ. 1964 (μια σπουδαία μέρα)". Το 2008, το βιβλίο με την αφιέρωση πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 50.000 λιρών.  
Εξάλλου, το 1980 η Μέρι Φάνινγκ Γουίκαμ Μποντ έγραψε το βιβλίο "To James Bond With Love" - παίζοντας με το τίτλο του βιβλίου "From Russia With Love" του Φλέμινγκ - στο οποίο εξιστορούσε λεπτομέρειες από τη σύγχυση του φανταστικού ήρωα με το σύζυγο της: τηλέφωνα στη μέση της νύχτας από φανατικούς θαυμαστές, τη σύγχυση στα τελωνεία και στις τράπεζες από υπαλλήλους που δεν πίστευαν ότι το όνομα του συζύγου της ήταν πραγματικό κλπ. Ο πραγματικός, ορνιθολόγος Τζέιμς Μποντ πέθανε στη γενέτειρα του Φιλαδέλφεια στις 14 Φεβρουαρίου 1989, σε ηλικία 89 ετών.


Άλλα θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου