3 Ιανουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 3 Ιανουαρίου


Σήμερα είναι Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2013.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Άγγελος Μπασινάς έχει σήμερα τα γενέθλια του και κλείνει τα 37, ενώ γενέθλια έχει και ο προπονητής Νίκος Αλέφαντος, καλτ μορφή των γηπέδων, που γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1939. Σαν σήμερα γεννήθηκε και ο Αυστραλός ηθοποιός Μελ Γκίμπσον (57 ετών), όπως και ο Ιταλός σκηνοθέτης ταινιών γουέστερν Σέρτζιο Λεόνε (1929-1989). Άλλες σημαντικές προσωπικότητες που γεννήθηκαν στις 3 Ιανουαρίου, υπήρξαν ο συγγραφέας του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών" Τζ.Ρ. Τόλκιν (1892-1973) και ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Κλέμεντ Άττλη (1883-1967).

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στην Μπουρκίνα Φάσιο γιορτάζεται η Ημέρα της Επανάστασης. Σαν σήμερα το 1966 πραγματοποιήθηκε απεργία των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας, που διαμαρτύρονταν για τις μεγάλες περικοπές των μισθών τους, που είχε αποφασίσει ο τότε πρόεδρος Μορίς Γιαμεόγκο. Μάλιστα, οι διαδηλωτές ζητούσαν την επέμβαση του στρατού για την ανατροπή του προέδρου, όπως και τελικά έγινε την ίδια ημέρα.
Στο Ιράν, σήμερα είναι ημέρα πένθους, καθώς συμπληρώνονται 40 μέρες από την Ασούρα, η οποία αναφέρεται στη μάχη της Καρμπάλα το έτος 680.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - μουσική:
Στις 3 Ιανουαρίου 1958, έξαλλα πλήθη Ιταλών συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο που διέμενε η Ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας φωνάζοντας "Κάλας, φύγε από τη Ρώμη!". Ο λόγος ήταν η ξαφνική αποχώρηση της από την Όπερα της Ρώμης κατά τη διάρκεια της παράστασης "Νόρμα", όπου κρατούσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η δικαιολογία της Κάλας ότι αποχώρησε επειδή έχασε τη φωνή της, δεν έπεισε το κοινό, ενώ το θέμα έφτασε μέχρι και το Κοινοβούλιο της χώρας, καθώς παρών στην παράσταση ήταν και ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας. Ένας Ιταλός βουλευτής κατέθεσε ερώτηση ζητώντας από την κυβέρνηση της χώρας του να λάβει τα δέοντα μέτρα για να μην επαναληφθεί παρόμοια απρέπεια. Ωστόσο, με ανακοίνωση της η Μαρία Κάλας εξέφρασε τη λύπη της για το συμβάν, ενώ ζήτησε συγγνώμη και από τον Ιταλό πρόεδρο, κ. Γκρόνκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου